SUA ne-au pus la zid pentru modul in care tratam persoanele cu dizabilitati: Cum se scuza ministrul Muncii

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:10
4390 citiri
SUA ne-au pus la zid pentru modul in care tratam persoanele cu dizabilitati: Cum se scuza ministrul Muncii
Foto: Digi24

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, spune, comentand Raportul Departamentului de Stat potrivit caruia discriminarea persoanelor cu dizabilitati a fost in continuare o problema in 2014, ca Guvernul a acordat atentie acestei categorii, dar ca "mai sunt multe de facut" si si-ar fi dorit sa faca mai mult.

Intrebata, vineri, cum comenteaza raportul Departamentului de Stat al SUA, potrivit caruia persoanele cu dizabilitati se confrunta in continuare cu discriminarea autoritatilor si a societatii, Rovana Plumb a spus ca fiecare dintre categoriile defavorizate reprezinta o prioritate.

Raport SUA: Angajatii din Romania - prost platiti, extenuati, fara contracte legale

"Mai sunt multe de facut. Pot sa va spun ca din punct de vedere al guvernarii am acordat atentie acestei zone a persoanelor cu dizabilitati. Timp de sase ani indemnizatia persoanelor cu dizabilitati nu a fost majorata. Am majorat si am crescut cu 16% indemnizatia persoanelor cu dizabilitati si, totodata, am majorat indemnizatia insotitorilor persoanelor cu dizabilitati. Ceea ce mai avem de facut, intr-adevar, este sa putem sa mergem pe dezinstitutionalizare, pe incluziunea si integrarea sociala in cadrul comunitatilor persoanelor cu dizabilitati", a declarat ministrul Muncii.

Intrebata daca este multumita de ceea ce s-a facut pana acum la acest capitol, Rovana Plumb a spus ca si-ar fi dorit sa faca mai multe.

Raport SUA pe Romania: Jurnalisti agresati si amenintati, politicienii hartuiesc si controleaza presa (Video)

"De fiecare data s-au stabilit anumite prioritati, pe termen scurt, pe termen lung. Atat copiilor, cat si persoanelor adulte care in momentul de fata sunt in aceste centre ale statului, in centrele speciale de protectie, trebuie sa le fie acordata o atentie sporita si, in acest sens, ne-am angajat ca vom merge pe dezinstitutionalizare. Sigur ca sunt foarte multe lucruri de facut. Le-am ordonat de asa natura incat sa prioritizam multe dintre masurile pe care le-am luat, care au venit sa repare dezastrul impactului provocat de masurile de austeritate.

Pentru copii, pentru adulti, pentru tineri avem o prioritate a guvernarii, care o reprezinta tinerii. (...) Sigur ca mai avem multe de facut, insa in ceea ce priveste Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cresterea economica, care este mai mult decat sustenabila, este o crestere economica sanatoasa, a permis luarea masurilor sociale care au venit in sprijinul categoriilor care aveau nevoie de ajutorul statului", a mai sustinut Rovana Plumb.

Raport SUA pe Romania: Critici pentru Guvern si Parlament - "martea neagra" si penalii acoperiti de colegi

In Raportul Departamentului de Stat american privind "Practici in materie de drepturile omului" se arata ca in Romania Guvernul nu a aplicat legea in intregime, iar discriminarea persoanelor cu dizabilitati a fost, in continuare, o problema in 2014.

"In multe cazuri, persoanele cu dizabilitati se confrunta cu discriminarea autoritatilor si a societatii. Conform unui raport elaborat de Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE (ADF), publicat in iunie 2012, doar 1% dintre persoanele cu dizabilitati mintale aveau un loc de munca. Raportul ADF indica, de asemenea, ca persoanele cu dizabilitati mintale din institutii, in special copiii, sunt victimele diverselor forme de intimidare, hartuire si abuz.

Conform unui studiu finantat din fonduri UE si publicat in 2012, 87% dintre respondenti considerau discriminarea (in sensul larg al cuvantului) una dintre marile probleme cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati. Legea prevede asigurarea de posibilitati de acces pentru persoanele cu dizabilitati in cladiri si in transportul public.

Raport SUA: Copiii romanilor, abuzati si exploatati

Desi numarul cladirilor cu facilitati construite special pentru persoanele cu dizabilitati a continuat sa creasca pe parcursul anului, el a ramas in continuare insuficient iar pentru persoanele cu dizabilitati a fost extrem de dificil sa strabata strazile din orase sau sa aiba acces in cladirile publice", se mai precizeaza in Raportul Departamentul de Stat american.

In document, care foloseste statistici ale Ministerului Muncii, se arata ca in Romania la sfarsitul lunii martie 2014 erau inregistrate 715.201 de persoane cu dizabilitati, dintre care doar 29.184 aveau loc de munca, iar la sfarsitul lunii iunie existau 387 de institutii publice de asistenta sociala pentru adultii cu dizabilitati, coordonate de Ministerul Muncii. Conform statisticilor oficiale ale DPC, la sfarsitul lunii martie existau 61.720 de copii cu dizabilitati.

In raportul Departamentului de Stat al SUA se mai arata ca intre octombrie 2013 si martie 2014, pe baza unor protocoale scrise, incheiate cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Sanatatii, reprezentanti ai Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) au facut vizite neanuntate la centre publice si private destinate copiilor cu dizabilitati.

In urma vizitelor, CRJ a identificat o serie de incalcari ale unora dintre drepturile pacientilor si ale legii. CRJ a constatat ca nu exista proceduri eficiente de inregistrare si solutionare a plangerilor si ca abuzul verbal si fizic al copiilor, sedarea, limitarea excesiva a miscarii, lipsa igienei, conditiile neadecvate, lipsa ingrijirii medicale si lipsa accesului la educatie sunt probleme des intalnite, mai arata raportul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rovana Plumb raport SUA persoane dizabilitati , #ministrul Muncii