Spectacol de teatru cu detinuti, sambata, la sala Studio

   

Persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Satu Mare vor juca intr-un spectacol la Teatrul de Nord, a anuntat astazi intr-o conferinta de presa directorul artistic Andrei Mihalache. La conferinta au participat actorul Radu Botar, cel care s-a ocupat de pregatirea detinutilor si directorul Penitenciarului Satu Mare, Ioan Iuga.

Spectacolul coupe - Experimentul, interpretat de persoanele private de liberate si Bufonul Regelui, de Radu Botar - va avea loc sambata, 15 ianuarie, de la ora 18.00 in sala Studio.

Spectacolul realizat de detinutii din Grupul Experimental "Poarta", regizat de Radu Botar, a fost prezentat si pe scena teatrului bucurestean Constantin Nottara, in cadrul Festivalului National de Teatru al Detinutilor. Cinci persoane private de libertate sunt angrenate in acest spectacol, din care patru vor interpreta, iar una se va ocupa de partea tehnica.

"Teatrul e o forma de recuperare pentru toata lumea. Prin teatru, prin dedublare, acces la un plan spiritual mai inalt, aceste persoane private de libertate pot avea o noua sansa", a declarat directorul artistic Andrei Mihalache.

Directorul Penitenciarului Satu Mare, Ioan Iuga, a declarat ca terapia prin teatru a inceput inca din 2005, iar anul acesta spectacolul detinutilor din Satu Mare a fost selectat in cadrul Festivalului National de Teatru al Detinutilor.

Actorul Radu Botar este cel care s-a ocupat de spectacolul persoanelor private de liberate, alaturi de Iulia Stoica, asistent social. Dupa spectacolul prezentat de detinuti va avea loc one man show-ul "Bufonul Regelui" sustinut de Radu Botar, a carui performanta a fost premiata in cadrul Festivalului Gala Star din Bacau.

"Pentru mine a fost o experienta, tot ce e nou ma incita. Acest spectacol este un experiment de a gasi curajul, de a privi oamenii in ochi, un fel de oglinda si de o parte si de alta. Textul a fost adaptat la povestea lor. Din cate am inteles, terapia prin teatru, este o chestiune unica la nivel european" a declarat Radu Botar.

Dintre detinutii care joaca in piesa "Experimentul" de Ioan Baies, doar o singura persoana a mai facut teatru inainte, fiind acum curtata de o scoala de film, celelalte persoane se afla pentru prima data in fata unei asemenea experiente.

Pretul biletului va fi de 10 lei.
Citeste mai multe despre spectacol teatru sala Studio
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 16:00
Sursa: Portalsm.ro

Articol citit de 201 ori


Portalsm.ro
Cele mai citite stiri
FOTO. Zilele Orasului Satu Mare. Programul pe ore
Primaria municipiului Satu Mare a dat publicitatii, in cadrul unei conferinte de presa, programul pe ...
Zilele Orasului Satu Mare, program de trei zile pe doua scene
Zilele Orasului Satu Mare au ajuns in acest an la cea de a 22-a editie. Programul oficial a fost ...
Cine este noul sef al IPJ Satu Mare
Sorin Daniel Stan a castigat concursul pentru sefia IPJ Satu Mare. La concursul organizat organizat ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor