FOTO. Povestea impresionanta a unui preot la 100 de ani. A facut inchisoare si la Satu Mare

   

Povestea impresionanta unui preot la 100 de ani. In Catedrala dedicata Martirilor si Marturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj-Napoca, a avut loc, recent, aniversarea Parintelui prof. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, la varsta de 100 de ani de viata. Prezent la propria sarbatoare, organizata de Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla, Pr. Ioan M. Bota, insotit de fiica Liana si ginerele Ioan, de alti membri ai familiei, a fost inconjurat si de numerosi prieteni si cunoscuti.
Intre cei care au venit sa il felicite au fost acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, Rector al Universitatii Babes-Bolyai si presedintele Academiei Romane, de asemenea, acad. Emil Burzo, presedintele Filialei Cluj a Academiei Romane, personalitati clujene, impreuna cu preoti protopopi, vicari, parohi, consilieri greco-catolici, un preot din partea Bisericii Ortodoxe, primari ai mai multor localitati, oaspeti din Maramures, Salaj, din alte judete, chir si din Slatina, de dincolo de Tisa.

PS Florentin a dat citire mesajului din partea Sfantului Parinte Francisc, spunand: "Sanctitatea Sa Francisc impartaseste din inima ceruta binecuvantare apostolica Reverendissimului monsenior Ioan M. Bota, cu ocazia implinirii a 100 de ani de viata si extinde aceasta binecuvantare asupra intregii familii si a tuturor persoanelor care sunt unite in credinta cu el, aducand multumire lui Dumnezeu pentru acest eveniment deosebit si pentru darurile pe care prin viata lui le-a daruit Bisericii si ii ureaza buna sanatate, liniste in spirit si tot binele. Data la Vatican, in 11 ian. 2020. Impreuna cu aceasta diploma, este si medalia care a fost imprimata cu ocazia vizitei Sf. Parinte Papa Francisc in Romania in anul 2019", transmite Eparhia de Gherla.

Din partea Preasfintiei Sale Florentin, i s-a decernat, in semn de apreciere si recunostinta, "Diploma de aleasa pretuire" la implinirea venerabilei varste de 100 de ani.

Potrivit Wikipedia, Ioan M. Bota s-a nascut la 16 ianuarie 1920, in comuna Rona de Jos, pe atunci in plasa Sighet a judetului Maramures (interbelic). Scoala primara a urmat-o in satul natal, iar in 1942 a obtinut diploma de invatator la Scoala Normala din Bucuresti. In 1942 a absolvit Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie de la Campulung-Muscel.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a comandat un pluton de mitraliere in zona Pascani-Iasi. In data de 23 august 1944 a cazut prizonier la sovietici. In 1945 s-a intors din prizonierat si s-a incadrat ca ofiter cu gradul de locotenent major la Regimentul Pitesti. A demisionat si s-a inscris la Academia Teologica Romana Unita de la Blaj, unde a obtinut licenta in teologie.

La 22 iulie 1948 a fost arestat ca agitator contra comunismului, iar apoi a fost judecat si condamnat de Tribunalul Militar Cluj pentru raspandire de publicatii interzise si predici contra noii oranduiri socialiste. A trecut prin inchisorile din Satu Mare, Cluj, Aiud, iar la 25 noiembrie 1949 a fost eliberat.

Ca sa se intretina a lucrat ca zilier la Atelierele "16 Februarie" din Cluj si a reusit sa-si continue studiile incepute in paralel cu cele teologice, la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Cluj, pe care o absolva in 1952. A facut studii de limba rusa, pentru a putea fi numit profesor la liceul din Aiud. Acolo a predat limba rusa, limba romana si istoria, iar in decembrie 1955 s-a transferat in comuna Floresti, comuna natala a sotiei.

Intre anii 1956-1962 Ioan M. Bota a urmat, la fara frecventa, Facultatea de Litere-Istorie a Universitatii din Cluj, iar intre 1969-1977 a urmat doctoratul la Universitatea din Bucuresti, in specialitatea istorie.

Desi era urmarit de organele de represiune comuniste, a participat la activitatea pastorala in clandestinitate, pana la prabusirea comunismului in Romania, in decembrie 1989, noteaza Wikipedia.

In anul 1982 s-a pensionat. A fost hirotonit diacon la data de 14 septembrie 1988. Dupa reintrarea in legalitate a Bisericii Romane Unite cu Roma, in perioada 1990-1998, Ioan M. Bota a fost preot la Huedin, judetul Cluj si a predat teologia, ca profesor universitar la Oradea, iar intre 1990-2002 la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj.
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 07:48
Sursa: Portalsm.ro

Portalsm.ro
Cele mai citite stiri
O batrana fabrica din Satu Mare se inchide dupa 75 de ani
O batrana fabrica din Satu Mare se inchide dupa 75 de ani. Cititi exclusiv in editia tiparita a ...
Super-softul Politiei. Programul care rezolva cazuri "imposibile" din Satu Mare!
Un software pe care il detine IPJ Cluj, primul din Romania si printre putinele din tara, are ...
Profesoara Livia Marcan a incetat din viata
Dupa o scurta si grea suferinta s-a stins din viata profesoara, traducatoarea de si in limba ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor