Protestatarii Rosiei Montana, acuzati ca au batut un manifestant - Claudiu Craciun, posibil martor

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 15:06
2777 citiri
Protestatarii Rosiei Montana, acuzati ca au batut un manifestant - Claudiu Craciun, posibil martor

Mihai Lukacs, care a participat la protestele impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana, acuza participantii la miting ca l-au batut. Unii dintre organizatorii protestelor se delimiteaza de acest act de violenta.

Lukaks a postat pe Facebook o fotografie in care are fata plina de sange, pentru a-si sustine acuzatiile. Incidentul a avut loc in fata Palatului Parlamentului, scrie EVZ.

Tanarul sustine ca martor al incidentului este Claudiu Craciun, suspectat ca a spart luneta ministrului Culturii, Daniel Barbu. Mai mult, organizatorii mitingurilor ar musamaliza cazurile frecvente de violenta de la mitingurile anti-Rosia Montana.

"Au strigat la mine. M-am intors si acest tip imens incepe sa ma loveasca. Cand i-am intrebat de ce m-au lovit mi-au spus ca nu port un steag national si oricine ar trebui sa poarte un steag (este adevarat ca nu am avut nici un semn sau pavilion pe mine). Tipul de langa el mi-a spus ca suntem in Romania si toata lumea ar trebui sa vorbeasca romana (de asemenea, este adevarat ca am vorbit in engleza cu niste prieteni din Canada si in spaniola chiar in fata) ", a scris Lukacs pe Facebook, detaliind ca cei doi agresori purtau tricouri cu Basarabia.

Acesta continua aratand ca organizatorii, "mai ales unul foarte nervos, Claudiu Craciun, nu au putut face nimic pentru ca nu vor o bataie generala".

Tanarul crede ca "strategia la Bucuresti e alta: se trimit victimele acasa, unii organizatori stau de gat cu agresorii si se asigura ca acestia termina marsul in siguranta. Apoi, tot cei agresati sunt presati sa nu strice unitatea si imaginea protestului prin a spune ce s-a intamplat. Problema cea mai grava e ca agresorii sunt dintre cei care organizeaza si asigura protectia protestatarilor, infiltrati sau sinceri", suna acuzatia lui Lukacs.

Unul dintre martorii incidentului relateaza insa ca situatia a stat diferit. "Cel mai recalcitrant dintre agresori era un tip solid, de aproximativ 1,88 m, probabil chiar cel care l-a lovit pe tip (nu am vazut cine l-a lovit). Manifestantii incepusera sa scandeze 'Fara violenta'. M-am dus direct intre ei, vazand ca nimeni nu putea sa-i stapaneasca. Cam toti erau in haine inchise la culoare. Nu-mi amintesc sa fi vazut la vreunul insemne nationaliste... M-am dus intre ei, chiar la tipul solid. Am 1,92 si constitutie destul de impunatoare... am reusit sa-i calmez pe toti. L-am intrebat pe cel solid ce l-a apucat. Mi-a spus ca ar fi fost calcat de catre cineva din grupul advers, din care facea parte cel lovit".

Organizatorii marsurilor s-au delimitat de incidentele violente si spun ca s-au luat masuri ca astfel de evenimente sa nu se mai repete.

Pe contul de Facebook "Uniti Salvam" a fost un comunicat in care se arata: "Nu vom tolera manifestarile care aduc atingere demnitatii umane si sigurantei individuale. Avem cu totii responsabilitatea de a identifica si sanctiona injuriile, hartuirea de toate tipurile si gesturile agresive/violente intre participanti. Pentru a proteja protestatarii de astfel de acte si doar atunci cand va fi nevoie vom apela la reprezentantii autoritatilor care se ocupa de ordinea publica".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rosia Montana proteste violente, #Rosia Montana protestatar batut , #protest