Rosia Montana: Eurodeputati maghiari cer PE sa actioneze impotriva proiectului

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 07:29
1404 citiri
Rosia Montana: Eurodeputati maghiari cer PE sa actioneze impotriva proiectului
Foto: Arhiva

Mineritul prin tehnologia de cianurare la Rosia Montana ar provoca o "catastrofa ecologica", au afirmat luni seara, in plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg, eurodeputatul UDMR Csaba Sogor si colegul sau ungar din grupul S&D, Csaba Tabajdi.

La randul sau, eurodeputatul ungar Erik Banki a apreciat ca executivul comunitar "isi va pata reputatia" daca nu va actiona pentru a impiedica utilizarea acestei tehnologii la Rosia Montana.

"Doresc sa va atrag atentia asupra faptului ca in Romania se doreste sa se investeasca foarte mult in tehnologii de minerit pe baza de cianuri. Domnul (comisar de mediu Janez) Potocnik a afirmat ca Comisia Europeana (CE) nu va interzice tehnologia de cianurare in UE, desi PE doreste acest lucru.

Stimati colegi, ce parere aveti, oare acest subiect nu este unul de nivel european? Suntem in pragul unei catastrofe ecologice si aceasta tehnologie vizeaza mai mult de un stat membru, este o adevarata problema de nivel european. Comisia ar trebui sa-si asume raspunderea pentru sanatatea cetatenilor europeni si de aceea trebuie sa interzica astfel de tehnologii si investitiile in acestea", a declarat eurodeputatul UDMR Csaba Sogor in cadrul procedurii interventiilor de un minut.

Csaba Sogor a semnat saptamana trecuta, impreuna cu Laszlo Tokes, o scrisoare initiata de colegul sau ungar din grupul PPE, Erik Banki, adresata comisarului european de mediu, prin intermediul careia acesta era intrebat de ce nu a actionat pentru interzicerea completa a tehnologiei mineritului prin cianurare, in contextul in care PE a adoptat inca din mai 2010 o rezolutie care solicita o astfel de masura pana la finalul lui 2011.

Mai mult, lui Janez Potocnik i se solicitau "informatii in privinta planurilor de actiune ale CE in raspuns la evolutiile din Romania, care intentioneaza sa accelereze autorizarea unui proiect minier care va utiliza tehnologia prin cianurare, ce reprezinta un mare risc pentru mediu".

Erik Banki a abordat si el luni seara in PE subiectul proiectului minier de la Rosia Montana, avertizand ca acesta ar putea avea "efecte foarte grave" care ar putea afecta transfrontalier panza freatica.

"Iata insa ca premierul Ponta ezita, parlamentul ezita, cred ca CE ar fi trebuit sa gaseasca pana acum solutia corecta pentru a interzice in intreaga Europa mineritul cu cianuri. Insa comisarul Potocnik nu face nimic. I-am scris o scrisoare in care i-am cerut sa actioneze rapid pentru ca ar fi trebuit sa faca asta mai de demult. Daca CE nu actioneaza, reputatia acesteia va fi patata. Este foarte periculos sa se deschida aceasta mina la Rosia Montana", a spus Banki.

Chestiunea proiectului mine de aur si argint de la Rosia Montana a fost ridicata si de europarlamentarul ungar Csaba Sandor Tabajdi, din acelasi grup politic cu alesii europeni ai PSD. Eurodeputatul S&D a avertizat ca daca proiectul adoptat de guvernul roman la finalul lunii august va fi pus in practica, acest lucru 'ar provoca o adevarata catastrofa ecologica, o poluare incomensurabila'.

"Este o situatie cu care se pot confrunta mai multe state membre. Unele tari din UE au interzis astfel de tehnologii. In 2010, PE a adoptat o rezolutie in acest sens, la care eu am fost raportor din umbra. Si atunci am cerut CE sa interzica in intreaga UE aceasta tehnologie, nu e vorba doar de Romania. Si este absolut de neinteles de ce guvernul Romaniei nu interzice utilizarea cianurilor", a mai spus Tabajdi in plenul PE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Parlament European Rosia Montana, #eurodeputati Rosia Montana , #stiri Rosia Montana