BBC: Rosia Montana si "razboiul aurului"

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 11:28
5680 citiri
BBC: Rosia Montana si "razboiul aurului"
Foto: BBC

Rosia Montana, orasul transilvanean care se afla in centrul unui razboi al aurului ce dureaza deja de ani de zile, va deveni "caminul" celei mai mari mine de aur din regiune, de vreme ce politicienii discuta cum sa dea "unda verde" constructiei, in ciuda opozitiei ONG-urilor de protectie a mediului.

Tessa Dunlop, jurnalista la BBC, a petrecut cateva zile la Rosia Montana, dupa ce a vazut o reclama care a circulat in toamna lui 2011.

In acel filmulet, o femeie ce locuia in Rosia Montana ii ruga pe privitori sa tina cont de faptul ca exploatarea minei ar permite oamenilor sa nu mai sufere de foame.

"Era o reclama care rula cu o regularitate surprinzatoare la televiziunile romanesti in toamna lui 2011, care mi-a atras atentia asupra comunei de munte Rosia Montana", spune Tessa Dunlop, in reportajul publicat luni.

Romania este una dintre cele mai sarace natiuni din Europa, iar promisiunea unei companii care sa ofere locuri de munca i-a incantat pe localnici. Cu toate acestea, politicienii inca stau la indoiala daca sa dea aprobari pentru inceperea exploatarii.

Jurnalista a stat de vorba si cu localnicii care vor sa munceasca pentru Rosia Montana Gold Corporation, dar si cu opozantii proiectului, printre care se afla si Mircea Toma - presedintele ActiveWatch - agentia de monitorizare a presei.

"Daca incepe Rosia Montana, viata mea se termina", spune Sorin Jorca, localnic, stand in mijlocul gradinii sale de trandafiri. "O sa-mi pierd casa, mormantul parintilor, biserica, si tot ce inseamna mostenire culturala. Industria miniera este foarte murdara, vor folosi tone de diamita zilnic. Cred ca zgomotul si toxicitatea va face viata imposibila aici", mai adauga acesta.

Totodata, Tessa Dunlop a vizitat galeriile subterane vechi de 2.000 de ani, ce ar urma sa fie distruse odata cu inceperea proiectului.

Analiza BBC se incheie fara un verdict clar, lasand deschisa usa parerilor pro sau contra fata de acest subiect.

Oricum, parerea lui Sorin Jorca nu este impartasita de toti locuitorii Rosiei Montane. "Este singura noastra sansa de a ne gasi un loc de munca. De trei generatii familia mea a lucrat in mina", i-a spus un alt localnic jurnalistei britanice.

RMGC sustine ca 95 la suta dintre localnici sustin proiectul si multi dintre ei sunt deja angajati ai companiei.

Directorul RMGC, Dragos Tanase, spune, la randul sau: "Romania are o sansa foarte buna cu exploatarile miniere. Daca vom reusi sa dezvoltam aceasta industrie, vom crea zeci de mii de locuri de munca". 80 la suta din actiunile RMGC apartin companiei canadiene Gabriel Resources, iar restul, de 20 la suta, apartin statului roman.

Tanase i-a oferit Tessei Dunlop si un tur al galeriilor deja existente la Rosia Montana. "Dupa ce vom pune la punct exploatarea, nu veti recunoaste aceste galerii", i-a mai spus directorul companiei.

Un alt opozant al exploatarii este Mircea Toma, dar opinia sa este mai degraba indreptata impotriva Guvernului, in care nu are incredere. "Nu este vorba despre o lupta intre societatea civila si o companie privata, este o lupta intre noi si statul, suspectat de coruptie", spune Mircea Toma.

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, fost angajat al RMGC, subliniaza ca atunci cand era membru al echipei guvernamentale, multi politicieni, inclusiv presedintele Traian Basescu, erau in favoarea proiectului.

"Credem ca o astfel de problema, cu implicatii majore pentru societatea romaneasca, trebuie tratata cu maxima seriozitate", spune, la randul sau, Rovana Plumb, actual ministru al Mediului.

Analiza BBC se incheie fara un verdict clar, lasand deschisa usa parerilor pro sau contra fata de acest subiect.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rosia Montana BBC, #reportaj britanici Rosia Montana , #stiri Rosia Montana