Rovana Plumb: Raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi de 1 la 18

Marti, 07 Iulie 2015, ora 19:48
5780 citiri
Rovana Plumb: Raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi de 1 la 18
Foto: Facebook/Rovana Plumb

Noua lege a salarizarii in sistemul bugetar ar putea fi aplicata din luna decembrie a acestui an si va fi axata pe un raport de 1 la 18 intre salariul minim si salariul maxim, urmand sa contina cinci trepte principale de salarizare, a declarat, marti, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Avem nevoie de o lege noua de salarizare, pentru ca, in sistemul de fata, salarizarea in sistemul bugetar este haotica, nu se respecta niciun fel de principiu, niciun fel de criteriu. E nevoie de stabilirea unor principii, unor criterii. Noi le-am discutat deja cu institutiile internationale. Astazi am avut primele consultari, acum am terminat discutiile cu partenerii sociali din sistemul de Educatie", a explicat Rovana Plumb.

Ea a adaugat ca sustenabilitatea financiara este unul dintre principiile care vor sta la baza acestei legi, adica stabilirea majorarilor salariale se va face pe baza bugetului pe care il vom avea predictibil.

"Motivarea este un alt principiu, dar si performanta profesionala, ca si noutate, astfel incat sa putem sa aducem in sistem specialisti, iar fiecare ordonator de credite sa-si stabileasca anumite criterii, in functie de care se va face evaluarea performantei profesionale. Ca si criterii - competente profesionale, nivelul studiilor, coordonare, responsabilitate si impactul deciziilor, conditii de munca, incompatibilitati si regimuri speciale", a afirmat ministrul Muncii, la Antena 3.

Ce masuri a luat Guvernul in absenta lui Ponta: Vizeaza salariile si alocatiile

Cand va fi finalizat documentul

Potrivit acesteia, noua lege va cuprinde cinci trepte de salarizare, existand posibilitatea ca documentul sa fie finalizat la inceputul lunii septembrie.

"Vor fi cinci trepte de salarizare, raportul intre salariul minim si salariul maxim este de 1 la 18. Salariul minim va fi de 1.200 de lei. Incercam sa finalizam cat mai repede aceasta lege a salarizarii. As vrea ca pe parcursul verii sa putem sa terminam toate consultarile, astfel incat, la inceputul lunii septembrie, ea sa poata fi finalizata.

Salariul minim ar putea sa fie aplicat in functie de spatiul fiscal bugetar, cum am discutat si cu domnul ministru Teodorovici. Sigur, salariul minim pe economie va fi de la 1 ianuarie 2016, dar Legea salarizarii in sectorul bugetar s-ar putea sa-si inceapa aplicabilitatea din decembrie anul acesta, insa in functie de spatiul fiscal bugetar", a precizat Rovana Plumb.

Ce se intampla cu pensionarii

Ministrul Muncii a mentionat, totodata, ca se va aplica aceeasi metoda de calcul in cazul celor care au lucrat in grupa I si in grupa a II-a de munca si pensionati inainte de 1 ianuarie 2011 si pentru cei pensionati dupa 1 ianuarie 2011.

"Sunt aproape 200.000 de pensionari pentru care s-a facut corectie, s-a facut repararea unei nedreptati, pentru ca erau doua formule aplicabile, pentru cei care au lucrat in grupa I si in grupa a II-a de munca si pensionati inainte de 1 ianuarie 2011 si pentru cei pensionati dupa 1 ianuarie 2011.

Am reglat acest lucru, se aplica aceeasi metoda de calcul. Avem la dispozitie trei luni in care vom recalcula fiecare dosar in parte, astfel incat sa se poata intra in drepturi in momentul in care se finalizeaza dosarul. Noi am estimat ca va dura in jur de trei luni. Sa speram ca printr-un management administrativ eficient vom putea sa rezolvam mai rapid", a mai spus Rovana Plumb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#schimbari sistem salarizari, #schimbari salarii, #Plumb nivel salarizare, #Plumb salarii , #ministrul Muncii