Guvernul ne vrea prosti? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Iulie 2014, ora 22:36
9099 citiri
Guvernul ne vrea prosti? (Opinii)

Aparent, rezultatele bacalaureatului de anul acesta sunt mai bune decat anul trecut.

Rata de promovare este de peste 59%, cu aproape 5 procente mai mare decat in 2013. Deci suntem pe calea cea buna, nu?

Nu cred. Pentru ca anul acesta s-a prezentat la examenul de bacalaureat cel mai mic numar de absolventi din 2011 incoace. 130 de mii de absolventi ai liceului in aceasta promotie s-au prezentat la examen, in timp ce 100 de mii nu s-au inscris.

Asta inseamna ca, pe ansamblul promotiei, rata de promovare este cu mult mai mica, in jur de 30%, dupa cum au calculat sindicalistii din invatamant.

Sa ne intelegem, bacalaureatul nu e pentru toata lumea. El trebuie sa reflecte un anumit nivel intelectual, un anumit nivel de pregatire si este foarte bine ca acest test, numit si de maturitate, este unul exigent, serios, iar diploma de promovare are o reala valoare.

Era cu totul anormala situatia din anii in care bacalaureatul era o formalitate menita sa asigure cat mai multa materie prima fabricilor de diplome.

Dar faptul ca mai putin de o treime dintr-o promotie este la nivelul cerut de examenul de bacalaureat arata o stare grava a invatamantului romanesc. Arata ce fel de "munitie" ofera scoala romaneasca in batalia inteligentelor atat de apriga la nivel european si mondial, dar si faptul ca Romania isi mentine statutul de furnizor de forta de munca necalificata sau slab calificata. Ceea ce nu ofera premise deloc fericite pentru viitorul acestei tari.

Nu mi se pare insa ca vad la nivelul Guvernului o autentica preocupare pentru aceasta situatie. Dimpotriva. Puterea pare decisa sa distruga sistematic si cu maxima tenacitate toti pasii facuti la un moment dat in directia reformarii Educatiei.

In loc sa continue pe linia depolitizarii invatamantului, pe linia stimularii calitatii si concurentei, ce face Guvernul prin recenta OUG care a modificat Legea Educatiei? Repolitizeaza crancen sistemul, punand in mana inspectoratelor toate angajarile de profesori, inclusiv in scolile private.

Responsabilizarea scolilor era foarte importanta avand in vedere principiul "finantarea urmeaza elevul". Pentru ca scolile bune atrageau elevii cei mai multi, deci banii cei mai multi, se puteau dezvolta, in vreme ce scolile cu standarde scazute ramaneau treptat fara bani pana la inchidere. Dar nu ai cum sa asiguri exigenta si calitate cand inspectoratul varsa in scoala peste capul conducerii orice client politic pofteste.

O mare problema sunt programele scolare complet depasite. Elevii sunt in continuare indopati cu teorie pana dincolo de saturatie. Lipseste cu desavasire partea practica. Elevul nu este ajutat sa aplice ceea ce invata, ci sa retina mecanic, sa toceasca sute de pagini pe care apoi, inevitabil, le uita. Si prea putina din informatia acumulata ajunge sa fie folosita cu adevarat, lipsind si conexiunile interdisciplinare.

Nu e intamplator faptul ca an de an rezultatele elevilor romani la testele PISA sunt dezastruoase si ele arata ca elevii sunt dezinteresati, deprimati si adesea analfabeti functional.

Despre reformarea programelor se vorbeste de ani de zile fara niciun rezultat.

Vad ca ministerul manifesta totusi o forma de preocupare pentru promovabilitatea mica la Bac, dar nu la nivelul calitatii, ci la nivel cantitativ, prin introducerea unei a treia sesiuni a examenului. De ce 3 si nu 9? De ce nu in fiecare saptamana cate una, ca pana la urma tot o reusi si ultima loaza sa treaca linia?

De ce inflatia aceasta de sesiuni? Probabil, pentru ca fabricile de diplome sa tureze din nou la capacitate maxima, pe bani multi, inclusiv pentru pusculitele de partid.

Asadar, nu numai ca situatia e grava, dar exista toate premisele ca ea sa se agraveze in continuare, desi educatia ar trebui sa fie pentru orice conducator responsabil o prioritate nationala. Un popor prost educat nu poate fi un popor prosper.

Dar un popor educat este un popor exigent, inclusiv la vot. O minte deschisa nu inghite orice prostie, nu este usor manipulabila, are criterii si discerne. Vrea Guvernul asa ceva? Sau vor Guvernul si partidele de la guvernare un electorat captiv, masa de manevra la urne?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#bacalaureat 2014, #promovabilitate bacalaureat 2014 , #Bacalaureat 2014