Admiterea la facultate - ghidul candidatului la muzica, teatru si film

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 08:24
26808 citiri
Admiterea la facultate - ghidul candidatului la muzica, teatru si film
Foto: Arhiva

Absolventii de liceu care sunt pasionati de muzica, teatru, ori film se pot inscrie, incepand chiar din aceasta saptamana, la una dintre facultatile de profil.

Tinerii vor putea studia, din toamna, domenii precum Cinematografie, fotografie, media, Filmologie, Muzica, Interpretare muzicala - instrumente, Muzicologie, Artele spectacolului muzical, Scenografie ori Teatrologie.

Admiterea la facultate - Ziare.com te ajuta sa alegi

Facultatea de Teatru si Televiziune din Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca ofera 91 de locuri in acest an, dintre care 23 nu vor fi subventionate de buget.

Pentru specializarea Artele Spectacolului (teatru), nivel licenta, 3 ani, candidatii vor trece prin doua etape.

Prima etapa presupune o proba orala/practica eliminatorie, de testare a aptitudinilor vocale, coregrafice si de interpretare ale candidatului: prezentarea unor versuri si a unei povestiri din repertoriul candidatului, la alegerea comisiei. Candidatul va fi notat cu admis/respins.

A doua etapa presupune parcurgerea a trei probe: atelier de improvizatie - testarea imaginatiei creatoare si a aptitudinilor muzicale si ritmice, cu pondere de 50% in media finala; un monolog din repertoriul candidatului, la alegerea comisiei, cu pondere de 40% in media finala; media la bacalaureat cu pondere de 10% in media finala.

Si Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinema. "I. L. Caragiale" din Bucuresti si-a prezentat oferta educationala.

In functie de specializarea pe care o vor urma (Cinematografie, fotografie, media, Filmologie), tinerii vor fi pusi in situatia de a sustine mai multe probe, printre care testarea aptitudinilor vocationale privind memoria vizuala, interviuri ori probe orale.

Pentru inscrierea la concursul de admitere sunt obligatorii urmatoarele: CV concis, motivatia optiunii pentru aceasta specializare (text de o pagina), selectie din textele scrise anterior (orice gen si orice specie literara).

Pedagogie muzicala, Muzica religioasa, Muzicologie ori Compozitie muzicala se pot studia la Faculatea de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Modalitatile de admitere difera in functie de specializarea pentru care va opta candidatul. Astfel, pentru Compozitie Muzicala - Clasica, candidatii vor trece prin doua etape. In prima etapa, canddatii vor prezenta un portofoliu de compozitii proprii.

Probele vocationale cuprind proba instrumentala (practic), auz muzical si solfegiu la prima vedere (practic), dictat muzical (melodic) si teoria muzicii (scris), armonie (scris).

Pentru specializarea Compozitie Muzicala - Jazz/Muzica usoara, admiterea consta intr-un test de aptitudini componistice (practic), auz muzical si solfegiu la prima vedere (parctic) si teoria muzicii (oral).

Pentru specializarea Muzicologie, concursul de admitere consta in test de aptitudini muzicologice (oral), proba instrumentala (practic), auz muzical si solfegiu la prima vedere (practic), dictat muzical (melodic) si teoria muzicii (scris), armonie (scris).

Pentru specializarea Dirijat-Orchestra, candidatii vor avea de sustinut urmatorele probe: test de aptitudini dirijorale (practic), proba instrumentala (practic), auz muzical si solfegiu la prima vedere (practic), dictat muzical (melodic) si teoria muzicii (scris), armonie (scris).

Pentru specializarea Dirijat - Cor academic, admiterea consta in: test de aptitudini dirijorale pe baza unui repertoriu dat (practic), auz muzical si solfegiu la prima vedere (practic), teoria muzicii (oral).

De asemenea, pasionatii de muzica pot opta si pentru specializarea Pedagogie Muzicala. Tinerii vor trebui sa treaca de mai multe probe, printre care auz muzical si solfegiu la prima vedere (practic) si teoria muzicii (oral).

La specializarea Muzica religioasa, admiterea consta in proba vocala (repertoriu), proba de auz, solfegiu si paralaghie la prima vedere (practic) si teoria muzicii bizantine (scris).

Si Facultatea de Teatru de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinema. "I. L. Caragiale" din Bucuresti isi asteapta viitorii studenti.

Pentru specializarea Artele spectacolului - actorie, candidatii vor avea de pacurs doua etape.

Prima etapa eliminatorie va fi notata cu admis/respins. Aceasta consta in prezentarea unor versuri si a unei povestiri din repertoriul candidatului, testarea calitatilor ritmice si muzicale (practic), literatura dramatica (scris) si test psihologic.

Etapa a doua consta in prezentarea repertoriului (monolog, povestire, versuri) la alegerea candidatului si a comisiei si improvizatie pe teme date (practic).

Si la specializarea Artele spectacolului - coregrafie exista doua etape de admitere.

Prima, de asemenea notata cu admis/respins, presupune vizionarea unui spectacol din repertoriul coregrafic national sau international. Se vor nota urmatoarele aspecte: analiza din punct de vedere coregrafic, regizoral, scenografic si muzical a spectacolului vizionat, colocviu sustinut in baza bibliografiei in cadrul unei discutii libere cu comisia.

Proba a doua (scris) consta in elaborarea unui scenariu coregrafic. Candidatii admisi vor participa inainte de inceperea etapei a II-a la un atelier coregrafic. Exercitiile din cadrul acestui atelier pot fi prezentate de catre candidati la solicitarea comisiei in cadrul Probei I din Etapa a II-a.

Admiterea la specializarea Artele spactacolului (papusi/marionete) preuspune tot doua etape.

Etapa I: prezentarea unor versuri, a unui fragment de povestire sau basm din repertoriul candidatului (practic), literatura dramatica (scris) si test psihologic.

Etapa a II-a consta in: prezentarea unui monolog si a unui dialog din repertoriul candidatului, interpretarea cantata si dansata a unei melodii pregatite, exercitii de improvizatie pe teme propuse.

Doua etape presupune si admiterea la specializarea Scenografie. De asemenea, in mod similar se vor desfasura concursurile de admitere pentru specializarile Teatrologie (management teatral, jurnalism teatral sau Artele spectacolului (regie teatru)

Mii de absolventi de liceu isi doresc ca, dupa ce trec examenul de bacalaureat, sa se inscrie la o facultate. Majoritatea tinteste locurile la buget puse la bataie de institutiile de invatamant. Examenul de admitere poate fi constituit dintr-un concurs de dosare ori de un examen scris. Pentru ca optiunile sunt numeroase, taxele, metoda de inscriere si locurile diposnibile difera, Ziare.com ii ajuta pe absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea care li se potriveste, fie ca acestia vor opta pentru arte, medicina, stiinte ale naturii, economie ori stiinte sociale sau politice.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#admitere 2011 facultati teatru, #facultate film muzica admitere , #admitere