Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Impactul fenomenului "Abramburica" asupra elevului roman

Marti, 02 Iulie 2013, ora 12:51
4313 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Impactul fenomenului "Abramburica" asupra elevului roman

Niciodata dupa Revolutie, cu scurte intermitente, n-am inteles ce vor politicienii de la invatamantul romanesc.

N-am inteles de ce examenele sunt folosite in scop electoral, de ce se coafeaza rezultatele la BAC, de ce copiatul, vreme de doua decenii, a fost o adevarata religie in scoli? N-am inteles de ce sistemul de invatamant e croit in interesul profesorilor, al parintilor si, nicidecum, in interesul copiilor?

Dupa atatea intrebari fara raspuns, privesc in jur si vad ca medicii scoliti gratuit in facultatea de stat pleaca, imediat dupa incheierea studiilor, sa lucreze in strainatate. Cei mai buni elevi dispar dupa liceu la universitatile bune din Europa, iar in sistemul universitar romanesc raman doar cei care n-au avut bani pentru biletul de avion.

Privesc in jur si vad ca nimeni nu angajeaza tineri si asta nu pentru ca n-ar mai fi un loc de munca pe ici pe colo, nu, nu-i angajeaza pentru ca nu stiu sa faca nimic.

Dupa 16 de ani de scoala in sistemul romanesc de educatie, o persoana e total nepregatita pentru a-si castiga traiul. Privesc in jur si nu inteleg de ce parintii care se dovedesc atat de grijulii, atat de obsedati de note, de concursuri la inceputul carierei scolare a copilului, cand acesta face 16 ani, depun, inexplicabil, armele. Se predau in fata unui adolescent rasfatat care isi face modele gresite si asteapta sa se imbogateasca fara efort.

Nu inteleg de ce nimeni nu vorbeste cu tinerii despre munca, despre harnicie, despre profesie, despre maiestrie, despre rutina, despre rabdare. Probabil ca nu ei sunt de vina, ci noi, adultii, pentru ca in societatea noastra nu se vorbeste despre lucrurile cu adevarat importante.

Si uite asa continuam an de an cu un sistem de invatamant falimentar, mostenit din perioada lipsita de ratiune a comunismului. Un sistem care pe hartie e gratuit si care, in final, produce someri pe banda rulanta. Oare de ce nu exista o materie undeva, un curs intitulat "Creeaza-ti propriul loc de munca!"?

Pare o disciplina simpla, dar dupa ce se trece de titlu devine ceva extrem de complicat. Acest curs e predat azi in toate universitatile importante ale lumii.

Educatia isi indeplineste menirea numai atunci cand, la capatul procesului, persoana educata este independenta si capabila sa fie de folos societatii. Doar atunci cand expertiza si maiestria ei intr-un domeniu sau altul sunt cautate pe piata libera si au un pret. Despre asta e vorba. Nu cum sa luam zece la romana sau matematica, cum sa copiem fara sa fim prinsi si cum sa atarnam o diploma fara valoare pe un perete.

Educatia inseamna deprinderea de a fi folositor celorlalti. Dar ce ministru al Educatiei mai e interesat de asta? "Abramburica" isi conduce mosia prin interpusi, iar viziunea ei toxica a devenit o piatra de moara peste un sistem imposibil de reformat. Iar, pentru ca paranoia sa fie totala, parintii sustin din propriile buzunare un bolnav incurabil - sistemul "gratuit" de invatamant.

A fost nevoie de aproape un sfert de secol pentru a constientiza la nivel de minister al Educatiei ca a accepta copiatul la examene e raul cel mai mare care i se poate face unui elev. Macar a fost facut un prim pas spre normalitate.

Ca, acum, dificultatea examenelor se negociaza politic e alta treaba. Probabil, conducerea PSD crede ca o mana de parinti fericiti de notele copiilor inseamna voturi. Tot ei, politicienii, se vor confrunta cu nefericirea tinerilor iesiti pe portile scolilor, tineri de care nimeni nu are nevoie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#bacalaureat 2013, #frauda bacalaureat 2013, #bacalaureat sesiune iulie, #bacalaureat 2013 frauda , #Bacalaureat 2013