Dancu: Atac de panica pe Rosia Montana. Ce spun sondajele

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 19:57
5477 citiri
Dancu: Atac de panica pe Rosia Montana. Ce spun sondajele

Sociologul Vasile Dancu spune ca scandalul de pe marginea exploatarii de la Rosia Montana a fost un test cazut de clasa politica din Romania, iar unii dintre politicieni au suferit "atacuri de panica" cand a trebuit sa ia o decizie pe acest subiect.

Dancu a declarat pentru Ziare.com ca protestele anti-Rosia Montana sunt asemanatoare miscarii "Occupy Wall Street" si ca sintetizeaza o nemultumire fata de clasa politica romaneasca.

Intrebat ce spun sondajele, daca oamenii sustin exploatarea de la Rosia Montana, sociologul spune ca acum sunt doua optiuni diferite si ca doar o majoritate fragila o mai sustine, insa nu in conditiile proiectului de lege trimis de Guvern.

Citeste mai jos parerile lui Vasile Dancu despre exploatarea de la Rosia Montana:

A fost scandalul legat de Rosia Montana catalizatorul tensiunilor din

USL? Aveti niste evaluari - cat sau daca au scazut in sondaje in urma

protestelor?

Scandalul Rosia Montana a fost un test cazut de toata clasa politica romanesca dar nu numai de politicieni, de mare parte din elita si a produs un singur castig: o trezire a societatii civile si o oarecare empatie publica fata de protestatari si ideea de protest.

Am senzatia ca aceasta miscare seamana tot mai mult cu miscarii de tip "Occupy wall street!", dincolo de subiectul principal, sintetizeaza o nemultumire de fond fata de clasa politica si ordinea sociala si politica. In plus, aceasta miscare a gasit clasa politica total nepregatita. Este vorba de un adevarat "atac de panica" simtit de multi politicieni atunci cand au fost pusi sa-si asume o decizie.

Cred ca a fost prima data in ultimii douazeci de ani cand au venit doua probleme la care nu mai mergea cu vrajeaala, trebuia raspuns cu Da sau NU, la neutanasierea cainilor si Proiectul Rosia Montana. A fost un examen cazut, a aratat lipsa de decizie, de forta si de caracter. USL a avut primul examen serios si a pierdut la criteriul de coeziune.

Aceasta e cea mai mare pierdere pentru USL, nu duelurile sin impacarile dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Dupa stiinta si intuitia mea, influenta inca nu se vede in sondaje foarte clar, dar exista o latenta pentru asemenea fenomene, o numita inertie care face ca pierderile de simpatie sau castigurile de simpatie sa poata fi masurate doar dupa ce au trecut revarsarile emotionale din epicentrul scandalului.

Au protestele capacitatea de a eroda pe termen lung USL sau unii pot

"scapa"?

Evident, orice guvernare erodeaza, chiar daca nu in masuri egale. Guvernul Nastase de exemplu, a inceput cu 37% si a primit tot atata si la alegerile de peste 4 ani, chiar daca nu a reusit sa pastreze guvernarea. Protestele erodeaza, dar este importanta amploarea lor si aprobarea lor de catre populatie. De exemplu, in ianuarie-februarie 2012, cand se protesta fata de Guvernul Boc si se cerea demisia, erau in strada doar cateva sute sau mii de oamenii, dar erau aprobati, sustinuti din case, de peste 70% dintre cetatenii Romaniei.

Conteaza foarte mult cauzele pentru care se protesteaza, recunoasterea acestor mize de catre populatie, acest lucru generand adevarate furtuni in new-media, solidarizarea presei si activarea opozitiei politice.

Cei care se ingrijoreaza ca Ponta sa nu ramana prea mult la putere sa se uite la istoria ultimilor ani: nici un guvern nu a reusit sa lege doua cicluri electorale, indiferent daca a avut proteste sau nu.

Sursele erodarii se afla de cele mai multe ori in interior, nu in strada. Mai ales cand este vorba de coalitii si aliante, atunci este clar ca un guvern are putine sanse sa dureze mai mult de un mandat.

Sondajele publice despre Rosia Montana sunt destul de ambigue, lipseste

intrebarea esentiala: "sunteti de acord cu exploatarea de la Rosia

Montana?" Care e situatia reala, cati romani vor cu adevarat Rosia

Montana?

Daca nimeni nu raspunde, daca nu se publica raspunsul, este clar ca societatea noastra are o probleme in acceptarea adevarului si primul care o face devine nebunul satului. Pe de alta parte, raspunsul nu este simplu, protestele au impartit problema acceptarii in doua componente.

Daca la inceput era o majoritatea confortabila care accepta de principiu proiectul, acum avem raspunsuri diferite la doua intrebari care vizeaza aceeasi problema: a mai ramas o fragila majoritatea care accepta investitia economica Rosia Montana, dar in acelasi timp si o respingere a actualului proiect si a conditiilor lui. Iar echilibrul este dinamic, mereu influentat de scandalurile politice, de proteste si de mediatizarea evenimentelor. Traim o modernitate lichida, cum spune un mare sociolog contemporan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Rosia Montana Dancu, #sondaje Rosia Montana , #stiri Rosia Montana

LIVE ÎN 00:02:05

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 2 de minute

Notifică-mă