Admitere 2013: Ministru nou, schimbari majore referitor la notele din liceu si lucrarile plagiate (Video)

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:48
4606 citiri
Admitere 2013: Ministru nou, schimbari majore referitor la notele din liceu si lucrarile plagiate (Video)
Foto: Arhiva

Regulile se schimba din nou in timpul jocului in Educatie. De aceasta data, ministerul a decis ca universitatile vor putea lua in considerare, la admitere, si notele din liceu ale candidatilor.

Masura intra in vigoare de anul acesta, se arata intr-un ordin al Ministerului Educatiei, publicat joi in Monitorul Oficial.

Noul articol care reglementeaza admiterea pentru anul universitar 2013-2014 prevede ca "la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenta si de master pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii", ceea ce ministrul Catalin Baba din Guvernul MRU interzisese in 2012.

Ce se mai schimba anul acesta

Ordinul noii conduceri ai Ministerului Educatiei introduce si alte noutati. Asadar, universitatile vor putea organiza si mai mult de doua sesiuni de admitere, cum era maximumul stabilit anul trecut.

Studentii de la locurile bugetate nu vor fi primi "granturi", ci "finantare" de la stat. Mai mult, Ministerul le da posibilitatea candidatilor care au dat Bac-ul in limba materna sa dea examenul de admitere, la cerere, tot in limba materna respectiva.

In plus, un tanar va putea fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera. Anul trecut, ministerul hotarase ca un tanar nu poate fi student simultan la doua facultati de stat.

Admiterea la facultate, doar pe baza de examen - sondaj

Diplomele obtinute fraudulos nu mai sunt anulate anulate

Tot joi, a fost publicat in Monitorul Oficial si Ordinul nr. 3.545/2013 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta/diploma si disertatie.

Potrivit ordinului de ministru, examenul de licenta/diploma consta din doua probe, la fel ca anul trecut - evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate si prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta/proiectului de diploma.

In ceea ce priveste examenul de disertatie, acesta consta intr-o singura proba - prezentarea si sustinerea lucrarii de disertatie.

Fata de metodologia de anul trecut, in metodologia-cadru pentru 2013 dispare articolul prin care diplomele obtinute fraudulos sunt anulate de rector.

"Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diploma de studii, atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara" este articolul care a disparut.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#admitere facultate modificari 2013, #admitere note liceu, #admitere liceu candidati , #admitere 2013
Comentarii