Virgil Enatescu si-a sarbatorit cei 70 de ani prin lansare unei carti

   

Atmosfera speciala la Centrul de Creatie, unde academicianul, profesor, doctor Virgil Enatescu si-a sarbatorit cei 70 de ani de existenta prin lansarea volumului "Intre realitate si dorinte". Au fost prezenti Felician Pop, directorul Centrului de Creatie, Adrian Stef, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Vadan, directorul editurii Dacia XXI, Mircea Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene, Gavril Ardelean, pro-rectorul Universitatii de Vest Vasile Goldis, prof. univ. dr. Mircea Popa, etc.

Intr-un cadru unic, profesorul univ. dr. Virgil Enatescu si-a lansat astazi la editura Dacia XXI, volumul "Intre realitate si dorinte", in preajma familiei, prietenilor si admiratorilor academicianului.

Felician Pop, directorul Centrului de Creatie, a spus ca celebram astazi unul dintre oamenii exemplari ai cetatii, a carui carte lansata astazi este o prelungire a unor sentimente, pe care acesta s-a simtit obligat sa ni le daruiasca.

"Cartea este o prelungire a unor sentimente, pe care acest om al cetatii s-a simtit obligat sa ni le daruiasca. A scris carti si in vremea lui Ceausescu, fiind un exemplu de rezistenta prin cultura si stiinta. De la cele mai importante forumuri academice si pana la cel mai indepartat cartier din Satu Mare, numele lui Virgil Enatescu este cunoscut", a precizat Felician Pop.

Ioan Vadan, directorul editurii Dacia XXI a declarat despre Virgil Enatescu ca este un personaj fabulos, academician, medic psihiatru, inventator, om politic, eseist si scriitor, omul ratacit din perioada Renasterii intr-un secol mercantil si tehnicist, cel ce ar trebui sa faca nu doar cinste oricarei comunitati, dar ar trebui sa i se creeze acel spatiu si confort psihic si intelectual de creatie.

"Ca scriitor a debutat tarziu, dar convingator, subliniind ironic prin chiar titlul cartii (Debut intarziat) aceasta stare de lucruri. Virgil Enatescu revine in forta cu o serie de mici romane, alaturandu-se ilustrei pleiade de scriitori medici de la V. Voiculescu la Ion Vianu, ceea ce ne indreptateste sa propunem publicului cititor o noua colectie "Literatura medicilor" printr-o carte atragatoare, interesanta, provocatoare" a spus Ioan Vadan.

Autorul Virgil Enatescu a multumit celor prezenti pentru prezenta si a precizat ca aceasta carte ii este dedicata sotiei sale, Maria, care are "o inimioara noua", recunoscand ca scrie pentru a se descarca de tensiunile acumulate din realitatea cotidiana.

"Este o auto-psihiatrie, un fel de catarsis. Scriu pentru ca incerc sa ma descarc de tensiunile, pe care realitate mi le da. Nu poti renunta la marul cunoasterii. Cel care se sacrifica pentru cunoastere nu o face ca pe un sacrificiu, o face din pasiune", a declarat academician, prof. univ. dr. Virgil Enatescu.

Din partea redactiei PortalSM, ii transmitem La multi ani!, academicianului, prof. dr. Virgil Enatescu.
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 17:35
Sursa: Portalsm.ro

Articol citit de 482 ori


Portalsm.ro
Cele mai citite stiri
Noutati la Zilele Orasului Satu Mare! Surprizele pregatite de Primarie
Primaria Municipiului Satu Mare a inclus in cadrul manifestarilor de Zilele Orasului un program ...
FOTO. Erou in Afganistan! Soldat satmarean, Cetatean de Onoare al Satmarului
Conducerea Primariei Municipiului Satu Mare a participat joi, 17 mai, la manifestarile organizate cu ...
De la bucurie la durere ! Una dintre fetele decedate in accidentul de la Jibou, sefa de promotie la facultate
Sara Pop, una dintre fetele decedate in tragicul accident de joi, 17 mai, ce a avut loc langa Jibou ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor