Admiterea la facultate Incep inscrierile - ce universitati organizeaza examen

Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:49
7295 citiri
Admiterea la facultate Incep inscrierile - ce universitati organizeaza examen
Foto: Arhiva

Absolventii de liceu care au trecut cu bine de examenul de Bacalaureat se pot inscrie, de luni, la facultate.

Anul acesta, insa, admiterea bazata pe notele obtinute in cei patru ani de liceu ramane doar o amintire, iar tinerii intra la facultate doar pe baza de admitere sau in functie de notele obtinute la examenul de Bacalaureat.

Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta

La Universitatea din Bucuresti, de exemplu, modalitatea de admitere variaza in functie de forma de invatamant, domenii si specializari.

Facultatile Universitatii din Bucuresti propun trei forme de admitere: pe baza mediei de la examenul de bacalaureat, concurs de admitere sau examen scris, se arata intr-un comunicat UniBuc, remis Ziare.com.

Admiterea la Universitatea Bucuresti - afla cum se organizeaza

Absolventii de liceu pot intra, pe baza mediei generale de la Bacalaureat, la urmatoarele facultati si programe de studii: Administratie si Afaceri (Administratie publica, Administrarea afacerilor, Marketing), Biologie (Biologie, Biochimie, Ecologie si protectia mediului), Filosofie, Geografie (Geografie-Bucuresti ID, Geografia turismului - ID, Geografia mediului- ID), Geologie (Inginerie geologica, Geofizica), Istorie (Istorie, Istoria artei, Istorie - Sighisoara, Istorie), Limbi si Literaturi Straine (Filologie Clasica, Rusa, Slave, Maghiara, Rromani, Studii iudaice, Limbi moderne aplicate), Psihologie si Stiintele Educatiei (Pedagogie, Psihopedagogie speciala) si Teologie ortodoxa (Didactica, Asistenta sociala).

Lucrurile se schimba si la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Daca pana in acest an, media anilor de liceu conta in proportie de aproximativ 30%, unele facultati vor folosi, din aceasta toamna, regula: 50% media de la bacalaureat, 50% - media obtinuta doar la probele relevante pentru specializarea aleasa din totalul probelor sustinute la Bac.

Admiterea la facultate: dosar sau examen? - Sondaj Ziare.com

In alte facultati din cadrul institutiei, se va introduce examenul de admitere, care va conta in proportie de 30% ori 50%. "Anul trecut s-a introdus test scris la Facultatea de Drept, iar din toamna introducem test scris la cea de Informatica", a precizat rectorul Vasile Isan.

Situatia este insa diferita la Academia de Studii Economice din Bucuresti. ASE-ul abia a renuntat, anul trecut, la celebrul sau examen de admitere, cu probe mai grele chiar decat la Politehnica.

ASE renunta la examenul de admitere - Vezi de ce

Unul dintre motive? Familiile candidatilor nu mai au bani sa le plateasca meditatii copiilor, tot mai multi preferand sa caute facultati unde pot intra fara examen si fara cheltuiala. Acum, ASE-ul nu ia in calcul varianta reintroducerii examenului de admitere mai devreme de 2013.

Nici Universitatea Babes Bolyai nu ia in considerare examenul pe baza de admitere in acest an.

"Incepand de anul viitor, vom putea introduce testele de admitere, pentru ca universitatea noastra nu risca sa ramana fara candidati daca vom face acest lucru", spun oficialii insitutiei de invamant.

Greu de intrat, si mai greu de iesit din facultate

Ordinul 3271 din 14 februarie 2012, privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior, schimba regulile jocului si pentru examenul de licenta.

Finalizarea studiilor se incheie cu examen de licenta sau cu examen de diploma, numai la universitati acreditate. Din acest an, studentii vor munci mai mult pentru a obtine o diploma, pentru ca sunt obligati sa sustina doua probe la examenul de licenta.

Examenul de licenta are cate doua probe, decise de Senatul fiecarei universitati: prima consta in evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate, in timp ce a doua proba consta in prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta. Cel putin una dintre cele doua probe se desfasoara in fata unei comisii de examen, precizeaza documentul MECTS.

Studentii care nu isi iau examenul de licenta din prima incercare mai au o sansa, pentru ca ordinul de ministru precizeaza ca pot fi (cel mult) doua sesiuni intr-un an.

De asemenea, in cazul nepromovarii examenelor, acestea pot fi sustinute intr-o sesiune ulterioara, insa cu plata unei taxe. Absolventii nepromovati pot cere totusi un certificat de studii universitare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#admitere facultate inscriere 2012, #examen admitere facultate, #dosar note bac facultate , #admitere 2012