BAC 2014: Promovatii primesc adeverinte, nu diplome, din cauza anchetei DNA

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 15:48
20873 citiri
BAC 2014: Promovatii primesc adeverinte, nu diplome, din cauza anchetei DNA

Candidatii care au promovat bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinte, in locul diplomelor pe care Ministerul Educatiei intentioneaza sa le tipareasca la Imprimeria Nationala, dupa ce DNA a demarat o ancheta privind monopolul unei companii private pe aceasta activitate.

Problema eliberarii de adeverinte in loc de diplome a aparut in contextul anchetei procurorilor anticoruptie, care cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii.

DNA ancheteaza un contract semnat de Ecaterina Andronescu la Ministerul Educatiei

Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a determinat Ministerul Educatiei sa renunte la colaborarea cu Romdidac si sa faca demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor sa se faca de catre stat, prin Imprimeria Nationala.

"S-a renuntat la Romdidac, iar licitatia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, in opinia mea, o varianta. Consider ca aceasta activitate trebuie sa fie monopol de stat si intentionam sa fie facuta de Imprimeria Nationala. Pentru a obtine asta, e nevoie insa de cadrul legal.

Mai intai, prin recenta ordonanta de modificare a Legii educatiei, am stipulat ca responsabilitatea legata de diplome sa revina Ministerului Educatiei Nationale si ramane sa fie data si o hotarare de guvern de modificare a organizarii ministerului, dupa care ne vom putea duce la Imprimeria Nationala, care sa fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez ca, astfel, se face 'curatenie' si la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista si o baza de date unica, accesibila online, in care oricand se va putea verifica veridicitatea unui act de studii", a explicat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Ce prevede Ordonanta de Urgenta

Ordonanta de modificare a Legii educatiei prevede ca "Ministerul Educatiei Nationale gestioneaza modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor scolare, prin controlarea periodica a modului de folosire a acestora de catre institutile si unitatile de invatamant, avizeaza necesarul de formulare solicitat si comanda pentru tiparirea acestora".

In aceste conditii, avand blocata temporar activitatea de realizare a diplomelor, MEN a decis ca toti candidatii care au promovat anul acesta bacalaureatul sa primeasca adverinte in locul diplomelor care, conform legii, trebuiau eliberate in cel mult 10 zile de la terminarea examenului.

Un ordin emis recent de ministrul Remus Pricopie, care modifica, intre altele, cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2014-2015, prevede insa ca anul acesta, cu titlu de exceptie, "la admiterea in ciclul de studii universitare de licenta, absolventii de liceu care au promovat examenul national de bacalaureat in anul 2014 pot participa cu adeverinta care atesta promovarea examenului national de bacalaureat".

Acelasi ordin prevede ca "in anul universitar 2014-2015, candidatii care au promovat examenul national de bacalaureat in anul 2014 prezinta la inscriere adeverinta care atesta promovarea examenului national de bacalaureat in original sau in copie legalizata".

Care sunt procedurile

In ordin se precizeaza si ca adeverinta data absolventilor pana la eliberarea diplomei are valabilitate cel mult 12 luni, fata de 15 zile pana in prezent.

Adeverintele se elibereaza de licee si se avizeaza de inspectoratul scolar judetean sau cel al municipiului Bucuresti.

"In mod normal, nu trebuie sa vina absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care aduna toate adeverintele si le avizeaza la inspectorat. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul isi poate legaliza cate copii doreste. In fond, si daca ar fi avut diploma de bacalaureat, tot trebuiau copii, daca se inscria la mai multe facultati", a precizat Pricopie.

La adresa MEN vin insa si intrebari privind absolventii care vor sa se inscrie la universitati din strainatate, unde le-ar putea fi necesara diploma, si nu adeverinta.

"Absolventii de liceu care sunt inscrisi la diferite universitati din strainatate au nevoie de diplomele de bacalaureat, majoritatea avand termen limita 30 iulie 2014. Cand credeti ca vor putea intra in posesia lor?", a intrebat, astfel, un vizitator al paginii de Facebook a lui Pricopie.

Ministrul Educatiei subliniaza sa adeverintele sunt documente legale, care inlocuiesc diploma pana cand aceasta este eliberata. "Romania era singura tara care dadea diploma la cateva zile dupa examen. Eu, de pilda, in Belgia, am primit diploma la un an dupa ce am terminat o serie de studii. Pana atunci, m-am putut folosi de adeverinta", a spus Remus Pricopie.

DNA cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii.

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu spunea atunci ca toti ministrii postdecembristi, incepand cu Liviu Maior, Andrei Marga si Mircea Miclea, au avut conventii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii.

Referitor la faptul ca nu s-a pus problema organizarii unei licitatii pentru acest serviciu, fostul ministru aduce ca argumente asigurarea elementelor de siguranta ale diplomelor de studii si confidentialitatea acestora.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#adeverinte bacalaureat 2014, #diplome bacalaureat 2014, #adeverinte diplome bac 2014 , #Bacalaureat 2014