Minerii blocati in subteran au fost convinsi de Ponta sa renunte la protest (Video)

Autor: Ana Ilie
Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 18:58
5773 citiri
Minerii blocati in subteran au fost convinsi de Ponta sa renunte la protest (Video)
Foto: Guvern

Premierul Victor Ponta a mers, duminica seara, la Rosia Montana, unde 33 de mineri erau blocati in mina, de 5 zile, in semn de protest fata de posibila blocare a proiectului Rosia Montana.

Ponta i-a convins pe mineri sa renunte la aceasta forma de protest, coborand in mina, dupa ce a primit un costum si o casca de protectie.

Premierul Victor Ponta a coborat in subteran pentru a vorbi cu minerii.

Dupa aproximativ 50 de minute a iesit inconjurat de oamenii care s-au lasat convinsi sa renunte la forma lor de protest, dupa ce le-a promis ca va aduce la Rosia Montana comisia parlamentara ce examineaza proiectul de lege al exploatarii.

"Haideti acasa, la neveste si copii", i-a indemnat premierul pe protestatarii ramasi in fata camerelor de luat vederi, la iesirea din subteran.

Ponta a explicat apoi ca va aduce saptamana viitoare comisia parlamentara pentru Rosia Montana pentru a discuta cu minerii si a luat in considerare faptul ca traiul acestora depinde de exploatarea aurului din zona.

"Nimeni nu are voie, cand nu stie ce viata au oamenii astia, sa zica nu. Le-am promis ca o sa le aducem aici... Au iesit, ca copiii lor trebuie sa mearga cu tatii la scoala. Le-am promis ca ne intoarcem aici cu comisia speciala si fiecare parlamentar ii va asculta si pe ei", a spus premierul.

"Sa ne gandim ca oamenii astia au dreptul la viata, atata", a incheiat Ponta.

Familiile minerilor au declarat: "Ponta a fost salvarea noastra", iar unii mineri au precizat ca, daca nu venea premierul, nu ieseau din subteran.

Unul dintre protestatari a marturisit ca s-a luptat pentru a-si tine cei doi copii in facultate. S-a declarat inselat de toate guvernarile si asteapta sa fie placut surprins. "Daca ne luam si acuma teapa, intram din nou si iesim de acolo cu picioarele inainte", a spus barbatul.

Un alt miner s-a declarat perfect convins de promisiunile premierului. "Rusine lui Crin Antonescu, pentru ca nu a avut curaj sa vina la noi!" a strigat un altul.

La iesirea din mina, oamenii au fost intampinati de partenerele de viata si copii si autoritatile i-au asteptat cu torte si muzica.

Mii de persoane se afla la Rosia Montana pentru a sustine proiectul minier, iar alte sute continua sa vina.

Imagini in direct de la vizita premierului Ponta la Rosia Montana au fost oferite de sindicalistii mineri, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Anterior vizitei lui Ponta, presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Tebea, ca legea privind Rosia Montana este neconstitutionala.

Traian Basescu: Legea privind Rosia Montana este neconstitutionala

Legea privind Rosia Montana trimisa de Guvern la Parlament va fi respinsa de Curtea Constitutionala, dupa ce se va constata ca este neconstitutionala, a declarat duminica presedintele Traian Basescu. Acesta a mentionat ca nu poate fi data o lege care sa se refere la o firma.

"Nu este legal sa stabilesti o firma care face o exploatare prin lege. Va fi respinsa cu siguranta de Curtea Constitutionala. Este doar un joc politic", a declarat Basescu. Presedintele a raspuns unei intrebari legate de Legea privind exploatarea de la Rosia Montana, trimisa Parlamentului.

Joi, dupa intalnirea cu Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca PSD a decis sa se revina la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Rosia Montana si retragerea procedurii de urgenta pentru proiectul de lege.

Un amplu protest simultan, in Romania si in marile orase ale lumii, are loc duminica. Eugen David, presedintele organizatiei Alburnus Maior, impreuna cu mai multi rosieni opozanti ai proiectului minier se afla duminica la Bucuresti, in Piata Universitatii.

Evenimentul este organizat in urma unui apel lansat pe Facebook si a strans pana acum peste 10.000 de oameni in strada.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ponta vizita Rosia Montana, #Ponta Rosia Montana , #stiri Rosia Montana