Guvernul Ponta - gafe, balbe, poticneli (Opinii)

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 21:53
2333 citiri
Guvernul Ponta - gafe, balbe, poticneli (Opinii)
Foto: Arhiva

Intr-o inconfundabila marca inregistrata romaneasca, dirijorii politici responsabili de soarta tarii si a locatarilor ei se intrec in fapte si declaratii desarte de coerenta. De aici, ambuteiajele pe banda ale ideilor sifonate din care logica elementara nu se poate alege decat cu capul spart.

Nu neaparat intr-o succesiune cronologica, in pretioasele mape ale USL, au dat buzna subiecte ce s-au dovedit dificile pentru admiterea in scoala firescului romanesc si nu numai.

Rosia Montana, vechea nuvela

Cu amintirea izului de aur coclit turnat candva in lingouri ceausiste, pe transe egale de jumatate de tona anual, actualmente, prim-ministrul Ponta a facut entorsa impiedicandu-se de problema ghiveciului metalifer de la Rosia Montana.

Zice-se ca in "adunarea generala" din pantecele Apusenilor, pe langa filoane si pepite galbene s-ar mai afla wolfram, nichel, molibden etc. Pana de curand, liderul de la Palatul Victoria parea ca e dispus sa dea verde poleirii frunzei de artar din antetul contractului firmei canadiene.

Insa, intentia scaldarii reliefului in bai de otrava cianhidrica a dat zvac unui activism civic sedat. Au reaparut pancartele strazii. Acelea care l-au adus la putere, dar, de aceasta data, cu alte texte etalate.

Sageata liberala a inteles aproape imediat ca nu poate lovi tinta Cotroceni zburand contra vantului. Drept urmare, Crin Antonescu a adoptat un veto explicit, desi l-a ornat cu glazura de confrerie uselista.

Cunoasterea vorbeste, intelepciunea asculta. O axioma complet anihilata. De Victor Ponta, pe de o parte, prin nestiinta (??) clauzelor din contractul cu Gabriel Resources si indecizia exprimata intr-o declaratie "grea" ca pluta, apartinand unei doamne ministru.

Dincolo, oameni din peste 20 de orase au lasat mutenia in favoarea unui apel in asteptare, pentru a iesi in strada. Efectul: o jumatate de pas inapoi a Executivului, conform principiului fuga nu e rusinoasa, depinde de directie. Mai precis, sub umbrela puterii numarul unu in stat.

Maidanezii, motiv de galceava

O alta problema devenita acuta, desi dospeste in Romania de ani fara numar, este cea a cainilor de tip iobag. Liberi sau in regim semideschis. Daca un japonez aflat en passant prin tara si o batrana cazuti prada patrupedelor pribege n-au constituit decat anodine fapte diverse, fara urmari determinante, recentul caz al copilului sfartecat a umplut paharul.

Furia in stare latenta s-a pravalit in agora. Prim-solistul de la municipala Capitalei a schitat o pirueta plebiscitara referitoare la jivinele nimanui, omitand prevederi legale existente. Se chema tot un soi de dat dupa cires, dar pe ban public. In fine, au reusit sa actualizeze un casus belli in randurile unei populatii oricum divizata la mai toate capitolele.

Aparatorii celui mai vechi prieten al omului, precum si cei care vad in injectia letala singura solutie isi arata coltii reciproc, insa maraie zbarliti si catre cei care fac si aplica legea.

Masuri de valoarea apei chioare

Nu in cele din urma, autoritatile noastre au dat o noua dovada de contre pied: puhoaiele dezlantuite asupra judetului Galati. Exceptand divinitatea, a carei vina nu ar fi convins pe nimeni, titularul portofoliului Apelor si o fosta prezentatoare TV a rubricii meteo au recurs la o retorica incalcita, in care se gaseau la oferta versanti, culori codate, zeci de caldari cu apa inghesuite pe un metro patrat si ceva istorie.

Motivatii stravezii, superficiale, de elev prins cu soalda. Neserioase chiar, daca ne gandim la prognozele hidro-meteorologice afisate pe jumatate de luna in avans si ca dispunem de o tehnologie de varf, achizitionata cu sume consistente.

Au curs cadavre pe suvoaie, s-au lichefiat sute de bunuri si case. Nimic nou. Indiferent de vreme sau vremuri, dregatorii romani sunt defazati, mizand exagerat pe amnezia maselor votante. De cele mai multe ori, cu castig.

Cetatenilor simpli trebuie sa li se intample ceva la limita raului extrem ca sa amendeze un cod rosu, devenit insuportabil. Altminteri, orice penalizare aplicata politicienilor intra in acea nelipsita si supusa hazardului marja de eroare. Gasita intotdeauna in sondajele de opinie.

Pustietate rationala sau indolenta in cele trei aspecte? Oricum, erorile si poticnelile Guvernului Ponta sunt vadite si lasa urme. De ce natura? Ramane de vazut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Rosia Montana, #vot Rosia Montana, #proteste Rosia Montana , #stiri Rosia Montana