18 elevi din Bacau spun ca li s-au cerut bani la bacalaureat

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 23:13
2458 citiri
18 elevi din Bacau spun ca li s-au cerut bani la bacalaureat

Ofiteri DGA si jandarmi au facut perchezitii, miercuri, la Colegiul National "Anghel Saligny", din Bacau, dupa ce 18 elevi au reclamat ca le-au fost cerute sume de bani cuprinse intre 100 si 1.000 de euro in schimbul promisiunii ca vor promova examenul de bacalaureat.

In acest caz sunt cercetati directorul liceului, sotia acestuia si secretara unitatii de invatamant, cat si trei profesori din comisia de bacalaureat.

Dosarul a fost deschis dupa ce 18 elevi au reclamat ca li s-au cerut bani, fiind asigurati ca, in schimbul acestora, vor promova examenul de Bacalaureat.

Un caz asemanator a fost inregistrat in judetul Bacau la Grupul Scolar "Al. Vlahuta" din comuna Podu Turcului, unde Directia Nationala Anticoruptie a deschis o ancheta in prima zi de bacalaureat. Directorul, directorul adjunct si secretara Grupului Scolar "Al. Vlahuta" din comuna Podu Turcului au fost retinuti pentru 29 de zile, la sfarsitul lunii trecute, sub acuzatia de luare de mita si trafic de influenta.

Ancheta a fost declansata dupa ce au aparut informatii ca un elev de la seral ar fi oferit 2.000 de lei comisiei de bacalaureat pentru a promova examenul. Elevul ar fi facut un denunt, iar in urma acestuia a fost organizat un flagrant.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la serviciul teritorial Bacau efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Topa Dumitru, director al Grupului Scolar "Al. Vlahuta", Antohe Doina, director adjunct si Moraru Tatiana, secretara a unitatii scolare, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de luare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata.

Potrivit ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada martie - iunie 2010, inculpatii Topa Dumitru, Antohe Doina si Moraru Tatiana au pretins si primit de la mai multe persoane (elevi ai acestui liceu sau parintii acestora) diferite sume de bani, in lei sau valuta, in vederea promovarii in mod fraudulos de catre acesti elevi a examenului de bacalaureat organizat in anul 2010 - prima sesiune.

In concret, inculpatii, prevalandu-se de influenta pe care o au asupra comisiei de examinare, au stabilit ca suma ce trebuie achitata de fiecare candidat in vederea promovarii examenului sa fie de aproximativ 600 euro, respectiv cate 200 euro pentru fiecare proba scrisa, sau 2.000 lei.

De asemenea, acestia au facut demersuri pentru a asigura conditiile necesare candidatilor in vederea promovarii frauduloase a examenului, cum ar fi repartizarea prioritara in anumite sali a celor care au dat ori urmeaza sa dea sume de bani, stabilirea profesorilor supraveghetori agreati, a comisiei de examinare sau furnizarea de materiale cu raspunsuri catre candidati in timpul sustinerii probelor.

Potrivit comunicatului DNA, in urma perchezitiei efectuate la sediul Grupului Scolar "Al. Vlahuta", procurorii au descoperit 54 plicuri pe care erau inscrise nume ale unor candidati la examenul de bacalaureat organizat in cadrul unitatii scolare, in interiorul carora a fost identificata suma totala de 91.850 lei si 7.750 euro.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#bac ancheta bacau, #mita bac ancheta bacau , #bacalaureat