Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lider sindical: Elevii, victimele subfinantarii din educatie. Profesorii nu sunt motivati

Marti, 10 Iunie 2014, ora 14:57
1972 citiri
Lider sindical: Elevii, victimele subfinantarii din educatie. Profesorii nu sunt motivati

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, considera ca elevii sunt victime colaterale ale subfinantarii sistemului de invatamant romanesc.

"Cu o astfel de finantare, nu se poate asigura o baza materiala moderna si nici nu se poate motiva financiar resursa umana din invatamant. Se constata, an de an, ca din cauza salariilor foarte mici, numarul tinerilor cu vocatie pentru meseria de dascal care intra in sistem este tot mai mic, iar consecinta este scaderea calitatii actului educativ. Victimele colaterale sunt elevii", a spus Hancescu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Totodata, acesta sustine ca subfinantarea nu ii motiveaza suficient pe profesori si ca aceasta nemultumire a lor ar putea duce chiar si la actiuni de protest. Totusi, el sustine ca desi grevele generale din 2000 si 2005 au dus la majorari substantiale de salarii sau la alocarea de fonduri, o astfel de forma extrema de protest nu ar fi nici pentru elevi si nici pentru dascali.

De asemenea, presedintele FSLI a spus ca elevii, parintii si dascalii sunt nemultumiti de felul in care arata programa scolara, care nu este adaptatata la realitatile din Romania de astazi.

Bacalaureatul, pus in pericol de slaba finantare. Ponta: Sa rezolvam fara sa cutremuram sistemul

"Una dintre nemultumirile majore ale elevilor, parintilor si dascalilor o reprezinta neadaptarea programelor scolare actuale la realitatile din Romania. Se constata ca in actul de predare-invatare predomina informatiile si implicit memorarea lor, iar aceasta este una dintre cauzele principale care conduc la imposibilitatea absolventilor de a se integra in campul muncii.

Se impune ca, in regim de urgenta, sa se treaca la modificarea radicala a programelor scolare, astfel incat sa se puna accent pe partea aplicativa si pe creativitate", a adaugat Hancescu.

Nu in ultimul rand, Simion Hancescu a spus ca, in prezent, din cauza lipsei de personal didactic, exista peste 4.000 de necalificati si peste 6.000 de pensionari care suplinesc lipsa personalului.

"Solutia este simpla: cresterea substantiala a veniturilor si cand spun crestere substantiala ma refer la dublarea salariilor, ceea ce ar insemna ca un profesor debutant sa ajunga undeva la 1.600 de lei net.

Numai asa ar creste concurenta la facultatile care pregatesc viitorii dascali si numai asa se poate ajunge ca, in urmatorii ani, calitatea educatiei sa creasca si nu sa scada, ca in prezent", a continuat presedintele FSLI, adaugand ca Guvernul ar trebui sa le asigure debutantilor locuinte sau o dobanda avantajoasa pentru a-si cumpara una.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Simion Hancescu subfinantare invatamant, #Simion Hancescu FSLI educatie finantare, #elevi victime finantare educatie , #Bacalaureat 2014