Cetatea Alba Carolina, restaurata dupa un deceniu

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 08:37
4043 citiri
Cetatea Alba Carolina, restaurata dupa un deceniu

Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, a fost restaurata dupa mai bine de zece ani de la demararea lucrarilor.

Restaurarea Cetatii Alba Carolina, fortificatie bastionara de tip Vauban, de la inceputul secolului al-XVIII-lea, cea mai reprezentativa fortificatie de acest gen din tara noastra si una dintre cele mai importante din Europa, a inceput in urma cu mai bine de un deceniu, fiind finantata din fonduri europene si bani din bugetul de stat si bugetul local.

In total, fondurile ce vor fi derulate de Primaria Alba Iulia, ca beneficiar al lucrarilor de restaurare, insumeaza peste 50 de milioane de Euro, peste 30% din aceste fonduri fiind deja cheltuite.

"Restaurarea Cetatii de tip Vauban Alba Carolina este unul din cele mai reusite proiecte de restaurare urbana din Romania, cu un grad ridicat de complexitate datorat suprafetei impresionante pe care se intinde (110 hectare) dar si a multitudinii de obiective arhitecturale: sapte bastioane si sase porti monumentale in stil baroc, impodobite cu numeroase basoreliefuri", a subliniat Matei Drimbarean, Director Executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Alba.

Pe langa realizarea lucrarilor de restaurare la Cetatea Alba Carolina, Grupul de cercetare, proiectare si executie in domeniul monumentelor istorice Corint SA, care este si administratorul unei parti a cetatii, a contribuit cu fonduri proprii la finantarea acestui proiect.

Alaturi de Grupul Corint, alti parteneri privati vor finanta restaurarea spatiilor concesionate in Cetatea Vauban.

Peste 300 de cladiri restaurate la Rosia Montana

Un alt proiect important, dar si extrem de controversat, este cel de la Rosia Montana, unde compania miniera Rosia Montana Gold Corporation trebuie sa restaurareze 35 de case monument istoric si trei biserici situate in centrul istoric al Rosiei Montane, alaturi de reabilitarea altor peste 300 de case din zona protejata.

In prezent, proiectele de reabilitare pentru 11 cladiri din centrul comunei sunt deja finalizate, iar restaurarea uneia dintre ele, de la numarul 325, s-a incheiat, in urma unui parteneriat intre Primaria Rosia Montana, Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Unirii din Alba Iulia, cu finantarea RMGC.

Cladirea adaposteste expozitia permanenta de istorie a mineritului "Aurul Apusenilor" si este deschisa publicului interesat.

"Sensul activitatilor noastre este de a restitui comunitatii propria-i istorie, printr-un program intensiv de restaurare si punere in valoare a mostenirii culturale. In aceeasi directie, RMGC va continua programul de restaurare care a debutat cu casa de la numarul 325, anul viitor urmand a fi restaurate alte doua cladiri de patrimoniu din centrul istoric - vechea scoala si biblioteca, respectiv vechea primarie", a declarat Adrian Gligor, Vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila al RMGC.

Casa 325 este o dovada in plus ca patrimoniul bine pus in valoare poate contribui in mod decisiv la dezvoltarea zonei si la bunastarea comunitatii, in conditiile in care, numai de la momentul inaugurarii, din februarie 2010, peste 8.000 de persoane au vizitat Casa-muzeu.

"Cand programul de restaurare a patrimoniului va fi incheiat, zona va deveni mult mai atractiva pentru turisti si va avea posibilitatea sa ii primeasca asa cum se cuvine - cu o infrastructura noua, pensiuni, restaurante, magazine -, iar asta nu poate decat ajuta la dezvoltarea economica a comunitatii, pe termen lung", a spus Adrian Gligor.

In fiecare an, in luna septembrie, milioane de cetateni sunt invitati sa viziteze monumente istorice din intreaga Europa cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizate la initiativa comuna a Consiliului Europei si a Uniunii Europene.

Tema manifestarilor de anul acesta, aflate in Romania la cea de-a XVIII-a editie, este: "Rolul patrimoniului cultural in viata comunitatilor locale".

La Rosia Montana, programul de restaurare a caselor din centrul istoric continua. Dupa restaurarea integrala a casei nr. 325, vor incepe lucrarile de restaurare la alte doua cladiri de patrimoniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cetatea alba carolina, #patrimoniu restaurare cetatea alba rosia montana, #alba carolina iulia , #turism