Halloween: Traditia americana, transformata in comert romanesc

Autor:
Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 17:10
4795 citiri
Halloween: Traditia americana, transformata in comert romanesc

Petrecerea de Halloween, ce se sarbatoreste pe 31 octombrie in intreaga lume, desi starneste reactii adesea nationaliste unor romani, este raiul pe Pamant pentru patronii de pensiuni si cluburi, care au acum ocazia sa-si creasca profiturile.

Importat si pagan, Halloween-ul a devenit pentru romani inca un motiv de petrecere, de detensionare de problemele cotidiene si un motiv de a fi altcineva macar pentru o seara.

Mai mult, desi la americani este o adevarata traditie, cu dovleci, placinta de dovleac, cu povesti de groaza sau filme la fel de grotesti, cu colindatori care te intampina cu "Trick or treat" (Pacaleala sau tratatie), la romani sarbatoarea de Halloween este mai degraba un bal mascat.

Dupa Valentine's Day, Halloween este ce-a de-a doua sarbatoare importata care esueaza in autenticitate, care este doar o imitatie ieftina in viziunea nationalistilor, dar o adevarata comoara pentru patronii de restaurante, cluburi si pensiuni.

Cu toate astea, popularitatea Halloween-ului creste in fiecare an nu doar pe plan local, ci si pe plan international. Halloween se sarbatoreste si in America, si in Europa, Africa, America Latina sau Asia.

Daca de Valentine's Day romanii se dau in vant dupa inimoare sub orice forma, de Halloween imaginea promovata este dovleacul, iar parintii sunt nevoiti sa cumpere si costume de carnaval, masti si alte obiect.

Halloween in Bucuresti

In Bucuresti, sarbatoarea de Halloween este marcata cu petreceri "asortate" cu nelipsitii dovleci cu ranjete decupate, decoratiuni cu aripi de liliac, vrajitoare, fantome si vampiri.

Cei mai pretentiosi pot alege sa petreaca weekend-ul la o vila de patru stele din Snagov. Insa si bugetul trebuie sa fie pe masura. Spre exemplu, vila Casa de Lago, cu o capacitate de 8 camere, se inchiriaza cu 2.000 lei/noapte, la care se adauga micul dejun - 25 lei/persoana si cina festiva - 85 lei/persoana.

Aceasta contine bufet barbeque si pachet de bauturi (vin, bere, apa, suc). O varianta mai ieftina de distractie este cea din clubul Twice, unde doar baietii platesc bilet de intrare (10 lei), iar preturile produselor raman neschimbate.

De asemenea, organizatorii promit ca nu vor lipsi nici concursurile. Si in clubul 100 Crossroads, unde intrarea este libera, se organizeaza un concurs de costume, in Downstairs se ofera o bautura gratis pentru cel mai haios costum. In Ramayana Cafe, are loc un bal mascat. Aici intrarea costa 45 lei si include bufet si un cocteil, muzica live cu Hot Club de Bucharest.

In Kristal Glam Club, are loc un concert cu Rosario Internullo, Kool si Marco Briguglia. Cei care vin mascati, pana la miezul noptii, nu platesc intrarea - 20 lei pana la 12 noaptea, 30 dupa. Atmosfera de Halloween si in Bellagio.

Seara incepe cu o prezentare de moda semnata Catalin Botezatu, iar Anda Adam va sustine un show special. Insa, cei care vor sa se distreze aici trebuie sa plateasca minimum 10 milioane pentru rezervarea unei canapele, in acesti bani intrand si consumatia.

Costumele Obama si Palin, la mare cautare in SUA

Costumele care au fost la mare cautare anul asta in SUA au fost cele care intruchipeaza personajele politice. Astfel, printre cele mai cerute costume de Halloween se numara cel al Sarei Palin si al lui Barack Oabama.

Pe tot teritoriul Statelor unite, americanii au cumparat sau inchiriat masti, peruci si ochelari pentru a semana cu candidata republicana la postul de vicepresedinte al SUA sau cu primul candidat de culoare cu sanse reale la Casa Alba.

Daca Palin se uita de sus la Biden, Obama il conduce pe John Mccain nu numai in lupta electorala. Costumele care il infatiseaza pe candidatul democrat s-au vandut mai bine decat cele cu canditatul republican.

Legenda Halloween-ului

Desi romanii au importat sarbatoarea de la americani, Halloween-ul isi are originea in cultura celtilor, care sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie.

Fiecare an nou era celebrat cu un festival, care marca sfarsitul "sezonului soarelui" si inceputul "sezonului intunericului si frigului". Acest festival mai era numit si Samhain si dura trei zile. Oamenii purtau costume din piei si oase. Acesta este Halloween-ul antic.

Dupa ce romanii au invadat Britania au adus cu ei si felurite sarbatori si obiceiuri. Ei celebrau la aceeasi data de 1 noiembrie si "Ziua Pomona" (numit dupa zeita romana a fructelor si gradinilor), iar cele doua sarbatori s-au amestecat devenind o sarbatoare unica.

Initial, sarbatoarea era ceva mai modesta in America. Primul Halloween a fost celebrat in timpurile coloniilor engleze de cateva comunitati. Abia in secolul XIX oamenii au inceput sa se costumeze si sa recurga la tot felul de glume inspaimantatoare.

Lanterna lui Jack - dovleacul luminat - provine din traditiile irlandeze. Se spune ca Jack era un barbat caruia ii placea sa bea si sa glumeasca si ca l-a pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac. Dupa ce Satana a urcat in copac, Jack a scrijelit o cruce pe trunchi, astfel ca Cel Rau nu a mai putut cobori din copac.

Pentru ca Jack sa il lase sa coboare l-a pus sa promita ca nu-l ispiteste niciodata. Jack, pacalindu-l pe Satana, dupa moarte nu a mers nici in Rai si nici in Iad, dar Cel Rau i-a oferit un taciune aprins care sa ii lumineze calea, care mai tarziu a luat numele de "Lanterna lui Jack". In zilele noastre, acest taciune aprins este dovleacul luminat, iar in noaptea de Halloween poti da viata oricarui personaj la care visezi.

"Trick or treat"? Diferenta intre cele doua tine de perspectiva. Se pot oferi dulciuri sau se pot face tot felul de scamatorii. In anumite state americane, Halloweenul este supranumit si "Noaptea Cersetorilor".

Caracterul comercial al Halloween-ului nu este insa singurul care-i atrage pe romani, ci si foamea de sarbatoare. Nu mai conteaza originea, ci cosmopolitismul ei, capacitatea de a reda bucurii, de a oferi oamenilor sansa de a fi altceva decat in viata cotidiana, de a evada din cotidian, din viteza, din griji.

Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Momente de panică într-un supermarket din București. O bucată din tavan s-a desprins și a căzut pe un client
Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov anunță joi, 28 martie, că o bucată de aproximativ doi metri pătrați din tavanul unui supermarket s-a desprins și a lovit o...
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
#Halloween, #romani, #Bucuresti, #Sarah Palin, #Baracj Obama, #celti, #dovleac, #Jack , #stiri Sarah Palin