Admiterea la facultate - ghidul candidatului la stiinte economice

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 08:26
16785 citiri
Admiterea la facultate - ghidul candidatului la stiinte economice
Foto: Arhiva

Absolventii de liceu care intentioneaza sa urmeze o cariera orientata catre sfera economica pot incepe prin a urma studiile unei facultati de profil.

Astfel, fie ca vor studia economia, finantele, marketingul, managementul ori statistica, tinerii au de ales intre o gama larga de facultati, care si-au prezentat deja oferta educationala pentru anul 2011-2012.

Admiterea la facultate - Ziare.com te ajuta sa alegi

Administrarea afacerilor reprezinta un domeniu din ce in ce mai cautat in ultima perioada.

Absolventii de liceu pot opta pentru Facultatea de Stiinte din Universitatea de Nord din Baia Mare. Admiterea se va face pe baza rezultatelor de la bacalaureat, a rezultatelor din liceu ale candidatilor si/sau pe forme specializate de examinare (interviu, test, examen), in functie de specializarea pentru care vor opta candidatii. Media minima de admitere nu poate fi mai mica decat 5.

Facultatea de Stiinte Economice si Administratie de la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava are specializari precum Finante si banci, Afaceri internationale, Management, Economie generala, Economie generala si comunicare economica, Administrarea afacerilor, Economia comertului, turismului si serviciilor, Contabilitate si informatica de gestiune, Informatica economica.

Tinerii scapa de emotia unor noi examene si vor fi admisi la facultate doar pe baza de dosar. La evaluarea acestuia se tine cont, in proportie de 60%, de nota obtinuta de candidat la examenul de bacalaureat, iar 40% vor cantari notele din cei patru ani de studiu.

Tinerii care opteaza pentru Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Transilvania" din Brasov trebuie sa plateasca o taxa de inscriere de 1.000 de lei. Admiterea se va face pe baza de dosar, iar cei care nu vor fi acceptati pe unul dintre locurile bugetate vor plati o taxa anuala de 2.500 de lei.

Din cele 815 de locuri disponibile, 2.900 sunt la ID (invatamant la distanta), 300 sunt locuri bugetate, iar 225 sunt locuri la taxa, zi.

Facultatea de Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii Bucuresti ofera, in acest an, 1.000 de locuri, dintre care 130 sunt subventionate de stat. Ceilalti candidati, admisi la locurile cu taxa, vor scoate din buzunar 3.100 de lei anual, dupa ce Universitatea Bucuresti a decis sa uniformizeze taxele pentru toate facultatile din cadrul sau.

Candidatii vor fi admisi pentru una din cele trei specializari ale facultatii: Marketing, Administrarea afacerilor, Stiinte administrative.

Admiterea se face pe baza de concurs de dosare, iar la evaluarea acestuia vor conta, in proportie egala, media de la examenul de bacalaureat si notele din cei patru ani de liceu.

Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii din Bacau ofera in acest an 512 locuri. Dintre acestea, 58 sunt bugetate, 334 sunt locuri cu taxa, iar 120 sunt locuri la ID (invatamant la distanta).

Candidatii nu vor sustine examen. In evaluarea dosarului, profesorii vor tine cont atat de notele obtinute de tineri in cei patru ani de liceu, cat si de media de la bacalaureat.

De asemenea, Facultatea de Stiinte Economice de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati pune putine locuri la bataie pentru anul universitar 2011-2012. Astfel, doar 130 de candidati vor studia Finante, Economie si afaceri internationale, Management, Marketing, Economie, Administrarea afacerilor, Contabilitate, Cibernetica, statistica si informatica economica, Finante si banci ori Economie internationala.

Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative de la Universitatea din Pitesti pune la bataie pentru anul universitar 2011-2012 120 de locuri. Viitorii studenti vor intra la facultate pe baza de dosar. Pentru inscriere, candidatii vor plati o taxa de 100 de lei, urmand ca cei admisi pe locurile cu taxa sa plateasca 1.800 de lei anual.

Viitorii studenti se pot specializa pe domenii precum Finante, Economie si afaceri internationale, Management, Marketing, Economie, Administrarea afacerilor, Contabilitate, Drept, Finante si banci, Economie si afaceri internationale, Management, Marketing, Economie agroalimentara si a mediului, Administrarea afacerilor, Economia comertului, turismului si serviciilor, Contabilitate si informatica de gestiune.

Facultatea de Comert de la Academia de Studii Economice din Bucuresti ofera pentru anul universitar 2011-2012 365 de locuri. Dintre acestea, 100 sunt locuri subventionare de buget, ceilalti candidati platind o taxa anuala de 3.000 de lei.

Senatul Universitar al Academiei de Studii Economice din Bucuresti decis ca in 2011 concursul de admitere in anul I la programele de licenta sa aiba la baza doar rezultatele pregatirii din liceu (media anilor de studii si media de la bacalaureat). Nu se mai sustine examen grila.

De asemenea, Facultatea de Administrarea Afacerilor (cu predare in limbi straine) din cadrul aceleiasi universitati isi asteapta viitorii 400 de studenti. Dintre acestia, 195 vor fi tineri bugetari, in timp ce 205 vor scoate din buzunar, anual, 3.000 de lei.

Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca ofera 652 de locuri pentru anul universitar 2010-2011.

Selectia candidatilor se realizeaza prin ordonarea acestora dupa media generala de admitere, care se determina astfel: media anilor de studiu din liceu, cu ponderea de 80% in media finala; media generala de bacalaureat, cu ponderea 20% in media finala.

La Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, admiterea se face pe baza rezultatelor obtinute de catre candidati in liceu si la examenul de bacalaureat. Pentru studiile de licenta organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu si o proba de competenta lingvistica, in cazul in care aceasta competenta nu rezulta din alte documente.

Taxa de inscriere este de 100 de lei, urmand ca cei care vor fi inscrisi pe locurile nesubventionate sa achite o taxa anuala de 2.300 de lei.

De asemenea, tinerii pot opta si pentru Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Mii de absolventi de liceu isi doresc ca, dupa ce trec examenul de bacalaureat, sa se inscrie la o facultate. Majoritatea tinteste locurile la buget puse la bataie de institutiile de invatamant. Examenul de admitere poate fi constituit dintr-un concurs de dosare ori de un examen scris.

Pentru ca optiunile sunt numeroase, taxele, metoda de inscriere si locurile diposnibile difera, Ziare.com ii ajuta pe absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea care li se potriveste, fie ca acestia vor opta pentru arte, medicina, stiinte ale naturii, economie ori stiinte sociale sau politice.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#admitere facultate ase 2011, #admitere economie 2011 , #admitere