De ce avem rezultate dezastruoase la BAC - Interviu cu un director al unui liceu de elita

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 17:14
14304 citiri
De ce avem rezultate dezastruoase la BAC - Interviu cu un director al unui liceu de elita
Foto: bzv.ro

Motivul pentru care rezultatele simularilor si ale examenului de Bacalaureat sunt dezastruoase este acela ca nu dorim sa acceptam ca exista si elevi care nu doresc sa invete, iar cauzele sunt multiple si trebuie cautate in adancul societatii romanesti, explica profesorul Mihai Surdu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul adjunct al Colegiului National "Mihai Viteazul" (CNMV) din Capitala trage cateva concluzii dupa simularea examenului de Bacalaureat care a avut loc recent si la care au participat elevii claselor a XI-a si a XII-a.

Acesta afirma ca elevii de liceu sunt tot mai derutati de semnalele contradictorii pe care le primesc in societatea romaneasca, de lipsa de orizont a acesteia, de sistemul nonvaloric de promovare, dar si de modelele si motivatiile pe care ea le ofera. Nu in ultimul rand, problemele elevilor de liceu isi gasesc raspunsuri si in invatamantul gimnazial, pentru ca un profesor de liceu nu poate sa faca in 4 ani o munca de 8 ani, subliniaza prof. Mihai Surdu.

Simularea Bacalaureatului: Mai putin de jumatate dintre elevii de clasa a XI-a au luat peste 5 la Romana (Video)

Cum au fost subiectele de la simularea Bacalaureatului, comparativ cu cele care se dau, de obicei, la examenul real?

La limba romana si la matematica cred ca subiectele au fost sub nivelul celor care se dau, de regula, la examen. La stiinte, subiectele au fost concepute conform standardelor examenului de Bacalaureat din ultimii ani.

Cum comentati rezultatele inregistrate?

Personal, consider ca rezultatele acestei simulari nu sunt relevante pentru gradul de pregatire a elevilor. Ideea unei simulari a examenelor nationale este buna, in sine, dar eficienta ei depinde foarte mult de modul de organizare. Din pacate, anul acesta, nu cred ca s-au atins obiectivele dorite.

In primul rand, o simulare a bacalaureatului cu 4 luni inainte de examenul propriu-zis este prematura. Elevii constiinciosi nu au terminat recapitularea, de aceea, rezultatele trebuie interpretate ca atare. O medie de 7 pentru acesti elevi este suficienta pentru inceputul lunii martie.

Iar pentru clasa a XI-a, simularea a fost inutila. Este trist ca uitam ca am fost adolescenti, ca "am trecut" pe acolo si ca ar trebui sa stim cum gandesc elevii clasei a XI-a in raport cu examenul de Bacalaureat.

In al doilea rand, o simulare a unui Bacalaureat dublu, ca logistica (sa nu uitam ca au fost implicate doua generatii), cu toata birocratia unuia real, dar in plin semestru si cu indicatia clara de a nu se perturba programul scolar este un demers sortit esecului ab initio. Daca se dorea o evaluare corecta si coerenta a nivelului de pregatire al elevilor, era suficienta o simulare la nivelul fiecarei scoli (ma refer aici la comisiile de corectura, care ar fi trebuit sa fie alcatuite din profesorii scolii), cu subiecte alcatuite la nivel national si cu obligativitatea trecerii notelor in catalog.

Prin corectarea lucrarilor de catre profesorii altor licee s-a ajuns la situatii in care 150 de lucrari de istorie de la un liceu cu profil uman au fost trimise unui liceu cu profil real, care nu are suficienti profesori de istorie pentru corectura.

Pe de alta parte, interesul profesorilor unei scoli este ca ei sa cunoasca exact unde au gresit elevii lor, pentru a putea lua masurile remediale ce se impun. Or, prin corectarea lucrarilor la alte scoli, de catre alti profesori - dincolo de dezinteresul evident - s-a ajuns la o pierdere dubla de timp, prin recorectarea, practic, a tuturor lucrarilor, pentru ca profesorul clasei sa poata raspunde competent intrebarilor elevilor (si ale parintilor).

