Samsung si-a pacalit consumatorii: Televizoarele consuma mai mult in realitate decat la teste (Video)

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 12:42
26968 citiri
Samsung si-a pacalit consumatorii: Televizoarele consuma mai mult in realitate decat la teste (Video)
Foto: Ziare.com

Teste ale unor laboratoare independente au demonstrat ca unele televizoare Samsung din Europa consuma mai multa energie electrica in realitate decat in testele oficiale, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la corectitudinea companiei.

Comisia Europeana a aratat ca va investiga acuzatiile si a promis sa intareasca reglementarile privind eficienta energetica pentru a scoate in afara legii asa-zisele "dispozitive de inselat" din televizoare si alte produse, dupa ce mai multe state europene si-au exprimat ingrijorarea, scrie The Guardian.

Discrepanta dintre performantele in viata reala si la teste aminteste de scandalul ce afecteaza compania Volkswagen, dupa ce SUA a dezvaluit ca masinile grupului au montate dispozitive ce inseala testele de poluare.

Samsung neaga ca asa-zisa optiune "motion lighting" este de fapt un instrument destinat pacalirii testelor oficiale de eficienta energetica. Compania sustine ca aceasta reduce luminozitatea ecranului drept raspuns la numeroase tipuri de continut, precum filmele de actiune, sportul si inregistrari lente.

Diferenta a fost sesizata in teste de laborator ale unui grup de cercetare cu finantare europeana numit ComplianTV, care a inregistrat cifre de consum tot mai mari pentru modelele companiei. Studiul de laborator a relevat ca optiunea "motion lighting" reduce luminozitatea televizoarelor, precum si consumul de energie, in cadrul testelor International Electrotechnical Commission (IEC).

In conditii reale insa, nu s-a inregistrat nicio reducere a consumului de energie. In aceste conditii, televizoarele consuma mai mult, polueaza mai mult si incarca facturile de electricitate.

Cateva din descoperirile ComplianTV au fost prezentate marti la Londra la o intalnire a Royal Society.

Nu exista nicio sugestie ca Samsung, cel mai mare producator de televizoare, a procedat ilegal, cu toate ca activistii pentru eficienta energetica sustin ca testele UE sunt prea generoase.

Comisia Europeana a promis sa scoata in afara legii dispozitivele TV care inseala testele si ca va investiga acuzatiile.

In mod normal, televizoarele consuma cam 10% din totalul electricitatii folosite de o gospodarie si in Europa consumul total al televizoarelor se ridica la nivelul electricitatii consumate de Suedia si Portugalia la un loc, arata o coalitie de ONG-uri.

A.I.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Samsung scandal televizoare, #Samsung consum fals televizoare , #televizor