Cele 5 drumuri pe care un absolvent din Romania le poate lua dupa facultate

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:42
9278 citiri
Cele 5 drumuri pe care un absolvent din Romania le poate lua dupa facultate

Terminarea ciclului scolar reprezinta pentru orice tanar incheierea unei etape uriase din viata. De la clasa I sau, cum e de cativa ani, clasa 0, pana la ultima zi de facultate, un tanar trebuie sa adune informatie, curaj, initiativa si destula perspicacitate, pentru a patrunde imediat pe piata muncii.

Un lucru care nu se intampla insa intocmai in 2017. Realitatea ii plimba pe tinerii absolventi de facultate din Romania intre optiuni care tin uneori de sansa si alteori de curaj.

Cele 5 drumuri pe care un absolvent din Romania le poate lua dupa facultate:

1. Somajul

Potrivit Institutului National de Statistica, in 2017, peste 20.000 de tineri au terminat o facultate cu specializare in administratie, drept si afaceri, adica aproximativ 27% din totalul absolventilor din Romania.

Desi aceste domenii nu ofera in prezent destule locuri de munca, ele raman printre preferatele tinerilor care aleg sa faca studii superioare.

Tocmai din acest motiv, o buna parte dintre acestia vor astepta o perioada de timp destul de mare pana cand vor reusi sa se angajeze in domeniul pentru care s-au pregatit atatia ani. Iar cariera lor incepe cu o perioada de somaj.

O alta cifra ingrijoratoare este raportata de care Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, care precizeaza ca, la nivel European, 376.000 tineri cu varstele intre 15 si 24 de ani nu lucreaza si nici nu se afla intr-un sistem de invatamant. In acest clasament, Romania este pe trei ca pondere, cu 17,4%.

2. Antreprenoriatul

E nevoie de mult curaj ca un tanar proaspat absolvent de facultate sa mearga in directia antreprenoriatului in Romania. Potrivit Ziarului Financiar, in 2016, doar 10% dintre actionarii companiilor din Romania aveau mai putin de 29 de ani, dovada ca multi se feresc, fie din lipsta de curaj, fie de informatii sau de idei.

Romania ofera si exemple de succes si de urmat in acest domeniu. Iustin Paraschiv este cel mai tanar milionar roman, dupa ce, in anul 2000, la numai 20 de ani, si-a deschis o afacere in domeniul carnii.

Munca fara intrerupere depusa de acesta a facut ca, in 2011, afacerile lui sa ajunga la o cifra de afaceri demna de Topurile Forbes.

3. Punct ochit, punct lovit

Un alt drum de succes pe care un tanar absolvent din Romania il poate lua este angajarea rapida tocmai in domeniul pentru care s-a pregatit.

Inginerii, specialistii IT si si cei in finante reprezinta cele trei categorii cautate si rasplatite cu salarii bune si conditii excelente in Romania.

Salariile incep de la aproximativ 400 de euro si pot ajunge chiar si la 1500 euro pentru un incepator.

Capacitatea de a se acomoda rapid, dorinta de a invata si entuziasmul pot face diferenta la inceput de drum.

4. Schimbarea domeniului

Reprofesionalizarea dupa terminarea facultatii este un fenomen raspandit printre tinerii din Romania. In 2016, potrivit Mediafax, 5% dintre absolventii de studii superioare din Romania au ajuns direct someri.

In plus, multi dintre acestia nu au mai avut de ales decat sa se angajeze in alte domenii. Si toate acestea din cauza problemelor de subfinantare din anumite domenii de activitate, care nu isi permit angajarea unui personal numeros.

Un rol important in aceasta problema il are si alegerea personala a studentului. Desi constientizeaza ca a gresit in clipa in care si-a selectat viitorul domeniu profesional, nu mai are curajul sa il schimbe din mers, inainte sa fie prea tarziu.

5. O alta facultate

Un alt drum posibil pentru tinerii absolventi este revenirea in randurile scolii, din lipsa de alternative pe piata muncii.

Desi doua diplome de facultate in doua domenii complet diferite nu vor garanta un loc de munca la final, unii tineri prefera o amanare de 3 sau 4 ani, decat o adaptare pentru un venit constant, la inceput de drum.

Riscul in aceasta situatie este ca, la sfarsitul unui nou stagiu universitar, acestia sa aiba si o varsta mai inaintata, si nici o experienta semnificativa in noul domeniu.

E important de retinut in toate aceste scenarii ca scoala este o etapa obligatorie in formarea unui tanar, insa nu garanteaza succesul dupa incheierea stagiului universitar.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright ESB Professional

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#oferte absolventi Romania , #absolventi