Bacalaureat 2013: Ce spun elevii: Sa mori tu ca functioneaza camerele alea!

Joi, 13 Iunie 2013, ora 17:00
8915 citiri
Bacalaureat 2013: Ce spun elevii: Sa mori tu ca functioneaza camerele alea!

Emotii, disperare, bucurii trecatoare, stres, panica, din nou emotii sau indiferenta si lehamite - cam asa e caracterizat examenul de bacalaureat pe care absolventii de liceu il sustin in aceasta perioada "interminabila" in opinia lor.

La fel ca in ceilalti ani, si invatamantul bucurestean isi cere tributul de emotii din partea celor peste 20.000 de absolventi inscrisi la sesiunea de vara a examenului de maturitate.

"Liceu, cimitir al tineretii mele" este deviza sub care pare ca sta mana de elevi adunata la Liceul Economic "A. D. Xenopol" de pe strada Traian.

Nu pentru ca nu ar fi invatat in timpul anului, ci pentru ca, spun ei, nu sunt pregatiti sufleteste pentru probele la care doar trebuie sa te prezinti ca sa treci, iar calificativul pe care-l obtii nici nu conteaza la media finala.

Experientele impartasite de colegii avansati sau experimentati care tocmai ies din salile de examinare i-au facut mai destinsi pe unii. Pe altii, i-a relaxat tigara invartita cu experienta intre degete.

"Membrii comisiei sunt pusi acolo sa ajute, ei mai mult incurca. Mi-a picat un text argumentativ, n-am inteles acolo ceva si cand am intrebat, comisia nu m-a ajutat deloc, chiar m-a incurcat" - Andreea.

"Daca esti atent si daca-ti place, e imposibil sa nu fii macar avansat. (...) Cum sa fie (cea mai buna formula de examen - n. red.)? Mai putine probe si examenul sa se dea prin aprilie-mai, cand nu e asa de cald" - Brandusa.

"Am primit calificativul avansat, ca m-am stresat de camere. Ne-am sculat peste noapte si am pus camere. Bani pentru camere s-au gasit, bani pentru reparatii in scoli sau altele nu sunt. (...) Nu ii intereseaza pe aia de la minister de noi, ca noi suntem niste cobai pentru ei. Tot ce vor ei e sa mai aiba niste bani" - Alin.

"N-am luat decat mediu, sper sa iau o nota pozitiva la final" - Cristian.

"Cea mai buna formula? Pai fara camere, ca suntem ca la Big Brother. Exista si unghiu' mort si nici n-au sunet, asa ca manarii tot se pot face" - Ionut.

"Indiferent de formula, examenul de Bac este un pas decisiv pe drumul vietii pentru faurirea viitorului meu si al propriului meu destin" - o eleva care nu a iesit din dispozitia lirica a examenului.

"Dupa aceasta piatra grea zace chiar diriga mea!"

La Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", nu e niciun parinte sau profesor care sa ii astepte pe elevii care ies de la examen.

Nici n-ai spune ca e zi de examen - doar cativa copii misuna prin fata liceului, dar sunt foarte relaxati, ca si cum ar fi o zi obisnuita de scoala. Arunca doze de aluminiu in spatele unui gard de beton, pe care zace un grafitti: "Dupa aceasta piatra grea zace chiar diriga mea!".

"Au pus camere, asta e marea lor schimbare. (...) Sa mori tu ca mergeau camerele alea? Ca eu am luat una in mana, m-am uitat la ea, nu parea ca merge. Oricum, foarte greu subiectu', am crezut ca mor cand l-am vazut - Marin Sorescu. Suntem oameni, nu roboti" - Razvan.

"Sportu' ne umfla media"

"Pai sa faca, fratica, Bac profesional, sa vina firmele si sa te invete meserie, ca nu vreau sa ma duc eu sa fac medicina acuma. Eu am terminat liceul acuma trei ani, da' m-a invatat ceva in liceu? Canci, meserie nu la liceu se invata" - "Un flacau".

"Cat ghinion pot sa am, mi-a picat singurul subiect pe care nu il stiam. Era mai bine cand se dadea si sport, ca ne umfla media" - Ancuta.

"Nu prea ma intereseaza. Prefer sa fac un banut decat sa merg mai departe, acuma sa vedem ce va fi" - Vlad.

"Ce inseamna asta, sa te controleze de telefoane? Pai suntem la scoala sau la puscarie?" - Corina.

"Ministrii experimenteaza pe noi"

Alta Marie, alta palarie la Colegiul National Mihai Viteazul. Prieteni mai mari, deja la facultate, ii incurajeaza pe proaspetii absolventi: "Lasa, omule, ca nu e cine stie ce! E usor, iti faci griji de pomana".

