Si totusi, nu a fost deloc un an rau pentru Samsung

Duminica, 27 August 2017, ora 09:04
3638 citiri
Si totusi, nu a fost deloc un an rau pentru Samsung
Foto: Arhiva Hepta.ro

A fost o perioada tumultoasa pentru Samsung, cu fiascoul rasunator al telefoanelor explozive Note 7, urmat de procesul de coruptie al liderului de facto al grupului, Lee Jae-young, condamnat recent la cinci ani de inchisoare.

Insa nu ai spune, daca ne uitam la cifre.

Din luna august a anului trecut, cand a fost lansat telefonul Galaxy Note 7, actiunile companiei sud-coreene s-au apreciat cu 40%, ceea ce inseamna aproximativ 85 de miliarde de dolari in plus la capitalizarea de piata.

Actiunile Samsung au avut o evolutie similara cu actiunile Apple si mai buna decat in cazul unor companii ca Amazon, Facebook si Alphabet (compania parinte a Google).

Asta pentru ca profitul grupului depinde intr-o masura din ce in ce mai mare de componente, nu de smartphone-uri, ceea ce face ca dezastrul Note 7, care a costat compania milioane de dolari, sa fie o preocupare marginala.

Samsung este lider pe piata pe segmentul ecranelor OLED si pe cel al memoriei de tip flash, iar investitorii sunt increzatori ca dominatia companiei nu va lua sfarsit prea curand.

Investitiile inspirate din trecut si-au aratat de curand roadele. Samsung Electronic a devenit in primul trimestru al anului cea mai profitabila companie de tehnologie din lume, cu castiguri de 10 miliarde de dolari.

"Castigurile record se datoreaza deciziilor indraznete legate de investitii luate de familia Lee in urma cu cinci ani in ceea ce priveste cipurile si ecranele OLED", a explicat CW Chung, analist Nomura, pentru Financial Times.

Multi analisti se asteapta ca seria de succese sa continue, cel putin in perioada urmatoare. Pe de alta parte, exista ingrijorari legate de capacitatea companiei de a face planificari pe termen lung si apar semne de intrebare cu privire la legitimitatea unei conduceri dinastice.

"Chiar si fara Lee, compania s-a descurcat bine, ceea ce ridica intrebari legate de legitimitatea acestuia de a controla grupul. Va fi dificil pentru el sa conduca precum un imparat, asa cum a facut tatal sau in trecut", considera Chang Sea-jin, profesor la Universitatea Nationala din Singapore.

Mai ales in contextul in care se observa o schimbare de atmosfera in Coreea de Sud, unde chaebol-urile, asa cum sunt numite conglomeratele controlate de familii din aceasta tara, odata de neatins, au devenit, pe fondul inegalitatii si al coruptiei, tinta nemultumirii publice. Scandalul de coruptie in care este implicat Lee a scos pe strazile Seulului milioane de protestatori anul trecut.

Cateva lucruri interesante despre Samsung:

Samsung este cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. A vandut 311 de milioane de unitati in 2016, cu aproape 100 de milioane mai mult decat Apple (care a vandut 215 milioane de iPhone-uri in aceeasi perioada).

Asta in ciuda faptului ca anul trecut compania a rechemat 2,5 milioane de smartphone-uri Note 7 dupa ce mai multe modele au luat foc. Incidentul a insemnat profituri cu 5 miliarde de dolari mai mici.

Samsung are peste 300.000 de angajati in 79 de tari, mai mult decat Microsoft (124.000), Apple (80.000) si Alphabet (72.000) la un loc.

Samsung nu inseamna doar smartphone-uri, televizoare sau alte electronice.

Grupul detine afaceri si in domenii precum constructii, industrie chimica si finante. Are chiar si un parc de distractii si un muzeu de arta.

Compania este condusa de cea mai puternica dinastie sud-coreeana din domeniul afacerilor, presedintele grupului Samsung fiind Lee Kun-hee. Dupa ce acesta a suferit un infarct in 2014, conducerea a fost preluata neoficial de fiul sau Lee Jae-young, care ocupa functia de vicepresedinte.

Surse: Quartz, Financial Times, CNN

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#actiuni Samsung crestere, #profit Samsung, #conducere Samsung condamnare, #explozie Note 7 , #galaxy