Protestul de la Rosia Montana continua: 22 de mineri raman blocati in subteran

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 15:33
1000 citiri
Protestul de la Rosia Montana continua: 22 de mineri raman blocati in subteran
Foto: Digi 24

Cei 22 de mineri care protesteaza in galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana au petrecut a doua noapte in subteran si spun ca nu vor iesi la suprafata pana nu vor avea garantii ca "proiectul minier va fi dezbatut in Parlament si nu respins pe criterii politice, la presiunea strazii".

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, vineri, ca minerii blocati in subteran refuza sa iasa la suprafata pana nu vor primi garantii "ca vor avea in continuare locuri de munca si ca proiectul minier se va dezbate si nu se va respinge pe criterii politice, la presiunea strazii".

Rosia Montana: 25 de mineri s-au blocat in subteran - cer aprobarea proiectului (Video)

Albu a spus ca este ingrijorat de starea de sanatate a minerilor, deoarece toti au tensiunea scazuta, iar conditiile din subteran sunt foarte dificile, cu temperaturi scazute si multa umezeala.

"Ma ingrijoreaza starea lor de sanatate. Astazi (vineri - n.red.) voi intra cu o echipa medicala pentru a le evalua starea de sanatate. Sunt ingrijorat din cauza temperaturilor scazute si umezelii din subteran, care le-ar putea afecta starea de sanatate", a explicat Albu.

El a afirmat ca minerii nu vor sa iasa din subteran pana cand nu va veni un factor de decizie de la Bucuresti sau reprezentantii grupurilor parlamentare, cu care sa discute despre situatia de la Rosia Montana.

Albu a spus ca, in paralel, vor continua si protestele de la suprafata, in semn de solidaritate cu cei blocati in subteran.

Crin Antonescu este considerat drept principalul vinovat

Un numar de 22 de mineri s-au blocat, miercuri, in subteran la Rosia Montana, cerand sa vina acolo presedintele Senatului, Crin Antonescu, si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situatia economica a zonei si despre proiectul minier. Ei au continuat si joi protestul in galeria Catalina-Monulesti.

Presedintele Sindicatului "Viitorului Mineritului Rosia Montana", Cristian Albu, declara ca minerii blocati in subteran il considera pe presedintele Senatului "principalul vinovat de tergiversarea luarii unei decizii in privinta proiectului minier".

Protestul minerilor de la Rosia Montana continua, vor o intalnire cu Antonescu

Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca la 1 octombrie si, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului minier, se asteapta sa isi piarda slujbele. El adauga ca aproximativ 350 de angajati ai companiei miniere au contracte de munca pe perioada determinata, care expira la 1 octombrie.

De asemenea, aproximativ 200 de persoane, localnici, dar si angajati ai companiei miniere, au protestat, joi, in comuna Rosia Montana, solicitand guvernantilor si parlamentarilor sa ia o decizie privind inceperea proiectului.

Comisia jurdica din Senat, aviz negativ pentru proiectul Rosia Montana

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care sa fie o platforma democratica de dezbatere a proiectului privind Rosia Montana si in care sa fie prezentate toate datele despre acesta.

In acest context, premierul a spus ca, din discutiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul sa faca proiectul, dar fara o dezbatere parlamentara, ceea ce, in opinia premierului nu este admisibil.

Marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Antonescu va discuta cu liderul minerilor de la Rosia Montana

Premierul Victor Ponta declara, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".

Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Rosia Montana proteste in subteran, #Rosia Montana continua protestele minerilor, #proteste mina Rosia Montana , #protest