Solutia ideala pentru criza bacalaureatelor: tapul ispasitor (Opinii)

Marti, 02 Iulie 2013, ora 22:53
2401 citiri
Solutia ideala pentru criza bacalaureatelor: tapul ispasitor (Opinii)

N-a fost an in care Bacalaureatul sa nu se lase cu scandal.

Ba erau subiectele prea grele, ba le aflasera unii inainte de a intra in sala, ba au picat prea multi, ba n-au fost destule camere de luat vederi, ba s-au defectat softurile, cand sa se transmita subiectele.

Hotul neprins si negustorul cinstit

Anul acesta, s-a dat spaga. Sa fim seriosi, numai un naiv isi poate inchipui ca nu s-a dat spaga si in alti ani. Poate mai putina, poate mai discret, dar atunci tema de discutie era alta. Erau subiectele prea grele, mai erau si camerele de luat vederi, erau softurile.

Anul acesta a venit la rand spaga si poate numai intamplarea face ca magareata sa cada pe liceul Dimitrie Bolintineanu, iar directoarea de acolo sa iasa tapul ispasitor.

Nu spun ca directoarea, cazuta de tap, nu si-ar merita soarta, nu pretind ca liceul este nevinovat, poate ca dimpotriva e cel mai vinovat dintre toate, dar ca numai la un liceu s-a umblat cu fofarlica, iar celelalte sunt toate curate ca lacrima, asta mi se pare neverosimil in lumea noastra balcanica.

Nu trebuie sa generalizam. Nici ca toti profesorii iau mita, nici ca toti elevii le strecoara plicuri, nici ca toti parintii educa generatia de maine, pe baza de alis-veris. Dar ar fi gresit sa ne inchipuim ca un singur liceu e oaia neagra a tarii, iar toate celelalte sunt imaculate, in baza proverbului care spune ca hotul neprins e negusor cinstit.

Delicatele ipoteze

Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca problema asta, cu spaga, are o caracteristica aparte: ori e generalizata, ori nu exista. Altfel nu se poate, tertium non datur, cum zice latinul.

Daca te duci, de exemplu, intr-o institutie nordica si-i bagi celui de acolo un plic in buzunar, iti va raspunde sigur pardon, in afara de cazul cand stie romaneste si-ti spune direct sictir. Daca te duci intr-una balcanica, ori iti va zice bogdaproste, ori iti va spune saru'mana, ori se va uita prudent in jur ca sa vada daca n-a observat cineva.

Nu e descoperirea mea, o stie toata lumea. Cine a umblat in Europa a vazut cu ochii lui, cine n-a umblat a aflat de la altii, cine n-a aflat a citit. Este ceva mai popular decat secretul lui Polichinelle, un lucru cunoscut de toata lumea si n-am nicio indoiala ca-l stie insusi ministrul Invatamantului, Remus Pricopie.

Iar daca stie, este de neinteles cum se face ca, vorbind marti la televizor exact pe aceasta tema, n-a indraznit sa vorbeasca nici de vulgarul cuvant spaga, nici de echivalentul lui academic mita, nici de neologismul elegant spert, sau de altul, ci s-a apucat sa le explice telespectatorilor pe ocolite ca au aparut "ipoteze delicate", ca si cum ei n-ar sti exact despre ce este vorba.

Sa fim seriosi. Nici ministrul, nici altii cati au vorbit in numele ministerului n-au amintit ca scandalurile de la Bacalaureat se tin lant, an de an, ca n-a fost Bac fara taraboi si ca n-a fost ministru care sa nu spuna, de fiecare data cu alte cuvinte, ca au intervenit niste ipoteze delicate.

O criza de sistem

Bacalaureatul insa nu pare deloc o ipoteza delicata. Pare un sistem gaunos, un mecanism care functioneaza prost, iar daca nu incercam sa dregem insusi sistemul, degeaba aducem procurori sa ancheteze vinovatii de la un singur liceu, degeaba cautam in fiecare an alt tap ispasitor din alta parte, degeaba dregem acest antiriu al lui Arvinte, pe care il carpesti intr-o parte cu ce ai taiat din partea cealalta.

Insusi sistemul e subred, ca sa nu spun ca e rablagit de tot si trebuie refacut din temelii, ceea ce nu s-a apucat sa faca pana acuma niciunul din numerosii ministri de foarte scurta durata care s-au perindat pe acolo.

De aceea, mi se pare ori periculoasa, ori ridicola afirmatia ministrului Pricopie, care s-a apucat sa linisteasca opinia publica, spunand in aceeasi zi ca "proba s-a desfasurat in conditii foarte bune in majoritatea centrelor. In unul singur au fost probleme, iar acolo au trebuit sa intervina nu numai Ministerul Educatiei, ci si alte institutii ale statului".

Adevarul este ca in niciun an proba nu s-a desfasurat in conditii bune, probleme erau in toate centrele, candidatii au ramas nemultumiti, parintii suparati, profesorii scandalizati, iar opinia publica revoltata. N-au fost multumiti si satisfacuti decat ministrii.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bacalaureat spaga, #bacalaureat mita, #bacalaureat ministru Pricopie , #Bac 2012