Rezultate dezastruoase la Bac, criza de studenti in facultati

Joi, 19 Iulie 2012, ora 11:12
2651 citiri
Rezultate dezastruoase la Bac, criza de studenti in facultati
Foto: Arhiva

Rezultatele dezastruoase obtinute si in acest an la Bac ii fac pe reprezentantii facultatilor sa se gandeasca la inceputul anului universitar, cand salile de curs vor fi mai mult goale.

Cum nici jumatate dintre elevi nu a promovat examenul de Bacalaureat, universitatile au luat masuri pentru a se evita pierderile banesti si mai taie din specializari.

"Situatia la admitere ameninta existenta chiar a unor specializari, a unor facultati si chiar universitati. Noi am renuntat la 2 specilizari in acest an, orientandu-ne dupa specializarile pietei, a declarat Dumitru Mnerie, rector Universitatea "Ioan Slavici" din Timisoara, citat de Digi 24.

Sirul masurilor anticriza nu se rezuma insa aici. Universitatile nu vor taia din salariile profesorilor, dar nici nu le vor mai acorda bani pentru specializari in strainatate sau pentru programele de invatare continua.

Admitere 2012: Imbulzeala la inscrierea la ASE

"Probabil ca nu vom mai contribui la anumite cheltuilei referitoare la deplasari, la sustinerea cadelor didactice in activitatea de cercetare", arata Corina Musuroi, rectorul Universitatii "Tibiscus".

Inscrierile la facultate au inceput, in aceasta saptamana. Cozile de altadata s-au regasit doar la Academia de Studii Economice, unde studentii s-au imbulzit pentru a-si depune dosarul.

La vanatoare de genii

Pe de alta parte, unele universitati romanesti au imprumutat, de la elitistele Cambridge si Oxford, metoda vanatorii de genii.

Universitatile vor studenti eminenti, nu elevi mediocri, asa ca incep sa curteze elevii de zece, inca de cand acestia sunt in liceu, relateaza Evenimentul Zilei.

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest, este unul dintre promotorii acestei metode. La universitatea pe care o conduce, exista chiar un departament special creat pentru a "detecta" sefii de promotie, olimpicii sau pe cei cu zece la Bac.

"Vrem liderii de generatie, modele pentru ceilalti, ii vrem pe cei mai buni", a explicat rectorul Pirtea.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza studenti admitere facultate, #specializari taiate crize studenti, #vanatoare genii universitati, #admitere 2012 facultate , #admitere 2012