Borbely: Statul roman ar fi putut negocia mult mai bine contractul de la Rosia Montana

Marti, 23 August 2011, ora 16:59
1763 citiri
Borbely: Statul roman ar fi putut negocia mult mai bine contractul de la Rosia Montana
Foto: Arhiva

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat, marti, ca statul roman ar fi putut negocia mult mai bine si mai avantajos contractul cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), privind exploatarea aurului in Muntii Apuseni.

"Cred ca statul roman, cand a negociat acest contract, il putea negocia mai bine. E loc de mai bine. Ar fi putut sa incheie un contract si mai avantajos pentru statul roman", a spus ministrul Laszlo Borbely.

Acesta a specificat ca Ministerul Mediului nu este in masura sa ceara renegocierea contractului cu RMGC si ca aspectele economice ale contractului se afla in responsabilitatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

In ceea ce priveste exploatarea aurului, Borbely a dat ca exemplu Suedia, unde exista patru mine de acest fel si care folosesc o tehnologie avansata.

"Eu am spus de la preluarea mandatului acelasi lucru: nu o sa propun Guvernului o hotarare de guvern privind avizul de mediu decat daca sunt convins suta la suta ca acest aviz de mediu nu dauneaza mediului sanatos. Sa fie foarte clar. In al doilea rand, nu o sa propun aceasta HG decat daca investitorul accepta unele conditii. Si aceste conditii le-am impus eu", a precizat Borbely, adaugand ca procentul concentratiei de cianura din steril este de pana la 50 (ppm) in SUA, Canada, Australia sau Africa, pe cand in Uniunea Europeana valoarea maxima admisa este de 10 ppm.

"Investitorul (RMGC, n.r.) a propus in jur de 5. Eu le-am spus ca nu sunt multumit cu 5, este la jumatate fata de cat prevede UE. Nu sunt multumit cu 5 pentru ca am fost in Suedia si am vazut tehnologii mai performante si le-am adresat o scrisoare si o sa avem discutii cu toti inginerii, tehnicienii, si din partea investitorului, si din partea ministerului, ca sa ajungem la o formula mai jos de 5", a specificat Laszlo Borbely.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la TVR, ca aurul obtinut din exploatarea de la Rosia Montana va trebui sa mearga in rezerva BNR si isi exprima speranta ca aceasta rezerva va creste in urmatorii ani de la 103 tone la peste 200.

"Acum sustin (proiectul - n.r.) mai mult ca oricand, si nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Va uitati ce se intampla cu toate monedele, inclusiv cu cele care sunt monede de rezerva, dolarul, chiar euro. Au probleme de stabilitate si probleme de depreciere", a spus Traian Basescu, explicand ca el are datoria ca sef al statului "sa-si puna tara in siguranta".

Din acest motiv, spune presedintele, exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, iar aurul pe care il va obtine statul roman va trebui directionat catre rezerva BNR.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#rosia montana contract, #aur Rosia Montana, #exploatare aur Rosia Montana , #stiri Rosia Montana