Invitatii Ziare.com Cum se vede scandalul de la Bacalaureat peste hotare

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 17:28
2326 citiri
Invitatii Ziare.com Cum se vede scandalul de la Bacalaureat peste hotare

Ca orice parinte, am urmarit cu interes incidentele de la examenul de bacalaureat de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Desi locuiesc foarte departe de Romania, cum toate televiziunile de pe net repetau ad nauseam aceleasi secvente cu "copii traumatizati" de politisti si procurori, era si greu sa imi scape acest scandal.

Si totusi, cu toata preocuparea obsesiva a presei si politicienilor despre acest subiect, nici jurnalistii, nici politicienii nu au aratat prea mare interes pentru masa tacuta a parintilor cinstiti.

Despre trauma victimelor retelei infractionale organizate de la Liceul Bolintineanu care, atunci cand au ales sa nu dea spaga, stiau ca poate isi sacrifica sansa de a-si asigura un loc la facultatea pe care o doresc, nu se preocupa nimeni.

In schimb tot internetul si TV-ul vuiesc despre procedura abuziva prin care politistii au incercat sa ii duca la audieri pe elevii implicati in evenimente. Intr-adevar, procedura o fi fost gresita, desi intr-un fel pricep, mai ales in contextul respectiv, ca procurorii au urmarit sa impiedice martorii sa se inteleaga intre ei si sa musamalizeze infractiunea.

Interesanta a fost si atitudinea parintilor si politicienilor pe care i-am vazut la televizor. Numai 20 de elevi s-au dus pana la urma sa dea declaratii de buna voie, restul asteapta citatii de la politie la sfatul parintilor. Cum ar trebui sa reactioneze insa, in mod normal, un parinte cinstit, cand afla ca pe copilul lui l-au inselat niste infractori si poate i-au furat sansa viitorului?

Personal, daca eram eu in locul acelor parinti, ca om cu constiinta curata si victima a unei infractiuni, l-as fi luat eu insami pe copilul meu de mana si, cu toata dragostea si sustinerea morala, l-as fi dus la politie sa ajute investigatia. Doar este in interesul copilului meu sa fie pedepsiti infractorii. Bineinteles ca apoi, eventual, as fi reclamat si procedura abuziva a politiei la tribunal sau la curtile europene.

Deci nu pot sa nu ma intreb pe cine aparau cu adevarat parintii aceia de la televizor: pe copii, sau pe ei insisi?

De 22 de ani traiesc si muncesc in afara Romaniei. De-a lungul vietii am invatat ca nu exista societate perfecta. Coruptie si criminali sunt peste tot. Cel putin comunitatea in care traiesc la Cape Town este intr-o stare permanenta de asediu - chiar la propriu, daca luam in considerare rata omorurilor, violurilor si furturilor din Africa de Sud.

Si totusi a rezistat de-a lungul anilor si a ramas puternica numai pentru ca a reactionat prompt si energic la crima, prin dezaprobarea publica, intransigenta, a actelor criminale de orice fel si prin izolarea sociala a infractorilor.

In Romania, insa, ceea ce se petrece este exact pe dos. Comunitatea, in loc sa faca zid in jurul copiilor muncitori si cinstiti ca sa ii protejeze de infractori, sare sa ii apere pe corupti. Din moment ce reactia comunitatii la conduita individului creeaza standardele morale si etice intr-o societate, nu pot sa nu trag concluzia ca probabil pentru multi romani, frauda intelectuala si coruptia sunt - daca nu de-a dreptul un mod de viata obisnuit - in orice caz doar crime minore, care cel mai bine sunt trecute cu vederea. De aceea, incidentele de la Liceul Bolintineanu reflecta o mare criza morala si etica a societatii romanesti.

In Africa de Sud exista un proverb: "It takes a whole village to raise a child". Este nevoie de un intreg sat sa cresti un copil. Viata comunitatii are o influenta esentiala in formarea identitatii personale a unui om in devenire.

Ce am facut noi, comunitatea, pentru copiii romani? Cine le-a aratat ce e bine si ce e rau celor care nu aveau cum gasi raspunsul in propria familie? In lipsa de modele morale, putem avea de la ei mai multe pretentii decat avem de la parintii lor, de la profesori, politicieni, medici?

Intr-adevar, toti cei peste 18 ani suntem egali in fata legii si avem, in acelasi timp, responsabilitati egale. Nu poti sa ceri indulgenta de la societate in privinta responsabilitatilor daca ai pretentia sa ai aceleasi drepturi.

Dar responsabilitatea cea mai mare de a respecta regulile morale, etice si legale o avem noi, comunitatea. Caci cine ne mai creste copiii, cand satul insusi e putred de coruptie si a picat proba de "Purtare" de la Bac?

Alina Marian este un medic si avocat roman care s-a stabilit in Africa de Sud in 1991. Lucreaza ca asistent universitar la Facultatea de Medicina, Cape Town University si are propria firma de avocatura in Cape Town.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#bacalaureat scandal Bolintineanu, #Bac 2013 scandal , #Bacalaureat 2013