"Ne avantajeaza formula actuala, in sensul ca scapam de o saptamana de stres. Avem o saptamana de examene, ma refer la probele scrise, si ne putem concentra doar pe trei materii. Probele in functie de profil, asta e cea mai buna solutie. Pentru ca unui absolvent de filologie nu ii poti da aceleasi subiecte ca unuia de mate-info" - Alex.

"Ca intotdeauna, ministrii experimenteaza pe noi, suntem un fel de generatie de sacrificiu. Chipurile se gandesc la binele nostru, cand de fapt ne debusoleaza si ne indeamna sa plecam din tara" - Irina.

"Acum chiar n-am avut emotii. Am invatat si pentru scris, tot anul, si acuma mi s-a parut 'piece of cake'. Am luat experimentat, o sa fie bine si mai departe, pentru ca m-am pregatit. Imi pare rau doar ca s-a terminat liceul" - Oana.

Nota redactiei: Totii elevii cu care am stat de vorba confunda "invatamantul profesional" cu "bacalaureatul profesional".

Invatamantul profesional se adreseaza elevilor care au terminat clasa a IX-a si dureaza doi ani. Dupa ce opteaza pentru o anumita calificare, elevul va semna un contract de pregatire, atat cu scoala, cat si cu angajatorul selectat. Formarea profesionala pe acesti doi ani il va initia prin stagii de practica in meseria aleasa.

Practica se va face in colaborare cu firmele cu care scolile au incheiat contracte de colaborare.

Bac-ul profesional, pe de alta parte, proiect abandonat de guvernanti, pe cand la conducerea MECTS era Ecaterina Andronescu, presupunea doua probe: un proiect si o proba practica, dar si o lucrare scrisa la educatie antreprenoriala.

Cu diploma obtinuta, absolventii de liceu nu puteau merge la facultate, insa puteau face o post-liceala.

Astfel, oficialii din Educatie nu propuneau o relansare a invatamantului profesional si tehnic, ci doar un nou tip de diploma, fara a tine cont de faptul ca certificarea unui bun meserias, absolvent al unei scoli profesionale, nu se face prin examenul de bacalaureat.

Cum se puncteaza probele de competente

Probele orale se puncteaza cu patru calificative: cel mai slab este de incepator. Mediu inseamna ca elevul are cunostinte minime de comunicare, avansat, ca elevul are cateva dificultati de comunicare si nivelul experimentat este cel mai mare calificativ acordat de profesorii examinatori.

Calificativele astfel obtinute nu conteaza la media finala de la Bac.

Ziare.com lanseaza campania "Romania - tara somerilor cu diploma. Care e solutia?" Vrem prin aceasta campanie sa aducem in atentia autoritatilor, dar si a opiniei publice o problema care persista de ani de zile, cu efecte din ce in ce mai grave pentru tineri si pentru societatea romaneasca.

Avem tot mai multi tineri someri cu diploma. Tineri debusolati, care ies de pe bancile scolii fara sa stie sa faca ceva, fara o specializare sau chiar fara cea mai mica directie, din lipsa de cunostinte si motivare, pentru care diploma obtinuta nu va insemna niciodata mai mult decat o hartie uitata intr-un sertar.

In ultimii 20 de ani, bacalaureatul a fost doar motiv pentru elevi, parinti si profesori deopotriva sa critice Guvernul, Ministerul Educatiei, indiferent de culoarea politica a celor aflati la Putere. Fiecare generatie s-a autointitulat "de sacrificiu". Si, pe buna dreptate, avand in vedere nenumaratele modificari fara sens suferite de "examenul vietii".

Rezultatele au fost dezastruoase, de la an la an efectele s-au simtit in procentul de promovare, tot mai mic, si in dezinteresul, tot mai mare, al tinerilor.

Cel mai grav este ca nici acum nu se contureaza o solutie, ca pentru rezultatele proaste si tinerii fara viitor doar se da vina dintr-o parte in alta pe lantul parinti - profesori - sistem de invatamant - minister. Suntem inca incapabili sa ne urnim sa schimbam lucrurile, sa invatam de la cei care au reusit.

Esti parintele unui elev care isi cauta drumul, un profesor care ar vrea sa schimbe ceva, un absolvent care acum stie ce ar fi trebuit sa fie altfel sau un elev care are multe intrebari si putine raspunsuri - contribuie si sustine si tu campania Ziare.com.

Ce crezi ca ar trebui facut? Crezi ca exista o rezolvare pentru aceasta problema? Care crezi ca este sistemul de educatie din alte tari care s-ar potrivi cel mai bine Romaniei? Scrie un comentariu sau trimite-ne un articol pe adresa redactie@ziare.com si il vom publica in cadrul campaniei noastre.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#parere elevi bac, #Bacaluareat 2013 elevi, #Bacalureat profesional elevi , #Bacalaureat 2013