Ce a invatat scoala romaneasca in ultimul an? Mai nimic

Luni, 27 Iunie 2016, ora 10:31
5854 citiri
Ce a invatat scoala romaneasca in ultimul an? Mai nimic

Aveti senzatia ca scoala romaneasca a facut vreun progres? Cred ca ministrul Adrian Curaj a tras de timp, incercand sa-i salveze doctoratul plagiat al lui Victor Ponta si cam atat.

In invatamantul romanesc se manifesta, an dupa an, un decalaj ce devine tot mai ametitor. Din ce in ce mai multi copii provenind din clasa de mijloc migreaza catre invatamantul privat. In Bucuresti se deschid scoli noi, iar cele vechi s-au impus si nu fac fata cererilor, desi taxele nu sunt mici.

Aceasta e o realitate. Si nu va imaginati ca toti parintii care iau o astfel de decizie sunt oameni bogati. Nu. Dar sunt parinti care nu mai suporta sa-si vada copiii distrusi zi dupa zi de haosul din invatamantul public. Si se sacrifica din nou.

Nu vreau sa fiu inteles gresit. Cei mai multi profesori sunt in regula, dar ce te faci daca intr-o scoala generala profesorul de matematica, fost director, destituit din cauza unor mismasuri cu concursuri scolare, distruge zeci de elevi din clasele in care preda pentru ca nu e interesat decat de cei care vin la el la meditatii.

Cred ca in fiecare scoala din orasele mari exista cel putin un astfel de specimen. Faceti dumneavoastra calculele si descoperiti cate sute de mii de copii termina scoala generala in genunchi doar pentru a o lua de la inceput in liceu.

Daca vedeti mediocritatea din jur, proasta crestere, lipsa de empatie si lipsa de entuziasm la noua generatie, asta are legatura cu sistemul de invatamant.

O mama mi-a povestit ca fiul sau, dupa prima zi la o scoala privata, s-a intors acasa si a spus ca nu intelege de ce n-a tipat nimeni la el. Dupa sapte ani de "generala" era socat ca ajunsese intr-un loc care purta numele de scoala, dar nu tipa nimeni.

Mi-am amintit de anii mei de scoala care intr-adevar erau plini de tipetele profesorilor urmate de strigatele noastre cand scapam de sub supravegherea lor. Educatia era un tipat si se termina cu nervi cedati de ambele parti - profesori si elevi.

Vorbim de patriotism, dar pierdem resursa umana cu o seninatate de popor sinucigas. Ne plangem de dimineata pana seara ca lucrurile merg prost, dar nu miscam un pai nici macar pentru salvarea propriilor copii.

Profesorii cer salarii mai mari, dar birocratia si coruptia au alterat definitiv relatia dintre profesor si elev. Nu mai exista scapare. Educatia publica din Romania e o parodie ieftina care produce someri si nefericiti. Cine vrea sa se salveze trebuie sa plateasca.

Dar oare ministrul Adrian Curaj si alti lideri politici n-ar trebui sa raspunda la intrebarea: cine n-are bani ce ar trebui sa faca? Un parinte care isi iubeste copilul, dar nu are bani de meditatii, nu are bani de taxe la o scoala privata ce face?

Iar asta doar ca sa ramanem la suprafata, fara sa intram in jenante amanunte cum ar fi ce se invata la scoala romaneasca. Faceti un exercitiu si comparati lista de lecturi suplimentare de la limba engleza cu cea de la limba romana. M-am tot intrebat de ce pe lista de la engleza sunt carti pe care-ti vine sa le citesti, iar pe cea de la romana se afla muzeul cu antichitati ale literaturii nationale?

Acesta e principalul motiv pentru care elevii romani nu vor sa citeasca. Pur si simplu. Copilul se duce in weekend la cinema si vede Razboiul stelelor, iar la scoala are "Ciocoii vechi si noi" de Nicolae Filimon. Care credeti ca e atitudinea copilului? Aici nu e vorba de valoarea literara a operelor, ci de inadecvare.

La asta adaugati lipsa miscarii si a competitiilor sportive scolare, lipsa invatatului bazat pe aplicarea notiunilor teoretice in practica, lipsa codurilor de onoare si de comportament care sa-i motiveze pe elevi sa aiba o tinuta morala si asa mai departe.

Imi pare rau de aceasta irosire de care ne amintim in fiecare an doar cand incepe Bacalaureatul. Sper ca tot mai multi elevi, ajutati de parinti, sa inteleaga ca viitorul lor nu depinde de rezultatele obtinute in scoala romaneasca, ci de capacitatea de a se adapta la viitor, capacitatea de a deprinde o meserie manuala sau intelectuala, cel mai bun ajutor pentru a reusi intr-o lume aflata in permanenta schimbare.

Scoala putea sa fie un bun prieten, dar, treptat, s-a transformat intr-un inamic. Dumnezeu si ministrul Curaj ar trebui sa stie de ce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#bacalaureat 2016 , #Bacalaureat 2016