Ministerul Culturii, acuzat ca blocheaza includerea Rosiei Montane in UNESCO

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 07:25
1902 citiri
Ministerul Culturii, acuzat ca blocheaza includerea Rosiei Montane in UNESCO
Foto: Eco Magazin

Reprezentantii Pro Patrimonio acuza Ministerul Culturii de blocarea includerii zonei Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO si reclama secretizarea raportului arheologic referitor la masivul Carnic, pentru care fundatia ar fi platit 10.000 de lire sterline.

Arhitectul Serban Cantacuzino, reprezentant al fundatiei Pro Patrimonio, a sustinut, luni, intr-o conferinta, ca incercarea de a include patrimoniul Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO a fost facuta in mandatul ministrului Kelemen Hunor, atunci cand Ministerul Culturii voia includerea zonei in lista mondiala a ariilor protejate.

In acest scop, a precizat Cantacuzino, Pro Patrimonio ar fi platit aproximativ 10.000 de lire sterline pentru efectuarea unui raport arheologic referitor la masivul Carnic, care facea parte din procesul de includere in Patrimoniul Mondial.

Masivul Carnic, in care se afla sectorul minier cu acelasi nume, se afla la sud-est de Rosia Montana.

Serban Cantacuzino a explicat ca a fost contactat, la Londra, de reprezentanti ai Ministerului Culturii, pe vremea ministrului Kelemen Hunor, care i-au explicat ca isi doresc salvarea patrimoniului de la Rosia Montana si ca vor sa pregateasca dosarul necesar procesului de includere, insa ministerul nu are bani pentru efectuarea raportului arheologic.

"Relatiile Pro Patrimonio cu Ministerul Culturii sunt de pe vremea cand ministerul voia includerea patrimoniului Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO, atunci cand ministru era Kelemen Hunor", a declarat Serban Cantacuzino.

Potrivit arhitectului Cantacuzino, raportul care stabileste "cat de important este acest patrimoniu" a disparut sau este considerat secret, fundatia neprimind niciodata vreun exemplar al respectivului document.

"Profesori arheologi de la universitatile de Oxford si Leicester au vizitat Rosia Montana si au scris raportul. Eu am adunat vreo 10.000 de lire sterline si am platit raportul pe care nu l-am primit niciodata", a mai spus Serban Cantacuzino, care sustine ca fundatia a dat in judecata Ministerul Culturii pe Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, in incercarea de a recupera o copie a documentului.

Afirmatiile au fost facute la conferinta "Adevarul despre patrimoniul istoric de la Rosia Montana: ce nu spun Daniel Barbu, ministrul Culturii si Gold Corporation", ocazie cu care a fost prezentata si pozitia Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) referitoare la sustenabilitatea proiectului Gold Corporation din punct de vedere al patrimoniului istoric.

Cu acest prilej, Serban Sturdza, vicepresedinte al OAR si director executiv al Fundatiei Pro Patrimonio, sustine ca prin implementarea proiectului minier de la Rosia Montana va fi distrusa o suprafata de peste 20 de kilometri patrati.

Includerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este una dintre revendicarile celor care se opun proiectului minier trimis Parlamentului spre aprobare.

Adversarii proiectului minier mai cer cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, luni, la audierile din Comisia comuna speciala pentru Rosia Montana, ca RMGC i-a inmanat estimari din care reiese ca ar fi investit 32 de milioane de dolari la Rosia Montana, el aratand ca statul roman nu are o autoritate care sa confirme suma.

Barbu a spus, pe de alta parte, ca RMGC a restaurat deja 20 de imobile monument istoric dintre cele 41 care beneficiaza de acest statut, dar doar imobile care ii apartin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana UNESCO, #proiect Rosia Montana , #turism