Aurul de la Rosia Montana - o recapitulare si cateva intrebari (Opinii)

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 21:39
4804 citiri
Aurul de la Rosia Montana - o recapitulare si cateva intrebari (Opinii)

Tabloul scandalului Rosia Montana se constituie din elemente usor de insiruit, dar dificil de evaluat. Sa enumeram! Studiile de specialitate estimeaza bogatia de la Rosia Montana la aproximativ 300 tone de aur si 1.400 tone de argint. De precizat ca rezerva actuala in aur a Bancii Nationale este de 103,7 tone.

Rosia Montana Gold Corporation, capital majoritar strain, infiintata in 1997, este compania care, in octombrie 2000, a primit, prin transfer de la o companie de stat, licenta de exploatare miniera a zonei, sub mandatul ministrului Industriei si Comertului Radu Berceanu.

Actionari sunt compania Gabriel Resources (80,46% din actiuni), compania miniera de stat Minvest SA Deva (19,31 %) si actionari minoritari (0,23%).

Gabriel Resources anunta, in iarna 2009, ca i-au fost preluate actiuni de companiile Paulson & Co., Electrum Strategic Holdings, Newmont Mining Corp, printre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group, printre cei mai mari producatori mondiali de diamante.

Coincidenta remarcabila, anuntul, cu implicatii majore asupra controlului exploatarii aurifere de la Rosia Montana, a fost facut in perioada in care ministrul Economiei, Adrian Videanu, declara la Bucuresti ca Proiectul Rosia Montana va fi inclus in Programul de Guvernare.

Exploatatia miniera Rosia Montana a provocat reactia societatii civile romanesti. Asociatia Alburnus Maior, fondata in anul 2000 de locuitori si proprietari din Rosia Montana, a lansat Campania Salvati Rosia Montana, sustinuta de zeci de ONG culturale, ecologiste si civice, de membri ai Academiei Romane si de culte religioase. S-au adus argumente ecologice, economice, culturale si juridice impotriva deschiderii exploatatiei. Clasa politica romaneasca s-a implicat in dezbatere. Unii politicieni se impotrivesc, altii, printre care cel mai cunoscut ramane presedintele Basescu, au intervenit public si decizional in favoarea proiectului.

Aceste cateva informatii despre scandalul Rosia Montana genereaza o lista de intrebari la care cetatenii romani asteapta raspunsuri de la Parlament, Guvern, Presedinte, Justitie si serviciile secrete. Lista, partiala, ar fi urmatoarea:

De ce a fost desemnata, fara licitatie, pentru exploatarea imenselor bogatii de la Rosia Montana, o companie hibrid, cu capital majoritar strain, in spatele careia se afla miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, trei mari jucatori pe piata internationala a aurului si diamantelor?

Constituie o problema de securitate nationala faptul ca Beny Steinmetz Group a fost acuzat de utilizarea unor metode care incalca legile internationale, inclusiv Drepturile Omului, in exploatarea unor zacaminte de diamante din Africa?

Exista legaturi ilegale, constituite sub pretextul activitatilor de "lobby" sau al "interesului national", intre parlamentari, europarlamentari, ministri si alti oficiali romani si actionarii straini ai RMGC?

Serviciile secrete au monitorizat corect evolutia situatiei, cu indicarea riscurilor la adresa securitatii nationale si daca da, rapoartele lor au fost luate in considerare de factorii politici?

Efectele utilizarii metodei extractive cu cianuri (distrugerea mediului, a patrimoniului cultural, imposibilitatea ca zona sa fie reorientata economic, vreme de cativa zeci de ani, dupa epuizarea minereului si inchiderea exploatatiei etc.) vor fi sau nu compensate real prin beneficiile financiare obtinute de statul roman si de comunitate?

Oficialii romani implicati in problema Rosia Montana, din 1997 pana in prezent, au incalcat prevederile legale cu privire la atributiile care le revin atunci cand au interevenit oficial sau neoficial in sustinerea proiectului Rosia Montana, in favoarea RMGC?

Exista alternative la exploatarea bogatiei de la Rosia Montana de catre companii straine, prin tehnologii controversate si periculoase?

Acestea sunt doar cateva intrebari despre Rosia Montana. Lista ramane deschisa si va invit sa o completati. Sper ca oficialii statului vor raspunde sincer si complet la intrebarile cetatenilor romani.

Pana atunci ramanem bantuiti de "auri sacra fames" a celor care conduc aceasta lume!

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Rosia Montana aur, #contract Rosia Montana, #Basescu Rosia Montana , #stiri Rosia Montana