Plumb: Explorarea gazelor de sist nu reprezinta niciun fel de risc pentru cetateni

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:04
1386 citiri
Plumb: Explorarea gazelor de sist nu reprezinta niciun fel de risc pentru cetateni
Foto: Romania Tv

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, sustine ca nu exista "niciun fel de risc" pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor in cazul explorarii gazelor de sist si ca "pozitiile" exprimate de vasluieni in dezbaterile publice sunt "in procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de sist, nu de explorare"

Rovana Plumb a declarat, marti, la Vaslui, ca a luat la cunostinta problemele ridicate de vasluieni in urma dezbaterilor publice privind exploatarea gazelor de sist in trei localitati din judet, urmand sa primeasca raspunsuri in perioada imediat urmatoare.

"Am urmarit cu mare atentie, chiar daca nu am fost prezenta la Vaslui, modul in care s-au derulat dezbaterile publice in cele trei comunitati locale, Gagesti, Bacesti si Pungesti, insa au fost reprezentantii Ministerului Mediului. Este firesc sa fie puncte de vedere diferite, iar noi le-am preluat pentru a li se raspunde cetatenilor in cadrul sedintelor Comisiei de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Vaslui.

Suntem prima tara din Uniunea Europeana care, inclusiv pentru explorare, am solicitat evaluare de impact asupra mediului, in baza unei proceduri, care presupune si aceste dezbateri publice. In momentul de fata, nu discutam decat de un raport de mediu pentru explorarea gazelor de sist, si nu de exploatare. Retin din dezbaterile publice ca, in proportie de 99,9 la suta, pozitiile exprimate au fost cele legate de exploatare si nu de explorare.

Desigur, voi avea radiografia intreaga a tuturor punctelor de vedere si raspunsurilor pe care Ministerul Mediului le va da catre cei care au punctat aceste lucruri", a declarat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a sustinut ca nu exista niciun fel de risc pentru populatie privind explorarea gazelor de sist.

"In ceea ce priveste explorarea, se folosesc tehnologii conventionale pe care Romania le utilizeaza de peste 100 de ani. Nu exista niciun fel de risc pentru cetateni din punct de vedere al mediului sau al sanatatii acestora. Noi, cu toata responsabilitatea, am judecat acest lucru. Dar, Romania are nevoie de independenta si securitate energetica, si aici ma refer la cetateni. In calitate de ministru, ma voi asigura ca sunt respectate cele mai inalte standarde din punct de vedere al protectiei mediului", a adaugat ministrul Rovana Plumb.

Legat de exploatarea gazelor de sist, ministrul Mediului a spus ca aceasta etapa presupune alte standarde si se va putea vorbi despre acest lucru abia peste cinci ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gaze sist explorare, #gaze sist Romania, #gaze sist riscuri , #ministrul Mediului