Plumb: Solicitam in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul Certej

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 21:29
2311 citiri
Plumb: Solicitam in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul Certej

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului depune, marti, cererea prin care se solicita constatarea nulitatii acordului de mediu emis de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara pentru proiectul Certej, anunta NewsIn.

"Pasii urmatori vor fi desemnati de catre instanta, iar noi vom respecta intocmai ceea ce instanta va decide. Am solicitat Garzii Nationale de Mediu, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Corpului de Control al Ministerului Mediului sa faca verificari in ceea ce priveste modul in care a fost respectata procedura pentru emiterea acordului de mediu in cazul proiectului de la Certej. Verificarile s-au desfasurat in perioada 4 - 12 septembrie, iar in urma acestora s-a constatat faptul ca acordul de mediu in cazul proiectului Certej a fost eliberat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Timisoara este ilegal si iresponsabil. Este ilegal pentru ca incalca legislatia romaneasca si europeana ", a spus Plumb.

Ministrul a precizat ca, in primul rand, se incalca o conventie internationala privind impactul de mediu transfrontalier, pe care Romania l-a semnat si la care a aderat in 2002.

"In al doilea rand, s-au incalcat doua directive europene, directiva habitat si directiva pasari, ca urmare a faptului ca nu a fost emisa evaluara adecvata in cadrul procedurii privind strategia biodiversitatii. In al treilea rand, obligatiile de mediu dinaintea privatizarii nu au fost transferate in cadrul acordului de mediu asa cum prevede legea. In al patrulea rand, conform legislatiei in vigoare, la data depunerii de catre companie a solicitarii emiterii acordului de mediu, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara nu era indreptatita conform legii sa inainteze aceasta procedura. Competenta ii apartine Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. In ceea ce priveste iresponsabilitatea cu care a fost acordat acest acord de mediu, s-a facut fara ca Ministerul si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sa fie informata", a adaugat Plumb.

Rovana Plumb a spus ca in ceea ce priveste sanctionarea "celor care au contribuit" la eliberarea acestui acord de mediu, face obiectul anchetei disciplinare in cadrul Comisiei de Disciplina constituita la nivelul Ministerului Mediului.

"In momentul in care se va finaliza ancheta vom aduce la cunostinta masurile care vor fi dispuse. Fiecare proiect care prevede eliberarea unui acord de mediu sau acord integrat de mediu trebuie tratat independent si particular de la caz la caz", a completat Plumb.

Seful Agentiei de Protectia Mediului Timisoara: Nu voi revoca acordul de mediu

Directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, Gabriela Lambrino, afirma ca ANPM i-a cerut revocarea acordului de mediu emis pentru exploatarea miniera de la Certej, dar ca va refuza acest lucru intrucat acordul este legal, transmite Mediafax.

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Timisoara, Gabriela Lambrino, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului i-a solicitat revocarea acordului emis pentru exploatarea miniera de la Certej, judetul Hunedoara.

"Astazi (marti - n.r.) am primit o solicitare de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru a revoca acordul de mediu pe care Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara l-a emis pentru exploatarea miniera de la Certej, din judetul Hunedoara. Cum sa il revoc? E ca si cand as sustine ca l-am dat ilegal. Am tinut cont de toate documentele pentru eliberarea acestui acord. Daca am acoperire juridica pe ce am emis, nu am cum sa revoc decat incalcand legea", a declarat Gabriela Lambrino.

Mai mult, Lambrino sustine ca, in urma controlului facut de Corpul de Control al Ministerului Mediului la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara, nu s-a emis un proces-verbal si nu au fost prezentate concluziile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Rovana Plumb aviz mediu Certej, #Rovana Plumb avize mediu , #ministrul Mediului