Calimente (PNL), atac dur la Ponta si protestatarii anti-Rosia Montana Interviu

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:13
6155 citiri
Calimente (PNL), atac dur la Ponta si protestatarii anti-Rosia Montana Interviu

Deputatul PNL Mihaita Calimente, unul dintre sustinatorii proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, il acuza pe premierul Victor Ponta pentru atitudinea duplicitara care a dus la respingerea acestuia, dar si de faptul ca a incercat sa "lase in ofsaid" PNL.

Calimente i-a atacat din nou, intr-o declaratie pentru Ziare.com pe protestatarii anti-Rosia Montana, sugerand ca ar fi platiti "cu banii fara miros" ai miliardarului american Soros, spunand si ca "aceasta tara nu poate fi ingropata de 2.000 de oameni care bat cu sticla in asfalt".

Calimente (PNL), despre Rosia Montana: Opozantii au pareri delirante, protestatarii se distreaza

Calimente crede ca seful sau de partid, Crin Antonescu, a ajuns in situatia de a se opune proiectului de la Rosia Montana pentru ca Victor Ponta a incercat sa puna in dificultate PNL in aceasta chestiune.

Deputatul PNL crede ca inca mai sunt sanse de a se face exploatarea aurului de la Rosia Montana, daca sunt modificate unele prevederi din lege, iar RMGC ofera garantii mai ferme.

Grebla (PSD): In alte conditii, exploatarea de la Rosia Montana poate continua

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de parlamentarul PNL Mihaita Calimente:

Ce parere aveti ca s-a ajuns la proteste pro-Rosia Montana in zona, in acelasi timp cu cele anti-Rosia din tara?

Cand primul-ministru al tarii trimite cu aviz pozitiv proiectul in Parlament si dupa aia spune ca el ca parlamentar nu voteaza, la ce vreti sa se ajunga?

Daca Ponta il sustinea public nu se ajungea la situatia asta?

Probabil s-ar fi ajuns la proteste, dar eu i-am urmarit foarte atent pe protestatari si, pe ceea ce spun ei, nu pot sa iau niciun fel de hotarare. Ei n-au niciun argument tehnico-economic, vorbesc numai in slogane si lozinci: "Nu ne vindem tara", "aurul sa ramana acolo", cu nu stiu ce turisti care nu exista, cu presupunerea ca acolo va ramane un dezastru ecologic.

Romania trebuie sa mearga inainte - ii putem concura pe cei de la Philips, de la Samsung, de la Renault? Asta e ce are tara asta, bogatiile subsolului, care trebuie puse in valoare.

Cu "Fan Fest", cu parul legat in coada de cal - l-am avut si eu, dar acum 40 de ani - nu rezolvam problemele oamenilor, care au nevoie de paine, de bani sa-si trimita copiii la scoala, de crestere economica.

Daca avea mai mult curaj premierul, se facea?

Dupa parerea mea, da. Eu cred ca si acum posibilitatea de a face acest lucru este inca.

Nu poti, in fata unor argumente tehnico-economice, cu conditiile de mediu care presupun ca vor fi prinse in contract si se intampla aceleasi lucruri care se intampla in Noua Zeelanda si Finlanda, cu legislatie de mediu mult mai drastica, inseamna ca si in Romania se poate face. Depinde de seriozitatea Guvernului si a contractului.

Dar se mai poate face proiectul tot printr-o lege sau si in alt mod?

Intr-o discutie pe un post de televiziune, l-am auzit pe directorul de acolo (de la RMGC-n.red) spunand ca ei, cand vor pleca, zona va ramane impadurita, ca din lacul de decantare s-ar putea bea apa. Daca astea vor fi cuprinsa in contract, va exista si o garantie pentru aceasta executie, lucrurile sunt ok.

Si in privinta patrimoniului batem campii, pentru ca nu poti sa pui sute de kilometri de galerie sa le facem muzeu, costa mai mult decat tot zacamantul de acolo. Comparatiile cu ce e in Spania, cu ce spune domnul Piso (presedintele Asociatiei Culturale Rosia Montana-n.red)... acolo e un zacamant de alt tip, a fost o mina in care romanii au facut niste bazine, nu pe galerii, acolo erau aluviuni aurifere in interiorul muntelui, e o zona in care nu mai exista o localitate si niciun gram de aur de exploatat.

Sigur, e dragut sa te aduni, sa n-ai ce face, dai cu sticla in asfalt, suna frumos, e bine. Sa faca, din partea mea.

Exista, in viitorul apropiat, posibilitatea ca Guvernul sa repuna in circuit proiectul, exista suficienta sustinere?

Cred ca exista, daca Guvernul manifesta vointa. Aici exista si alte interese, nu e vorba numai de Rosia Montana, si de alte exploatari aurifere din zona, unele chiar mai bogate decat la Rosia Montana, exista zacaminte de cupru, e vorba si de gazele de sist. Aceasta tara nu poate fi ingropata de 2.000 de oameni care bat cu sticlele de plastic in asfalt ca vor face ei Fan Fest sau se imbraca in costum popular si aduc 3 mioare ca sa vina turisti aratandu-le cat e de frumoasa Romania.

Ce credeti despre ce acuza o parte a presei, ca protestatarii ar fi manipulati, interesati financiar?

Eu spun ca banii domnului Soros nu au miros.

Pe scurt, sunteti in favoarea proiectului si spuneti ca are inca sanse mari?

Bineinteles. Daca din punct de vedere al contractului ce cred ca trebuie cuprins in contract - conditii drastice de mediu si conditii economice favorabile Romaniei - eu voi vota pentru.

Se mai poate vota si acum, pe baza proiectului trimis de Guvern, care a primit aviz negativ in comisii, se poate modifica la foc automat sau trebuie ca Guvernul sa-l repuna in circuitul legislativ?

Orice se poate imbunatati, trebuie sa existe vointa politica. Un om care spune dimineata ca da si seara ca nu, nu imi demonstreaza vointa politica. Populismele nu servesc acestei tari in aceste momente grele economice.

Si domnul Antonescu era favorabil proiectului si acum se opune...

Pentru ca s-a cautat, si ii dau dreptate domnului Antonescu, punerea in dificultate a PNL-ului.

De catre cine?

De catre Guvern. Cand s-a trimis la Guvern, o parte dintre ministri nostri nu stiau. A venit cu aviz favorabil de la premier, am considerat ca trebuie sa fim solidari cu Guvernul, pentru ca apoi premierul sa ne spuna ca el nu va vota. Atunci pe cine vrea sa puna in ofsaid?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Calimente atac Ponta, #Calimente protestatari bani Soros , #stiri Rosia Montana