Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Sfaturi adresate profesorilor din Comisiile de Bacalaureat

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 22:45
2375 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Sfaturi adresate profesorilor din Comisiile de Bacalaureat

Intr-o cariera de 30 de ani in invatamant am participat la zeci de comisii in examene de absolvire, de la supraveghetor, corector, vicepresedinte si presedinte.

Am trait multe evenimente, unele dramatice.

Anul acesta se prefigureaza un scandal amplu in urma examenului de bacalaureat, pentru ca mecanismele de fraudare au fost intrerupte brutal in multe locuri, de ancheta fara precedent de la Liceul Bolintineanu din Bucuresti.

Din pacate, fenomenul de frauda se extinde la Constanta, Mangalia, Gorj etc.

Circula informatii ca multi elevi, dintre cei care au dat spaga 300-600 euro, vor solicita banii inapoi, incepand de luni, dupa afisarea rezultatelor, in situatia probabila ca pica examenul de bacalaureat. Totusi, banii pentru profesorii supraveghetori si membrii comisiei de examen au fost distribuiti deja, astfel incat e putin probabil sa-i mai primeasca inapoi.

Frauda la Bac - LIVE

Cum saracia e mare, pana la reclamatii si scandal nu este decat un pas. Inceputul a si fost facut cu eleva de la liceul Dimitrie Gusti, care a cerut si primit inapoi 600 euro, spaga data pentru trecerea examenului de bacalaureat. Doar ca s-a deschis dosar penal in aceasta situatie.

In aceste conditii, cat inca examenul este in toi, sfaturile mele pentru profesorii din comisii, pentru a se apara de eventuale acuzatii, sunt:

1. Profesorii corectori sa semnaleze presedintilor comisiilor de evaluare zonala tezele identice sau partial copiate, cu un Proces Verbal dublu, in care sa mentioneze numarul de ordine al tezei si pasajul (pasajele) copiate. Un exemplar cu semnatura de primire a presedintelui comisiei sa-l pastreze.

2. Presedintii comisiilor de evaluare sa anuleze tezele identice sau partial copiate, conform art.96 din metodologia de desfasurare a examenului de Bacalaureat.

3. Profesorii care cunosc situatii de frauda, fapte ce i-ar putea incrimina si pe ei, sa le declare la procuratura, stiind ca faptele recunoscute conduc la o diminuare a raspunderii, in situatia ca elevii picati vor cere returnarea spagii.

4. Tezele raman in centrele de evaluare, rearanjate in ordine alfabetica, asa cum au fost aranjati elevii in banci. Daca nu s-a respectat ordinea alfabetica este grav, fiind premisa a fraudei. In aceasta situatie este foarte usor de descoperit tezele copiate, mai ales la Limba Romana. Cei care au informatii despre astfel de situatii sa le comunice procuraturii, pentru a scapa de o incriminare de complicitate ulterioara.

5. Chiar elevii care au reusit si se vad cu sacii in caruta pot reclama, dandu-si sau nu numele adevarat, ca au dat spaga si cui anume.

6. Cei care merg pe premisa ca "hotul neprins e negustor cinstiti" se insala, exista informatii ca unele ONG-uri si institutii de presa vor sa ceara accesul la tezele din liceele in care exista suspiciuni de fraude, pe Legea 544, si sa fotocopieze tezele cu indicii de fraude.

Este posibil ca procuratura din diverse localitati sa nu-si fi devoalat toate informatiile, sa actioneze in continuare dupa afisarea rezultatelor luand declaratii de la cei care au participat la examene.

Actiunile de azi de la Bolintineanu, chiar exagerate, arata determinarea procuraturii de a stopa fraudele de la Bacalaureat si determinarea ei de a merge pana la capat cu anchetele in derulare.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#frauda Bac Bolintineanu, #reactii frauda Bac, #Bacalaureat 2013 profesorii comisie , #Bacalaureat 2013