Bruxelles-ul nu se lasa convins de explicatiile Rovanei Plumb referitoare la interesele financiare. Ce poate pati

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 12:44
15473 citiri
Bruxelles-ul nu se lasa convins de explicatiile Rovanei Plumb referitoare la interesele financiare. Ce poate pati
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi comisari nominalizati pentru viitorea CE au primit din partea Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European solicitari de a clarifica anumite aspecte.

Rovana Plumb, propunerea premierului Viorica Dancila pentru functia de comisar european, a primit si ea o astfel de solicitare, pentru ca nu a declarat doua imprumuturi in valoare de aproape un milion de euro.

Potrivit Politico, Plumb a spus ca nu a mentionat imprumuturile pentru ca nu credea ca o obliga vreo regula.

Membrii Comisiei JURI sunt cei care trebuie sa examineze declaratiile de avere ale comisarilor propusi. Astfel, in ce priveste propunerea Romaniei, au intrebari referitoare la cateva tranzactii financiare, care ar putea reprezenta un potential conflict de interese.

Eurodeputatul francez Marie Toussaint, membru al comisiei JURI, a spus ca unii comisari desemnati au dat declaratii de avere "care nu corespundeau cu declaratiile prezentate anterior" si, prin urmare, li s-au cerut explicatii in acest sens.

In cazul Rovanei Plumb, a spus Toussaint, este "o diferenta semnificativa intre declaratia de avere depusa in Romania si cea depusa la Bruxelles".

Aceste indoieli care planeaza asupra Rovanei Plumb i-ar putea pune bete in roate in obtinerea aprobarii Parlamentului, comenteaza Politico.

"Un ministru veteran al guvernului roman, ea se confrunta deja cu acuzatii privind un caz de coruptie din 2017, cand l-ar fi ajutat pe liderul Partidului Social Democrat (din care ea face parte) intr-o afacere imobiliara ilicita care implica o insula din Dunare (referire la cazul Belina - n.red)", scriu cei de la Politico.

Publicatia precizeaza ca a incercat sa stea de vorba cu Rovana Plumb, insa ea a refuzat sa faca comentarii pe marginea acestui subiect.

Oricum, inaintea audierilor din Parlamentul European, Comisia JURI a cerut explicatii suplimentare de la 10 membri din echipa propusa de Ursula von der Leyen, presedintele ales al Comisiei Europene. Comisarilor propusi li s-au cerut detalii despre bunurile lor - daca acestea pot duce la conflict de interese in timpul mandatului.

Intr-o sedinta cu usile inchise, Comisia JURI va decide daca informatiile suplimentare oferite de comisarii propusi sunt acceptate ca "adecvate".

In caz contrar, daca membrii nu sunt multumiti de informatiile primite, ei pot decide suspendarea audierii de confirmare din PE.

Audierile sunt programate in perioada 30 septembrie - 8 octombrie, noua Comisie urmand sa fie investita la 1 noiembrie.

Vezi si Rovana Plumb va fi audiata pe 2 octombrie in Parlamentul European. I se cer explicatii despre declaratiile de avere

In conformitate cu regulile Parlamentului UE, in cazul in care comisia identifica un posibil conflict de interese, poate elabora recomandari care vizeaza solutionarea acestuia - cum ar fi indrumarea candidatului sa renunte la interesele financiare in cauza sau modificari in portofoliul candidatului.

"In cazuri mai grave", Comisia poate hotari ca persoana propusa in CE "este incapabila sa isi exercite functia".

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, Plumb a sustinut ca niciun imprumut nu a fost declarat, in temeiul Codului de Conduita pentru comisari.

In scrisoare, ea a confirmat ca a inclus un imprumut de 800.000 de euro primit in 2007 - care va fi rambursat pana in 2030 - in declaratia de avere pe care a depus-o in Parlamentul Romaniei.

Rovana Plumb a precizat insa ca nu a inclus imprumutul in situatia financiara depusa la Bruxelles, deoarece imprumuturile pentru achizitionarea de bunuri imobiliare in scopuri private nu sunt declarate "in mod normal", conform Codului.

In cazul unei donatii de 800.000 de lei (170.000 de euro) facute catre PSD inainte de alegerile europarlamentare, ea a spus ca nu genereaza conflict de interese si nici nu constituie o investitie.

Plumb sustine ca a primit banii pentru donatie ca imprumut de la o persoana (pe care nu o numeste in documentele trimise comisiei). Imprumutul ar urma sa fie rambursat peste doi ani.

Conform Codului de Conduita, comisarii desemnati sunt obligati sa declare orice interese financiare, inclusiv active si pasive, "care ar putea fi considerate cu potential sa dea nastere unui conflict de interese.

Conturile bancare, bunurile specifice sau imprumuturile pentru cumpararea unor imobiliare in scopuri private nu trebuie in mod normal sa fie declarate. Investitiile cu o valoare mai mare de 10.000 euro trebuie declarate in toate cazurile".

Deci, in cazul Rovanei Plumb, acestea trebuiau declarate, intrucat suma o depaseste pe cea din Codul de Conduita al comisarilor europeni - 10.000 de euro.

Si unii europarlamentari au sustinut ca situatia financiara a lui Plumb ar putea duce la potentiale conflicte de interese. Daniel Freund, europarlamentar german si fost director al ONG-ului Transparency International, a declarat ca scrisoarea lui Plumb catre comisie este "nesatisfacatoare".

"Ea nu a raspuns intrebarilor Parlamentului si nu a reusit sa inlature ingrijorarile", a spus germanul.

Europarlamentarul a mai specificat ca Rovana Plumb "spune ca regulile sunt diferite in Romania fata de Comisia Europeana si, de aceea, exista diferente in declaratiile de avere depuse. Totusi, nu explica situatia sa financiara, donatiile catre partid sau imprumuturile pe care nimeni nu stie cum le va plati".

Referitor la acuzatiile de coruptie, Daniel Caspary, un eurodeputat german din partea Partidului Popular European, a declarat: "Daca acuzatiile se dovedesc a fi adevarate, atunci avem o problema grava".

Si altor comisari din echipa propusa de Ursula von der Leyen le-au fost solicitate mai multe informatii: Josep Borrell (Spania), Stella Kyriakides (Cipru), Elisa Ferreira (Portugalia), Sylvie Goulard (Franta), Didier Reynders (Belgia), Věra Jourova (Republica Ceha), Janusz Wojciechowski (Polonia) si Virginijus Sinkevicius (Lituania).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Rovana Plumb politico, #Rovana Plumb comisar european , #comisar european