Durerea de cap a Ursulei von der Leyen - ce scrie presa externa despre esecul Rovanei Plumb de la Bruxelles

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:12
8430 citiri
Durerea de cap a Ursulei von der Leyen - ce scrie presa externa despre esecul Rovanei Plumb de la Bruxelles
Foto: Arhiva Ziare.com

Situatia Rovanei Plumb, candidata Romaniei la functia de comisar european, careia Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) i-a respins joi candidatura, a ajuns in presa externa.

Agentia de stiri Reuters titreaza: "Candidatul Romaniei la Executivul UE blocat, din cauza unui conflict de interese".

"Comisarul propus pentru Transporturi, deputatul roman Rovana Plumb, are un conflict de interese care ii submineaza candidatura, au constatat joi parlamentarii UE", noteaza jurnalistii de la Reuters.

Si cotidianul britanic The Guardian a tratat subiectul si, in plus, scrie si despre comisarul propus de Ungaria, Laszlo Trocsanyi, care a fost de asemenea respins de Comisia JURI.

Vezi si Comisarul propus de Ungaria si respins de Comisia JURI anunta ca va contesta decizia

"Parlamentul European a respins doi candidati la functia de comisar, din Ungaria si Romania, din cauza unor potentiale conflicte de interese. O lovitura pentru presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Miscarea fara precedent a europarlamentarilor pune presiune pe von der Leyen, care trebuie sa aiba echipa completa de 26 de comisari pana luna viitoare, astfel incat noua comisie sa poata fi investita la 1 noiembrie", relateaza publicatia.

Washington Post scrie ca noua echipa a Executivului UE "este pusa la indoiala" dupa ce Comisia JURI "si-a exprimat ingrijorarea privind posibile conflicte de interese a doi candidati la unele dintre cele mai importante functii ale blocului comunitar".

EUObserver titreaza: "Europarlamentarii au blocat comisarii propusi de Romania si Ungaria".

Si Politico a marcat momentul si noteaza ca aceasta premiera este "primul test" al presedintelui ales al CE.

"Durerea de cap a Ursulei von der Leyen", titreaza cei de la Politico.

Stirea nu a trecut neobservata nici de Euronews care a relatat pe scurt evenimentele de joi din Comisia JURI.

Dupa ce a respins-o pe Rovana Plumb, Comisia JURI a trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European in care afirma ca exista serioase indoieli ca aceasta isi poate exercita functia de comisar, pana la rezolvarea conflictului de interese.

Problema majora este aceea a conditiilor neclare in care Plumb a primit si va returna un imprumut consistent.

Totusi, decizia este lasata in seama Ursulei von der Leyen, presedintele ales al CE, pe care presedintele PE este rugat sa o anunte.

Iata aici detalii - Exclusiv Ce spune JURI in scrisoarea de respingere a Rovanei Plumb: Pana cand conflictul de interese nu e rezolvat, sunt indoieli ca isi poate exercita rolul de comisar (Document)

Joi s-a inregistrat o premiera la Bruxelles, dupa ce candidatura Rovanei Plumb nu a trecut de Comisia pentru Afaceri Judiciare JURI a Parlamentului European, ceea ce inseamna ca este, practic, blocata. Au fost 15 voturi impotriva candidaturii si doar sase pentru.

Problema de integritate a Rovanei Plumb

Inainte de a fi audiati de comisiile specializate pe domenii, comisarii propusi in noua CE trebuie sa treaca de filtrul Comisiei Juridice, care face un control de integritate, verificand inclusiv declaratiile de avere ale fiecaruia.

In cazul Rovanei Plumb, aceasta declaratie a ridicat probleme. Mai exact, potrivit declaratiei de avere depuse in data de 25 iunie 2019 la Camera Deputatilor, Rovana Plumb ar avea un imprumut la BRD facut in anul 2007, in valoare de 800.000 de euro, cu scandenta in 2030. De asemenea, Plumb mai are un imprumut facut in acest an, in valoare de 800.000 lei, cu scadenta in 2021.

La categoria "plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate" apare suma de 800.000 lei, suma platita conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost "mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019", potrivit declaratiei de avere care apare pe site-ul Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rovan Plumb comisar european, #Rovana Plumb presa externa , #comisar european