Cabala locurilor de munca pentru mineri (Opinii)

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 11:04
3094 citiri
Cabala locurilor de munca pentru mineri (Opinii)
Foto: alba24.ro

Discursul politic dominant al acestei toamne e dublu manipulatoriu. Intai, minerii de la Rosia Montana vor locuri de munca, dar e greu de spus daca toti cetatenii imbracati in uniforme noi care presteaza in fata camerelor de luat vederi alaturi de prim ministrul Victor Ponta sau de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, au legatura cu mineritul, chiar daca si-au inmuiat cizmele noi, suflecate minereste, in noroiul gros al minei.

Daca ar fi reala povestea cu locurile de munca, Guvernul Ponta ar avea o piatra de moara in traista: in Suceava, Botosani, Iasi si in majoritatea oraselor mari romanesti au disparut toate platformele industriale, iar fostii angajati si-au luat calea exilului pentru un loc de munca ori s-au intors la tara sa cultive bucatica de pamant mostenita de la parinti.

Protestul lor, mai amenintator sau mai tacut, n-a fost sprijinit de marile corporatii transnationale, desi din "maretele ctitorii" n-a mai ramas piatra peste piatra.

Foamea de locuri de munca bine platite

E adevarat ca bisnitarii locali si nationali au facut bani grei din "averea comuna a muncitorilor si taranilor", dar fostii proprietari, doar cu numele, nu s-au ales decat cu praful de pe toba. Povestile cu locuri de munca nascute de capitalismul modern si economia de piata n-au tinut de foame.

Al doilea: discursul ecologist n-a insemnat niciodata mai nimic pe scena noastra politica din 1989 incoace si iata ca avem surpriza placuta a unor mari, dar educate multimi de demonstranti in centrul Capitalei, in zilele bune, peste 15 mii, care nu vor ca autoritatile statului sa permita exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor, un cuvant sperietoare care desemneaza o otrava usor de detectat in multe din produsele consumate de noi. Fireste, in concentratii tolerabile ca si alte asemenea substante toxice.

Lectii de manipulare

Ce este manipulare in acest exercitiu de democratie? Doua lucruri trebuie spuse din capul locului: protestele au fost provocate de legea exploatarii aurului de la Rosia Montana trimisa Parlamentului si, cu siguranta, daca exploatarea aurului ar fi continuat in celelalte perimetre, adaugandu-se si acela de la Rosia Montana, fara legea lui Ponta, n-ar fi fost niciun protest de strada.

Al doilea: cianurarea e singura metoda de extragere a pretiosului metal, eficienta si suportabila ca pret, practicata in tari unde cu adevarat ecologismul este la el acasa, vezi Finlanda, vezi Tarile Scandinave.

Vrem si noi!

Or in aceste conditii se pune intrebarea: ce dorim de fapt, 250 locuri de munca pentru motii mineri, desi calificarea pentru noile utilaje si instalatii e posibil sa nu fie satisfacatoare si atunci RMGC sa aduca specialisti si lucratori straini, sau ecologizam zona si asteptam dezvoltarea turismului local.

Desi alternativele de mai sus sunt realiste, ambele fezabile cam in aceeasi marja de timp, Guvernul Ponta se afla in mare incurcatura, indiferent de decizia parlamentarilor.

Da, se pot crea 250-600 locuri de munca in Muntii Apuseni, poate chiar mai multe, dar in acest caz ministrii ar trebui sa se aplece cu atentie si asupra dezvoltarii pietei muncii la Suceava, Botosani, Iasi..., peste tot unde forta de munca fie a migrat spre alte zone, fie se ocupa cu fel de fel de experiente pentru satisfacerea necesitatilor proprii. Din care statul nu poate incasa absolut niciun impozit. Saracie lucie! In aceste zone numarul amaratilor este cu adevarat impresionant.

Buna guvernare ca deziderat

Cat priveste turismul local, e nevoie de investitii uriase, dar nu neaparat in obiective si infrastructura, cat in crearea unui mainstream european si international ca Romania sa devina o destinatie turistica favorita. Or pana acum s-a lucrat doar amatoristic si la plesneala.

A se tine cont de faptul ca nici altii nu stau degeaba. Turistii trebuie atrasi prin ceva extraordinar, cu totul nou, fiindca investitiile noastre de pana acum doar au consumat fonduri uriase din bugetul si asa sarac al statului. In plus, veniturile din turism nu vin de azi pe maine, iar bratele de munca necesare nu sunt putine.

De ce rabufnesc periodic in spatiul public astfel de realitati? Din cauza ca programele de guvernare sunt facute fie pentru cititorii iubitori de SF, fie pentru a fi retinute de istorici.

Nu avea programul de guvernare al USL destule proiecte pentru crearea de noi locuri de munca? Tocmai, era partea cea mai apreciata.

Numai ca, dupa accederea la guvernare, s-au luat cu batalia politica si au uitat ce si-au propus. Asa cum s-a uitat de fiecare data in 24 ani.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#rosia montana exploatare aur, #guvern locuri de munca, #turism dezvoltare rurala , #turism