Vreti sa fim sinceri? Bac-ul e fraudat in fiecare an (Opinii)

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 11:27
2840 citiri
Vreti sa fim sinceri? Bac-ul e fraudat in fiecare an (Opinii)

Scandalul asta cu directoarea, inspectorul si elevii care fraudau examenul de bacalaureat de la liceul Dimitrie Bolintineanu sau cu cei 100 de elevi incarcati si dusi la audieri ma bucura, intr-un fel.

Pentru ca i-au prins pe unii care faceau ceva atat de smecheresc, pentru ca ne apropiem macar cu un sfert de pas de normalitate. Dar vreti sa stiti ceva? Frauda asta e doar o picatura din ce se intampla in liceele din Romania in fiecare an.

In fiecare an, in aproape fiecare liceu, examenul de bacalaureat e viciat. Poate fi viciat in corpore, de profesori care, ca si acum, se solidarizeaza, pe bani sau nu, cu elevii, sau individual, de elevii care copiaza de sting.

As face o paranteza aici. Examenul de bacalaureat e mai corect in ultimii ani, de cand ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a introdus camerele de supraveghere, iar ministrii USL care i-au urmat le-au pastrat. Adica nu mai e ca pe vremuri, cand, tin minte de cand am dat eu, copiau unii mai nesimtiti de rupeau. De la toata lumea, astfel incat am avut cazuri de semianalfabeti care au luat 9.80, dat fiind ca au stiut sa ia ce e mai bun de peste tot.

Cu toate astea, examenul de bacalaureat, desi mai cinstit ca in alti ani, ramane tot un examen la care fraudele sunt atat de mari incat bataia de joc la adresa meritului, a corectitudinii, a sistemului de invatamant continua.

Da, acum sunt camere, dar asta nu inseamna ca elevii nu mai pot copia de rup.

Am vorbit cu cativa elevi din randurile celor care au dat bacalaureatul anul asta. Copiii spun multe. In ciuda camerelor, se mai poate vorbi, discuta, copia discret chiar si acolo unde frauda nu e generalizata.

Profesorii "ii mai lasau sa vorbeasca intre ei", dar, dupa tot scandalul asta cu directoarea, fenomenul a devenit mult mai redus. De frica, buna ca de fiecare data. Ideea e ca "mai merge", dar mult, mult mai putin.

In alte locuri, mai ales la licee "dubioase", frauda e aproape pe fata. Cum se procedeaza? Pai cum se poate. De cele mai multe ori, exact cum s-a procedat la Bolintineanu.

Se da o spaguta, iar profesorii te lasa sa faci ce vrei. Ba sa copiezi, ba sa vorbesti, ba altele. Evident, ca din greseala, camerele sunt intoarse, temporar, in alta parte, ori profu' se pune in fata, daca mai e cazul.

In vremea mea se practica si smecheria aia misto, cu profu' care iti lasa subiectele rezolvate la baie, intr-un loc dinainte stabilit, si tu mergeai sa le iei.

Despre asta e vorba - se fura, se fraudeaza, se "manareste". Inevitabil, cu generoasa complicitate a cadrelor didactice. Generatii intregi si-au batut joc de scoala romaneasca, iar fenomenul continua. Generatii intregi de elevi si generatii intregi de profesori.

Si, in ciuda imbunatatirilor, vom mai avea de asteptat pana cand vom putea spune ca bacalaureatul e un examen intr-adevar corect, de la un capat la altul. Ar fi nevoie de profesori mult mai bine platiti si, foarte important, de o schimbare de mentalitate in randurile parintilor si copiilor. N-o asteptati prea curand.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#fraude Bacalaureat 2013, #copiere Bacalaureat 2013 , #Bacalaureat 2013