Admiterea la facultate - ghidul candidatului la stiinte sociale si politice

Joi, 30 Iunie 2011, ora 09:57
33971 citiri
Admiterea la facultate - ghidul candidatului la stiinte sociale si politice
Foto: Arhiva

Tinerii care viseaza sa intre in viata politica, sa devina specialisti in relatiile internationale, jurnalisti, sociologi sau psihologi au la dispozitie o gama variata de facultati la care se pot inscrie si in aceasta vara.

Astfel, absolventii de liceu care opteaza pentru discipline precum asistenta sociala, psihologie, stiinte internationale si studii europene, sociologie, stiinte ale comunicarii, ale educatiei ori stiinte politice pot alege dintre zecile de facultati de stat din toata tara.

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti pune la bataie pentru admiterea din acest an 630 de locuri, dintre care 330 de locuri la buget. Ceilalti 300 de candidati, admisi la locurile cu taxa, vor scoate din buzunar 3.100 de lei anual, dupa ce Universitatea Bucuresti a decis sa uniformizeze taxele pentru toate facultatile din cadrul sau.

Pentru examenul de admitere, 50% va conta nota probei scrise la Limba si Literatura Romana, iar 50% va conta nota probei scrise la una din disciplinele Matematica, Sociologie, Psihologie, Economie, Filosofie, Istorie si Geografie, la alegerea candidatului.

La aceeasi universitate, candidatii pot opta pentru Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. Din cele 780 de locuri disponibile pentru care vor concura absolventii de liceu, 280 sunt bugetate. Pentru specializarea Psihologie, tinerii vor sustine un examen scris. La specializarea Psihopedagogie Speciala se va organiza concurs de dosare (50% media generala a anilor de studiu din liceu si 50% media examenului de bacalauareat).

Facultatea de Stiinte ale Educatiei si Asistente Sociala din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad ofera candidatilor 435 de locuri. Facultatea nu organizeaza un concurs de admitere, candidatii intrand la facultate pe baza de dosar. Vestea buna pentru cei care nu reusesc sa intre in sesiunea din vara (11.07.2011-30.07.2011) este ca facultatea organizeaza o sesiune de admitere si in toamna, in perioada 01.09.2011-18.09.2011.

La Facultatea de Istorie si Geografie din Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, sectia Asistenta Sociala, doua treimi din media de admitere conteaza notele pe care le-a obtinut candidatul la Psihologie in cei patru ani de liceu, iar media de la bacalaureat reprezinta inca o treime din nota candidatului. Taxa de inscriere este de 100 de lei si daca absoleventul de liceu va fi admis la un loc nesubventionat de stat, va trebui sa scoata din buzunar, anual, 2.200 de lei.

Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi ofera, in acest an, 300 de locuri pentru proaspetii absolventi de liceu. Admiterea se va face pe baza de dosar si, in cazul in care locurile nu vor fi completate, candidatii au la dispozitie si o sesiune de admitere care va avea loc in toamna. Facultatea ofera 200 de locuri bugetate si 100 de locuri pentru care viitori studenti vor plati o taxa anuala de 2.000 de lei.

De asemenea, tinerii pot alege si Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul aceleiasi universitati iesene.

Pentru domeniul Psihologie, specializarile Psihologie si pentru primele doua specializari ale domeniului Stiinte ale Educatiei - Pedagogie si Psihopedagogie speciala - viitorii studenti vor fi admisi pe baza rezultatelor din liceu. Astfel, 80% va conta media obtinuta la examenul de bacalaureat, iar 20% va conta media celor patru ani de liceu. Taxa anuala pentru viitorii studenti care nu reusesc sa intre pe un loc bugetat este de 2.000 de lei.

Candidatii care opteaza pentru Facultatea de Sociologie si Comunicare din cadrul Universitatii "Transilvania" din Brasov trebuie sa plateasca o taxa de inscriere de 1.000 de lei. Admiterea se va face pe baza de dosar, iar cei care nu vor fi acceptati pe unul dintre locurile bugetate, vor plati o taxa anuala de 2.500 de lei.

Astfel, 60% din nota de admitere va reprezenta media celor patru ani de studiu, iar nota pe care o obtine candidatul la examenul de bacalaureat conteaza in proportie de 40%.

Facultatea de Sociologie si Comunicare din cadrul aceleiasi universitati brasovene pune la bataie 75 de locuri la buget si 185 de locuri pentru care viitorii studenti vor plati o taxa anuala de 2.500 de lei.

Admiterea se face pe baza de dosar, iar candidatii mai trebuie sa scoata din buzunar 1.000 de lei, reprezentand taxa de inscriere.

Facultatea de Psihologie, Asitenta Sociala si Sociologie din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi ofera, in acest an, 130 de locuri la buget si 170 de tineri vor fi admisi pe locurile cu taxa. Nu se organizeaza un examen de admitere, candidatii fiind acceptati pe baza de dosar. Pentru media de admitere se va tine cont atat de media pe care a obtinut-o elevul la examenul de bacalaureat, cat si de notele obtinute in cei patru ani de liceu.

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta pune la bataie 100 de locuri subventionate de buget si 140 de locuri pentru care viitorii studenti vor plati, anual, o taxa de 2.300 lei.

Candidatii vor sustine un "Interviu pentru evaluarea capacitatilor intelectuale, de comunicare si de adaptare la situatii de frustrare" care va conta in proportie de 70% la nota de admitere. 20% se va tine cont de notele obtinute in cei patru ani de liceu, iar 10% va cantari media obtinuta la bacalaureat.

