Stie cineva cine sunt liderii protestatarilor din Piata Universitatii?

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:51
4033 citiri
Stie cineva cine sunt liderii protestatarilor din Piata Universitatii?
Foto:Facebook/Uniti Salvam

Parlamentarii din comisia Rosia Montana au stabilit ca joi, 26 septembrie, de la ora 16.00, vor discuta cu liderii protestatarilor din Piata Universitatii. Cum vor fi identificati acestia nu stie inca nimeni.

Mai intai insa va fi data intaietate sindicalistilor de la Rosia Montana. Asa cum a promis premierul Ponta, membrii comisiei vor strabate cateva sute de kilometri pana in inima Apusenilor pentru a vedea cu ochii lor ce se intampla in localitatea care a aruncat in aer linistea tarii. In schimb, membrii comisiei parlamentare nu se vor deplasa pana in Piata Universitatii pentru a discuta cu protestatarii, ci ii vor chema pe acestia la Palatul Parlamentului.

Senatorul PNL Dumitru-Dian Popescu a fost cel care a ridicat in prima sedinta a comisiei problema audierii reprezentantilor protestatarilor. "Care ONG-uri? Stabilim cum? Te duci tu in piata deseara si...? Nu, deci trebuie sa facem lucrurile riguros. Cineva trebuie sa stabileasca cine este in piata, care sunt reprezentantii", i-a spus acesta presedintelui comisiei.

Darius Valcov (PSD) a replicat ca subiectul va fi discutat in sedinta de luni. "Vom stabili si pe cine vom invita sau vom invita pe toata lumea, doar sa aflam care sunt ONG-urile si, bineinteles, liderii pe care vor sa-i trimita", a precizat el.

"Eu nu prea inteleg logica. Presupunand ca ar exista niste lideri, care nu exista de fapt, ce ar spune ei si ce relevanta ar avea ce vor spune? E clar ca ei au o anumita pozitie fata de proiectul respectiv", a comentat sociologul Mircea Kivu pentru Ziare.com.

In opinia sa, parlamentarii ar trebui sa discute cu expertii, nu cu protestatarii sau sindicalistii, daca vor sa isi formeze o opinie corecta.

"Parerea mea este ca treaba comisiei nu e sa asculte liderii, fie ai protestatarilor, fie ai sustinatorilor proiectului, pentru ca o sa fie un concurs de genul 'Cine vorbeste mai tare', pana la urma. De fapt, comisia trebuie sa asculte specialisti in domeniu, adica personalitati ca Aurel Santimbreanu sau Radu Rey, oameni care stiu despre ce este vorba si pot sa aduca argumente. Cei din piata pot sa protesteze, ca de aia sunt acolo, iar unul dintre motivele pentru care se protesteaza este faptul ca pana acum a fost ascultat doar un punct de vedere", a declarat Mircea Kivu.

Intrebat daca impartaseste suspiciunile aparute pe retelele de socializare conform carora unii protestatari de profesie, cum ar fi Claudiu Craciun sau Remus Cernea, ar fi fost "plantati" in piata pentru a fi ulterior extrasi de Guvern si chemati la negocieri in calitate de lideri ai protestatarilor, Mircea Kivu a replicat "nu cred, eu cred ca oamenii din piata sunt mai isteti".

"Nu cred ca se lasa pacaliti. Nu mai vorbesc de faptul ca Remus Cernea e prezentat de un post de televiziune drept lider al pietei, dar eu l-am vazut odata in piata si statea destul de izolat, nu avea deloc aer de lider", a adaugat acesta.

La randul sau, sociologul Bruno Stefan s-a aratat extrem de rezervat cu privire la organizatorii si scopurile urmarite de protestele fata de exploatarea aurului la Rosia Montana.

"Cand a fost Piata Universitatii in 1990, noi aveam un lider, era Marian Munteanu. El era liderul Pietei si era un lider asumat. Liga Studentilor era cea care organiza piata, adica o institutie si-a asumat situatia. Acum nu exista asa ceva.

Una este sa fie o miscare organizata si asumata, alta este sa fie ceva ascuns. Nu stii de cine este organizata, nu stii pe cine sa tragi la raspundere, asta este acum Piata Universitatii - o miscare ascunsa. Pentru mine e un mare semn de intrebare", a declarat Bruno Stefan pentru Ziare.com..

Pe de alta parte, presedintele Biroului de Cercetari Sociale afirma ca pentru publicul larg subiectul Rosia Montana este unul "cu multe necunoscute".

"Eu nu ma iau dupa sondajele puterii, care incearca sa stabileasca alte prioritati in opinia publica si sa arate ca lumea se da in vant dupa astfel de subiecte. Nu este adevarat, sa stiti. Pe oamenii obisnuiti subiectul ii depaseste pentru ca nu au toate informatiile, ei nu inteleg toate dedesubturile", a sustinut acesta, exprimandu-si suspiciunea ca la mijloc ar fi si "un joc al serviciilor, al intereselor straine".

Intrebat daca nici macar pozitia Academiei Romane nu poate fi considerata un reper in tot acest scandal pro sau contra proiectului Guvernului Ponta de exploatare a aurului la Rosia Montana, Bruno Stefan a replicat: "Eu, care predau manipulare si propaganda, stiu ca absolut orice individ, orice institutie poate fi manipulata, inclusiv Academia Romana".

Protestele fata de exploatarea aurului la Rosia Montana au loc in zilnic in Piata Universitatii incepand din data de 1 septembrie. Duminica trecuta au iesit pe strazi peste 15.000 de oameni. In acest weekend se asteapta un nou val de protestatari pe strazile Capitalei, iar numarul acestora va creste cu siguranta dupa ce studentii vor incepe noul an universitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#lideri protest Rosia Montana, #comisie Rosia Montana protestatari, #protest Piata Universitatii Rosia Montana , #protest