Unde este eficienta, cand, in acest rastimp, se puteau face recapitulari suplimentare?

In al treilea rand, simularea sustinuta in timpul semestrului, cu toata birocratia unui examen real de bacalaureat (sa nu uitam ca acesta are loc in timpul vacantei de vara, cand membrii comisiei se pot concentra doar pe aceste aspecte), duce la blocarea efectiva a actului educational.

In fapt, principalele catedre ale unui liceu sunt ancorate in procesul de corectura, ceea ce duce la o slabire a activitatii exact acestor profesori, care ar trebui sa ii pregateasca pe elevi pentru examenele nationale.

Concluzionand, cred ca o simulare eficienta a examenului de bacalaureat trebuie sustinuta la inceputul lunii mai, doar pentru elevii claselor a XII-a, fara birocratie (in afara redactarii subiectelor la nivel national), cu comisii de corectura alcatuite din profesorii fiecarei scoli in parte si cu obligativitatea trecerii notelor in catalog, ca teze unice. Iar o astfel de simulare, cu date exacte, ar trebui anuntata inca de la inceputul anului scolar.

Credeti ca cei care nu au invatat pana acum mai au timp sa recupereze pana la examenul din vara?

Cine nu a invatat pana acum este clar ca nu a intentionat sa o faca si nici nu o va face. De fapt, motivul pentru care rezultatele simularilor si, in cele din urma, ale examenului propriu-zis sunt dezastruoase este acela ca nu dorim sa acceptam faptul ca exista elevi care nu doresc sa invete. Cauzele sunt multiple si trebuie cautate in adancul societatii romanesti, in modelele si motivatiile pe care aceasta le ofera.

Si, nu in ultimul rand, trebuie cautate niste raspunsuri in invatamantul gimnazial. Nicio masura remediala nu poate da rezultate daca elevul, la clasa a XII-a, abia silabiseste sau nu stie tabla inmultirii.

De altfel - si am mai spus-o - va trebui sa acceptam si realitatea unui bacalaureat diferentiat, in functie de parcursul educational al fiecarui elev, dar si faptul ca bacalaureatul nu este pentru toata lumea.

Dimpotriva, prin impunerea unui astfel de examen acolo unde nu isi are rostul obtinem doar frustrari, care nu pot decat sa explodeze - social vorbind - in momentele critice.

Evaluarea Nationala 2014: Dezastru la simulare - peste jumatate din elevi, note sub 5

Un director de scoala nu a afisat notele la simularea evaluarii nationale: i-a fost rusine

Cum apreciati evolutia (atat scolara cat si comportamentala) elevilor de liceu in ultimii ani? Sunt schimbari semnificative? Daca da, care credeti ca sunt cauzele?

Cred ca multe dintre problemele elevilor de liceu isi au originea in lipsa de orizont a societatii romanesti. Elevii sunt derutati de semnalele contradictorii pe care le primesc, de opulenta afisata de o categorie a societatii care, in mod normal, nu si-ar avea locul pe strada, dar si de dificultatile pe care le observa in viata acelora care, in mod normal, ar trebui sa se afle la varful societatii.

Pe de alta parte, sistemul nonvaloric de promovare, fie in cadrul clasei, fie, mai grav, la un liceu bun, pe baza unor medii, a dus, in ultimii ani, atat la inflatia notelor mari fara acoperire, cat si la cresterea gradului de coruptie - ceea ce a creat in mintea elevului ideea ca "se poate si asa". Din nefericire, in Romania, chiar se poate.

Revin la lipsurile din invatamantul primar sau gimnazial. Cand un elev intra in clasa a IX-a cu medii sub un minim si extrem de usor de atins 5, este imposibil pentru acesta sa recupereze si sa faca fata si noilor cerinte ale liceului. Iar un profesor de liceu nu poate sa faca in 4 ani o munca de 8 ani.

Director intr-un liceu de elita: Examenele de admitere trebuie reintroduse

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Mihai Surdu simulare bacalaureat, #rezultate simulare Bacalaureat 2014, #Evaluare Nationala 2014 , #Bacalaureat 2014