Ziare.com

Cetatea Alba Carolina, restaurata dupa un deceniu

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 08:37

   

Cetatea Alba Carolina, restaurata dupa un deceniu
Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, a fost restaurata dupa mai bine de zece ani de la demararea lucrarilor.

Restaurarea Cetatii Alba Carolina, fortificatie bastionara de tip Vauban, de la inceputul secolului al-XVIII-lea, cea mai reprezentativa fortificatie de acest gen din tara noastra si una dintre cele mai importante din Europa, a inceput in urma cu mai bine de un deceniu, fiind finantata din fonduri europene si bani din bugetul de stat si bugetul local.

In total, fondurile ce vor fi derulate de Primaria Alba Iulia, ca beneficiar al lucrarilor de restaurare, insumeaza peste 50 de milioane de Euro, peste 30% din aceste fonduri fiind deja cheltuite.

"Restaurarea Cetatii de tip Vauban Alba Carolina este unul din cele mai reusite proiecte de restaurare urbana din Romania, cu un grad ridicat de complexitate datorat suprafetei impresionante pe care se intinde (110 hectare) dar si a multitudinii de obiective arhitecturale: sapte bastioane si sase porti monumentale in stil baroc, impodobite cu numeroase basoreliefuri", a subliniat Matei Drimbarean, Director Executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Alba.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Pe langa realizarea lucrarilor de restaurare la Cetatea Alba Carolina, Grupul de cercetare, proiectare si executie in domeniul monumentelor istorice Corint SA, care este si administratorul unei parti a cetatii, a contribuit cu fonduri proprii la finantarea acestui proiect.

Alaturi de Grupul Corint, alti parteneri privati vor finanta restaurarea spatiilor concesionate in Cetatea Vauban.

Peste 300 de cladiri restaurate la Rosia Montana

Un alt proiect important, dar si extrem de controversat, este cel de la Rosia Montana, unde compania miniera Rosia Montana Gold Corporation trebuie sa restaurareze 35 de case monument istoric si trei biserici situate in centrul istoric al Rosiei Montane, alaturi de reabilitarea altor peste 300 de case din zona protejata.

In prezent, proiectele de reabilitare pentru 11 cladiri din centrul comunei sunt deja finalizate, iar restaurarea uneia dintre ele, de la numarul 325, s-a incheiat, in urma unui parteneriat intre Primaria Rosia Montana, Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Unirii din Alba Iulia, cu finantarea RMGC.

Cladirea adaposteste expozitia permanenta de istorie a mineritului "Aurul Apusenilor" si este deschisa publicului interesat.

"Sensul activitatilor noastre este de a restitui comunitatii propria-i istorie, printr-un program intensiv de restaurare si punere in valoare a mostenirii culturale. In aceeasi directie, RMGC va continua programul de restaurare care a debutat cu casa de la numarul 325, anul viitor urmand a fi restaurate alte doua cladiri de patrimoniu din centrul istoric - vechea scoala si biblioteca, respectiv vechea primarie", a declarat Adrian Gligor, Vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC.

Casa 325 este o dovada in plus ca patrimoniul bine pus in valoare poate contribui in mod decisiv la dezvoltarea zonei si la bunastarea comunitatii, in conditiile in care, numai de la momentul inaugurarii, din februarie 2010, peste 8.000 de persoane au vizitat Casa-muzeu.

"Cand programul de restaurare a patrimoniului va fi incheiat, zona va deveni mult mai atractiva pentru turisti si va avea posibilitatea sa ii primeasca asa cum se cuvine - cu o infrastructura noua, pensiuni, restaurante, magazine -, iar asta nu poate decat ajuta la dezvoltarea economica a comunitatii, pe termen lung", a spus Adrian Gligor.

In fiecare an, in luna septembrie, milioane de cetateni sunt invitati sa viziteze monumente istorice din intreaga Europa cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizate la initiativa comuna a Consiliului Europei si a Uniunii Europene.

Tema manifestarilor de anul acesta, aflate in Romania la cea de-a XVIII-a editie, este: "Rolul patrimoniului cultural in viata comunitatilor locale".

La Rosia Montana, programul de restaurare a caselor din centrul istoric continua. Dupa restaurarea integrala a casei nr. 325, vor incepe lucrarile de restaurare la alte doua cladiri de patrimoniu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari!

Ma bucur ca judetul Alba se preocupa pentru valorile de patrimoniu si restaurarea lor. As vrea sa vad aceeasi implicare si in Moldova.

 

De la fata locului pe vede altfel

Intr-adevăr e un lucru frumos. Dar e multa implicare a clanului. Firmele care au primit lucrările sunt din familie. . .

cred ca nu vom scapa nicioadata de ideea de spaga

Conteaza mai putin in acest caz. Plus ca facem speculatii. De bine,de rau fac ceva. Si lucrul asta e de apreciat.

nu s-ar fi facut nimic fara investitorii RMGC

daca nu ar fi fost RMGC-ul sa investeasca, vedeam noi banii astia de la statul roman la sfantul asteapta

 

e foarte ok ce fac

ma bucur ca astia investesc fara sa stie sigur daca vor avea parte de sapaturi pe acolo sau nu , este bine ca fac ceva, si sa faca cat mai mult, nu deranjeaza pe nimeni

 

Ignoranta?

Cred ca nu putem numi decat inoranta blocarea sau intarzierea continuarii unui asemenea proiect. Cate zone ale tarii nu s-ar dori asa ceva. Si aici se plimba hartiile si se fac expozitii de blocare si de intarziere. Oare ce mai dorim , ruinarea totala?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor