Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Admiterea la facultate - ghidul candidatului la educatie fizica si sport

Joi, 07 Iulie 2011, ora 08:31
34206 citiri
Admiterea la facultate - ghidul candidatului la educatie fizica si sport
Foto: Arhiva

Absolventii de liceu care au dat bacalaureatul in acest an au scapat de probele la sport. Cei care vor sa urmeze insa cursurile facultatilor de educatie fizica vor da, fie in sesiunea din iunie, fie in septembrie, probe fizice pentru a fi admisi la universitati.

Oferta pentru anul universitar 2011-2012 este una vasta, tinerii putand studia materii precum Educatie fizica si sportiva, Sport si performanta motrica ori Kinetoterapie si motricitate speciala.

La Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii din Pitesti, candidatii vor parcurge un traseu aplicativ sau vor sustine o proba sportiva, la alegere, conform metodologiei proprii de admitere. Aceasta va conta in proportie de 80% la media de admitere, urmand ca 20% sa cantareasca nota pe care absolventul de liceu a obtinut-o la examenul de bacalaureat.

Candidatii la Facultatea de Kinetoterapie de la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti vor avea de trecut prin emotia mai multor examene. Astfel, acestia vor sustine proba de educatie fizica. Aceasta cuprinde un test la alegere din urmatoarele trei: jocuri sportive, gimnatisca, atletism.

De asemenea, candidatii vor fi testati printr-o lucrare scrisa, tip grila, care contine 90 de intrebari din biologie si limba romana.

De asemenea, tinerii pot opta si pentru Facultatea de Asistenta Medicala, Tehnica Dentara, Arta si Cultura Fizica de la Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu.

Pentru specializarile: Educatie fizica si sportiva si Kinetoterapie si motricitate speciala, concursul de admitere consta din doua probe: proba de aptitudini psiho-motrice specifice (alcatuita dintr-o baterie de 3 teste) si test grila - Biologie, cls. a XI-a (Sistemul nervos, Analizatorii, Sistemul osos, Sistemul muscular).

Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Transilvania" din Brasov pune la bataie in acest an 165 de locuri, dintre care 70 vor fi subventionate de buget.

Vizita medicala, notata cu admis/respins este proba eliminatorie. Candidatii care trec de aceasta etapa vor sustine o proba de aptitudini fizice, care va conta in pondere de 60%. 40% pentru calcularea mediei de admitere va cantari nota finala obtinuta la examenul de bacalaureat.

Iubitorii de sport se pot inscrie si la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta. Facultatea ofera pentru anul universitar 2011-2011 151 de locuri, dintre care doar 41 sunt subventionate de stat. Ceilalti viitori boboci vor plati o taxa anuala de 3.000 de lei.

Media obtinuta la bacalaureat va conta doar in proportie de 10%. Cate 45% vor cantari notele obtinute la cele doua probe fizice pe care le vor sustine candidatii.

Totodata, sportivi pot alege si Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii din Oradea.

Aici, candidatii, care vor plati o taxa de inscriere de 150 de lei, vor fi evaluati pe baza dosarului de admitere si a notelor obtinute in cei patru ani de liceu, respectiv la examenul de bacalaureat. De asemenea, candidatii vor avea de sustinut o proba de concurs care consta in verificarea aptitudinilor motrice ale tinerilor.

In cazul in care vor fi mai multi candidati cu aceeasi medie, departajarea acestora se va face in functie de media generala a celor patru ani de liceu.

Si Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si-a pregatit oferta educationala pentru urmatorul an universitar.

Perioada de inscriere este 11 - 16 iulie 2011, 18 - 20 iulie 2011, urmand ca, in cazul in care nu vor fi completate toate locurile, sa se organizeze o sesiune suplimentara si in luna septembrie. Si pentru aceasta facultate, tinerii vor fi pusi in situatia de a sustine o proba care sa le verifice abilitatile motrice.

Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi pune la bataie in acest an 327 de locuri. Dintre acestea, 72 sunt subventionate de stat, iar 255 de viitori studenti vor plati o taxa anuala de 2.200 de lei.

Media de admitere se va calcula tinand cont, in proportie de 40%, de proba sportiva la alegere. Cate 30% vor cantari edia de la examenul de bacalaureat si notele obtinute in cei patru ani de liceu.

De asemenea, absolventii de liceu pot alege si Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii de la Universitatea din Bacau. Viitorii studenti se vor specializa pe discipline precum Educatie fizica si sportiva, Sport si performanta motrica, Kinetoterapie si motricitate speciala, Terapie ocupationala.

Facultatea ofera, in acest an, 463 de locuri. Dintre acestea, 265 sunt locuri la taxa, 78 sunt subventionate de buget, iar 120 sunt locuri la ID (invatamant la distanta).

Mii de absolventi de liceu isi doresc ca, dupa ce trec examenul de bacalaureat, sa se inscrie la o facultate. Majoritatea tinteste locurile la buget puse la bataie de institutiile de invatamant. Examenul de admitere poate fi constituit dintr-un concurs de dosare ori de un examen scris. Pentru ca optiunile sunt numeroase, taxele, metoda de inscriere si locurile diposnibile difera, Ziare.com ii ajuta pe absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea care li se potriveste, fie ca acestia vor opta pentru arte, medicina, stiinte ale naturii, economie ori stiinte sociale sau politice.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#admitere facultate sport, #educatie fizica sport 2011 , #admitere