De asemenea, Facultatea de Istorie si Stiinte Politice din aceeasi universitate ofera in acest an 110 locuri, dintre care 41 sunt subventionate de buget.

La Facultatea de Sociologie si Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, admiterea se face pe baza rezultatelor obtinute de catre candidati in liceu si la examenul de bacalaureat. Pentru studiile de licenta organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu si o proba de competenta lingvistica, in cazul in care aceasta competenta nu rezulta din alte documente.

Taxa de inscriere este de 100 de lei, urmand ca cei care vor fi inscrisi pe locurile nesubventionate sa achite o taxa anuala de 2.300 de lei.

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca ofera 330 de locuri la buget, alti 880 de candidati putand fi admisi pe locurile cu taxa. In acest caz, viitorii studenti vor avea de achitat, anual, o taxa de 2.500 de lei.

Nu se organizeaza un examen de admitere. La concursul de dosare, o pondere de 70% o vor avea notele obtinute in cei patru ani de liceu, iar 30% va conta media de la bacalaureat.

Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Scoalii Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti ofera trei specializari: Comunicare si relatii publice, Publicitate si Psihologie.

Concursul de admitere pentru specializarile Comunicare si relatii publice si Publicitate are loc simultan si consta intr-o singura proba scrisa, la alegerea candidatului, dintre urmatoarele discipline: Limba si Literatura Romana, Psihologie, Economie, Filosofie.

Concursul de admitere pentru specializarea Psihologie consta intr-o singura proba scrisa la disciplina Psihologie. Un candidat poate fi declarat admis pe locurile finantate de la buget doar la o singura specializare.

La Facultatea de Psihologie si Stiinte Cognitive din cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti candidatii scapa de emotia unui alt examen, fiind admisi doar pe baza de dosar. In cadrul evaluarii, se va tine cont, in egala masura, de notele obtinute la examenul de bacalaureat si de media celor patru ani de liceu. Cei mai putin norocosi, care vor intra la locurile cu taxa, vor fi nevoiti sa scoata anual din buzunar care 1.800 de lei.

Facultatea de Stiinte Socio-Umane de la Universitatea din Pitesti pune la bataie pentru anul universitar 2011-2012 120 de locuri. Viitorii studenti vor intra la facultate pe baza de dosar. Pentru inscriere, candidatii vor plati o taxa de 100 de lei, urmand ca cei admisi pe locurile cu taxa sa plateasca 1.800 de lei anual.

Facultatea de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii din Oradea ofera specializari precum Sociologie, Asistenta sociala, Psihopedagogie speciala, Pedagogia invatamantului primar si prescolar, Psihologie, Filosofie.

Candidatii, care vor plati o taxa de inscriere de 150 de lei, vor fi evaluati pe baza dosarului de admitere si a notelor obtinute in cei patru ani de liceu, respectiv la examenul de bacalaureat.

Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu ofera in acest an 635 de locuri, dintre care doat 135 sunt subventionate de stat. Absolventii de liceu vor candida pentru trei specializari: Drept, Administratie publica si Politie comunitara si vor sustine examen scris in functie de specializarea dorita.

La Facultatea de Drept si Stiinte Administrative din Universitatea de Vest din Timisoara, admiterea se face pe baza rezultatelor obtinute de catre candidati in liceu si la examenul de bacalaureat.

Pentru studiile de licenta organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu si o proba de competenta lingvistica.

De asemenea, 103 candidati vor fi studenti, in anul universitar 2011-2012, la Facultatea de Litere - Drobeta Turnu Severin din Universitatea din Craiova. 60 dintre viitorii studenti vor fi admisi pe locurile nesubventionate de buget.

Admiterea se face pe baza de dosar, la evaluarea caruia se va tine cont, in mod egal, de notele obtinute in liceu, dar si media examenului de bacalaureat.

Tinerii care viseaza la o cariera in jurnalism se pot inscrie la Facultatea de Litere din Universitatea de Nord din Baia Mare. Admiterea se va face pe baza rezultatelor de la bacalaureat, a rezultatelor din liceu ale candidatilor si/sau pe forme specializate de examinare (interviu, test, examen), in functie de specializarea pentru care vor opta candidatii.

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea Bucuresti ofera in acest an 200 de locuri, dintre care 130 sunt subventionate de stat. Candidatii vor sustine un examen de admitere la Limba Romana si vor avea de redactat un eseu unde li se va evalua creativitatea si expresivitatea.

Taxa anuala este de 3.200 de lei. In cazul in care tinerii nu vor obtine nici macar un loc la taxa, cadidatii vor fi repartizati pe unul dintre cele 200 de locuri la ID (invatamant la distanta).

Mii de absolventi de liceu isi doresc ca, dupa ce trec examenul de bacalaureat, sa se inscrie la o facultate. Majoritatea tinteste locurile la buget puse la bataie de institutiile de invatamant. Examenul de admitere poate fi constituit dintr-un concurs de dosare ori de un examen scris. Pentru ca optiunile sunt numeroase, taxele, metoda de inscriere si locurile diposnibile difera, Ziare.com ii ajuta pe absolventii de liceu sa-si aleaga facultatea care li se potriveste, fie ca acestia vor opta pentru arte, medicina, stiinte ale naturii, economie ori stiinte sociale sau politice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#admitere facultate 2011, #stiinte sociale politice admitere facultate, #admitere facultati candidati bacalaureat , #admitere