Cum mi-am petrecut inscrierea la facultate Reportaj

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 15:58
6594 citiri
Cum mi-am petrecut inscrierea la facultate Reportaj
Foto: Ziare.com

Cozi interminabile, multe sperante si agitatie - asa poate fi descrisa prima zi de inscriere la facultatile din Bucuresti.

Marti dimineata. Inca de la 9 fara un sfert, viitorii studenti ieseau grabiti din mijloacele de transport pentru a fi siguri ca prind un loc in fata si nu vor fi nevoiti sa astepte prea mult la cozile pentru inscrierile la facultati. Unii dintre ei s-au inselat amarnic.

Am ajuns la Academia de Studii Economice (ASE), la cladirea centrala, unde era faimoasa bila, pentru ca cei mai multi se indreptau in acea directie. La fata locului, confuzie. "Am stat aici o ora degeaba, abia acum a venit cineva si mi-a zis ca trebuie sa merg in alta parte", m-a abordat o tanara vizibil frustrata.

Am inteles de la ea ca nu era nevoie sa mergi la toate facultatile daca voiai sa te inscrii la mai multe. Era necesar sa depui un singur dosar la facultatea care reprezinta prima optiune. Acolo, completai o grila cu toate programele de studii la care vrei sa te inscrii, de la toate facultatile din cadrul ASE. Plateai taxele de inscriere si gata.

Rezultate finale Bacalaureat 2014: Rata de promovare de peste 60%

Insa cei mai multi habar n-aveau unde erau cladirile unde trebuiau sa se inscrie.

"Ai idee unde e REI (Relatii Economice Internationale - n.red.)? Cred ca trebuie sa te uiti pe lista aia" mi-a spus tanara, despre care am aflat ulterior ca este din Prahova. I-am zis sa ma urmeze, ca ma voi intalni acolo cu copiii unor rude, care se inscriu si ei, dar am avertizat-o ca va sta la o coada infernala. "Asa a fost anul trecut", i-am spus. Si am avut dreptate.

"Aoleu!" - a fost reactia ei cand a vazut ca puhoiul de candidati inconjura cladirea.

Aceasta era situatia la 9 dimineata. Multi au spus ca e descurajant.

"Nu cred ca vom apuca sa ne inscriem azi". "Ce ne facem? Trebuie sa il sun pe ala sa ma cazeze la el in noaptea asta, daca e...". "Sper ca va merge repede. Poate se misca repede". "Ce bine ca stau la verisorii mei in seara asta". "Eu sunt optimist". "Nu stiu daca mai apuc sa merg si la Universitate".

Cam astea erau comentariile celor care s-au asezat la coada ce parea infernala. In cladirea respectiva era centrul de inscriere pentru 4 sau 5 facultati, inclusiv REI si Management.

Planuri mari pentru viitor

Dupa ce m-am lamurit care era starea de spirit a candidatilor, am intrat in vorba cu cativa. "Ma inscriu la patru facultati. Am peste 9,50; sper ca voi intra macar la una la buget", a spus, timid, o fata originara din Moldova, dupa accent. "Mi-ar placea sa intru la REI, dar o sa ma inscriu si la Universitate", a adaugat aceasta.

"La ce facultate ai prima optiune?", am intrebat pe altcineva. "Management. Nu prea am invatat, asta e adevarul, dar ma rog sa intru la buget", a mentionat unul dintre candidati.

Imediat ce am vorbit cu el, am remarcat studentii mai mari: zambind, ei ii directionau pe cei care nu stiau ce sa faca si le dadeau explicatii celor care aveau nelamuriri. "Sunt voluntar. Am venit in Bucuresti ca zilele astea dau licenta si am zis sa dau o mana de ajutor", mi-a explicat unul dintre ei.

Au inceput sa vina televiziunile si sa aleaga candidatii pentru interviuri. Asta a fost semnalul meu de plecare, asa ca m-am mutat la coada de la Cibernetica, mult mai mica. Dupa ce mi-am luat doza de cafeina, am observat o mama ce vorbea cu fiica ei. "Trebuie sa terminam repede, ca avem trenul spre Suceava", au explicat cele doua.

"Aici trebuia sa vii de la 7 ca sa fii primul", a observat unul dintre cei care voiau sa se inscrie la Cibernetica.

Masina buclucasa

Apoi, atentia mi-a fost atrasa de un pliant. "De unde il aveti?", am intrebat o femeie. "De la domnul acela", a raspuns ea, indicandu-mi-l pe distribuitor. Era de la Universitatea Dimitrie Cantemir. Si mai toata lumea tinea astfel de pliante in mana. Urmarindu-l pe cel care le dadea, am vazut ca o masina care avea sigla acestei universitati particulare era parcata fix in fata studentilor care stateau la coada.

La scurt timp, doi politisti au inceput sa dea tarcoale zonei. Un semn rau, mi-am zis. Si am avut dreptate. Desi nu au vrut sa imi dea detalii, am inteles ca era ceva in neregula cu respectivul autovehicul. Ori era parcat ilegal, ori cei de la ASE nu voiau sa le fie "curtati" studentii. Sau ambele. N-am mai stat sa vad daca soferul primeste amenda sau nu, pentru ca am prins o discutie intre doi parinti: "E acolo de o ora. Si nu a iesit nimeni".

Ore intregi de stat la coada

Apoi m-au sunat copiii rudelor sa ma intrebe daca pot ramane la mine peste noapte, pentru ca stau la cozi infernale inauntru. "Desigur, va astept aici, in fata", am zis eu. "Oho, mai ai mult de asteptat. Poti sa faci o plimbare lunga", m-au sfatuit ei.

Dupa ce am alergat prin Bucuresti sa imi termin celelalte treburi, am revenit la ASE. Desi a durat totul cam doua ore, copiii nu iesisera de la inscrieri. Pe la pranz, nu mai era nicio coada la intrarea in cladirea REI.

Ulterior, dupa alte trei ore de asteptare, am aflat ca toti candidatii au trecut pe la casierie, apoi pe la mai multe comisii. Iar la fiecare dintre ele au asteptat la coada cam o ora.

Unii parinti au inceput sa se crizeze la telefon, acuzand universitatea ca nu a fost in stare sa organizeze concursul de admitere (doar candidatii aveau voie sa intre in incinta facultatilor).

Sursa foto: ASE

Am aflat ca cei din comisie au intampinat o multime de probleme, care au ingreunat procesul de inscriere: li s-au stricat calculatoarele, imprimantele, erau nemultumiti ca studentii se inghesuie la usa lor. Iar lista poate continua. In tot acest timp, studentii asteptau si tot asteptau. Unii dintre ei au stat acolo 5 ore.

"La un moment dat, au spus ca mai pot inscrie 50 de persoane, in conditiile in care noi eram cam 200. Cei care au ramas pe dinafara vor fi nevoiti sa vina maine", a spus unul dintre norocosi.

In momentul acela mi-am dat seama ca acea coada infernala, pe care ati putut-o vedea la inceput, s-a mutat de afara in interiorul centrelor de inscriere. Din pacate, cei care stateau la intrare nu au vrut sa dea explicatii, avand in vedere ca aveau ordine clare sa nu lase sa intre decat candidatii.

"M-am inscris ieri la Politehnica. A mers mult mai repede. Am inteles ca si la Universitate a fost ok", a spus un candidat, la iesire.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#inscriere facultate ASE, #inscrieri ASE, #inscriere facultate , #ASE