Neinformarea populatiei ca delict (Opinii)

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 23:09
3331 citiri
Neinformarea populatiei ca delict (Opinii)
Foto: ziarelive.ro

De ce a iesit populatia in strada? Ca sa apere tara de abuzurile prim-ministrului Victor Ponta si ale guvernului USL.

Ameninta cumva libertatile si drepturile cetatenesti asumarea si trimiterea in Parlament a proiectului "Rosia Montana"? Nu mai mult ori mai putin decat alte legi ale aceluiasi organ legislativ.

Ar mai fi iesit lumea sa protesteze daca, incepand din 1998 (legea minelor), anul cand debuteaza afacerea exploatarii (la deruta) a aurului motesc, toate negocierile si deciziile ar fi fost complet transparente? Avand in vedere gradul inalt de educatie a demonstrantilor actuali, cu siguranta, nu.

Au iesit cetatenii in strada fiindca monstrii neinformarii corecte si ai dezinformarii securistice, adica ai manipularii, ne sperie inca din anii de frica, foame si frig.

Cum s-a ajuns aici? Din neglijenta si proasta organizare a autoritatilor implicate in proiect, autoritati pe care Guvernul le-a lasat in voia sortii, iar ele au facut doar ce le-a convenit. De greseli nu mai zicem.

De la zvon la actiune

In plus, pe terenul viran al spatiului public din Romania zburda zvonacii fara sa-i intrebe nimeni de... sanatate, iar rezultatele muncii lor se vad in strada, si acum, asa cum s-au vazut si anul trecut.

Iata zvonurile in toata nimicnicia lor: cianura ne va otravi viata si va distruge viitorul copiilor, dar nu mai exista exploatare a zacamintelor aurifere cu tehnologia de acum doua milenii decat ici si colo; Basescu, Ponta, Berceanu... au luat mita, dupa unii, de la doua milioane, la doua sute de milioane de dolari, euro, nu se stie bine. In spatele proiectului se afla ba miliardarul Soros, ba Timis, ba Iliescu si PSD, ba...

Elementul detonator a fost insa proiectul adoptat de guvern si trimis Parlamentului, prim-ministrul necatadicsind sa explice ca, initial, contractul avea niste clauze extraordinar de paguboase pentru Romania.

Practic, se repeta neprofesionalismul vajnicilor guvernanti de altadata in cazuri devenite celebre: ALRO Slatina, contractul Bechtel, CFR Marfa, soarta cainilor comunitari...

De ce Guvernul Ponta nu a denuntat aceste contracte de la inceput, de ce nu raspunde niciunul din ministrii guvernelor anterioare, semnatari ai unor astfel de acte riscante pentru viitorul Romaniei, desi avem o lege a raspunderii ministeriale, e o alta poveste de insucces romanesc.

Acuzatii si polite platite adversarilor

Ceea ce nu se intelege nicidecum este de ce astfel de acuzatii raman fara urmari: fie se confirma, iar mitarnicii ajung imediat la zdup, fie nu se confirma, caz in care e randul falsilor justitiari sa intre la racoare.

Aceasta este principala cauza pentru care politica romaneasca nu va putea depasi niciodata stadiul primitiv in care oricine poate acuza fara dovezi pe oricine, dar nu pateste nimic.

De aici perceptia publica generalizata a clasei politice ticalosite, puscariabile. Nu este exclus ca aceasta situatie sa convina cuiva, tocmai de aceea paraciunile sa continue in dispretul celor ce s-au saturat de politicieni amatori si incompetenti.

Cum e la altii? In majoritatea guvernelor din lumea civilizata, unul din cele mai importante ministere, in afara purtatorilor de cuvant existenti in orice serviciu public, este Ministerul Comunicarii.

Doua sunt obiectivele mai importante ale acestuia: 1. informarea la timp a populatiei asupra tuturor proiectelor, actelor si deciziilor emise de autoritatile centrale si locale; 2. corectarea informatiilor gresite, sesizarea organelor in drept in cazul dezinformarii si al manipularilor de tot soiul, inclusiv prin reclame mincinoase ca in situatia Rosia Montana.

Deficitul de comunicare

Ma tem ca, in mod deliberat, activitatea de informare a populatiei este lasata, abandonata sau uitata in grija entitatilor mass-media. Din pacate, ziarele si televiziunile noastre, ca si ale altora, manifesta partizanate, unele la vedere, altele implicite.

De aceea, informarea vizeaza doar grupuri compacte de indivizi, in scop de publicitate sau advertising, dar si promovarea preferentiala a factorilor politici si guvernamentali.

Din pacate, in organizarea statului roman astfel de sarcini cad in portofoliul unor alte entitati din subordinea Secretariatului General al Guvernului sau din ministere care neglijeaza aspectele tinand de buna comunicare, iar in cazul unor disfunctii precum cele din situatia de fata responsabilitatea nu se poate atribui nimanui.

Pe deasupra, cu toate ca fiecarui demnitar ii revine datoria de a comunica, de a explica, se face simtita o anume secretomanie mostenita de pe vremuri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#miting Rosia Montana, #exploatare Rosia Montana, #dezinformare Rosia Montana , #stiri Rosia Montana