Admiterea la facultate: Concurenta record - vezi ce profit au avut universitatile

Joi, 21 Iulie 2011, ora 09:42
5492 citiri
Admiterea la facultate: Concurenta record - vezi ce profit au avut universitatile
Foto: Arhiva

Absolventii de liceu s-au inghesuit sa se inscrie la facultati, in ciuda previziunilor care indicau o penurie a candidatilor, din pricina promovabilitatii scazute de la bacalaureat.

Astfel, universitatile au inregistrat profituri record, datorate taxelor de inscriere pe care le-au platit tinerii. Doar in Capitala, institutiile de invatamnt au avut de castigat peste 1,6 milioane de euro.

La medicina, spre exemplu, in aceasta vara s-a inregistrat cea mai mare concurenta din ultimii 23 de ani.

Peste 3.000 de candidati si-au depus dosarele in speranta de a fi admisi pe unul dintre cele 796 de locuri disponibile la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala. Absolventii de liceu care vor sa devina doctori, asistenti ori stomatologi au platit o taxa de inscriere de 200 de lei. Astfel, un calcul simplu arata ca facultatea a avut de castigat, doar din inscrieri, 600.000 de lei.

La fel de bine s-a descurcat si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. 1.700 de candidati au sustinut, marti, examenul de admitere. Cu totii spera sa prinda unul dintre cele 600 de locuri, dintre care 300 sunt subventionate de buget.

Admiterea la facultate - Au inceput examenele la Drept

Toti candidatii au platit aici o taxa de inscriere de 280 de lei, institutia avand de castigat, in total, 476.000 lei.

De asemenea, 4.100 de locuri au fost scoase la concursul de admitere din acest an si la facultatile din cadrul Academiei de Studii Economice. La ASE s-a inregistrat o concurenta record in acest an, fiind pentru prima cand admiterea se face doar pe baza de dosar.

Admiterea la facultate: 9.500 de absolventi de liceu s-au inscris la ASE

Peste 9.500 de absolventi de liceu spera sa devina, din toamna, boboci la ASE. Pe langa taxele de scolarizare pe care le va incasa institutia, universitatea a castigat aproape 1.000.000 de lei inca din aceasta vara, primind de la fiecare tanar o taxa de inscriere de 100 de lei.

Totodata, 2.653 de tineri dornici de a ajunge politisti s-au inscris si la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", platind o taxa de inscriere de 220 de lei. Astfel, institutia a avut de castigat peste 580.000 de lei.

La Universitatea Politehnica din Bucuresti sunt 4.700 de locuri, pe care concureaza 6.751 de candidati. Si aici, insitutia de invatamant a castigat peste 680.000 de lei doar din taxele de inscriere.

Si universitatile din Iasi au avut de castigat. 7.806 de absolventi de liceu si-au depus dosarele la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, platind taxe de inscriere care se invart in jurul sumei de 200 de lei. Insitutia a castigat, asadar, in aceasta vara peste 1.560.000 de lei.

De asemenea, in Cluj, la Universitatea Babes Bolyai, s-au inscris peste 12.500 de candidati. Pentru anul 2011-2012, cifrele de scolarizare pentru Universitatea Babes Bolyai sunt: la zi: 4.760 de locuri la buget si 9.026 cu taxa, iar la distanta: 2.685 de locuri cu taxa.

Toti candidatii au platit taxe de inscriere care ating, in medie, 200 de lei. Astfel, insitutia a avut un profit de 25.000.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#inscriere facultate 2011, #taxe inscriere profit facultati, #admitere 2011 facultati , #admitere